TPS:n Emma Santamäki valittiin Kansallisen Liigan kesäkuun parhaaksi pelaajaksi

Kansallisen Liigan pelaajat ovat äänestäneet TPS:n kapteenin Emma Santamäen sarjan kesäkuun parhaaksi pelaajaksi.

TPS:n kesäkuun kohokohta oli 3–0-vierasvoitto HJK:sta, mutta kahdesta muusta ottelusta tuli tappiot. Santamäki olikin hieman yllättynyt valinnasta kuultuaan.

– Vähän tuli puskista. HJK-matsi oli meiltä kyllä tosi hyvä peli joukkueena, mutta sen jälkeen hävisimme PK-35:lle. On kyllä sairaan hienoa, sillä en ole koskaan saanut tätä palkintoa, vaikka olen kuitenkin aika kauan pelannut, ensimmäisen pääsarjapelinsä jo vuonna 2013 pelannut Santamäki toteaa.

– On tosi iso kunnia tulla valituksi – etenkin, kun muut pelaajat ovat ne, jotka sen päättävät ja äänestävät. Täytyy kiittää myös omaa joukkuetta, tukijoita ja perhettä, jotka ovat olleet kauden aikana mukana, Santamäki jatkaa.

Santamäki nousi isoihin otsikoihin, kun hän viimeisteli HJK:ta vastaan upean maalin omalta kenttäpuoliskolta.

– Näin siinä, että HJK:n pakki lähti syöttämään kärkipelaajalle. Sain sen luettua aikaisessa vaiheessa ja olin valmiina menemään palloon. Siitä sitten pari tatsia ja tiesin, että HJK:n maalivahti seisoo ulkona maalista. Päätin lähteä testaamaan, kun ei siinä ollut mitään menetettävää ja se meni sisään. Sen jälkeen oli kyllä uskomaton fiilis, Santamäki kuvailee osumaansa.

Maalien tekeminen ei ole Santamäelle ihan jokapäiväistä herkkua, sillä viiden edelliskauden aikana osumia on syntynyt yhteensä kolme.

– Ei ole aikaisemmin tullut mieleenkään kokeilla noin kaukaa. Yllätyin itsekin, että uskalsin lähteä kokeilemaan, Santamäki naurahtaa.

Santamäki vietti muutaman edelliskauden ulkomailla Italiassa Tavagnaccossa ja Ruotsissa AIK:ssa sekä Umeå IK:ssa. Täksi kaudeksi hän teki paluun kotikonnuille Turkuun ja TPS:ään.

– Pallottelin viime kauden jälkeen, että mitä tekisin. En halunnut jatkaa Uumajassa, ja Salosen Akusti otti minuun yhteyttä ja kertoi Tepsin olevan kiinnostunut. Minulla oli muutamia vaihtoehtoja, mutta on erilaista asua aivan yksin ulkomailla. Päätin tulla Turkuun vähän lähemmäs ystäviä ja perhettä.

Muutaman vuoden poissaolo Kansallisesta Liigasta on tuonut Santamäelle hieman perspektiiviä siitä, millainen sarja nykyään on. Hänen mukaansa sarja on mennyt eteenpäin.

– On hienoa, että on useampia joukkueita, jotka panostavat tällä hetkellä. Sarjassa on tosi paljon nuoria pelaajia ja tuntuu, että heitä on enemmän kuin aiemmin. Koko suomalainen futis on kehittynyt ja myös sarja on mielestäni mennyt eteenpäin, Santamäki vertailee.

Sarjanousijana TPS taistelee tiukasti paikasta kuuden parhaan joukkueen ylemmässä loppusarjassa ollen sarjassa tällä hetkellä seitsemäntenä. Santamäki näkee joukkueella olevan edellytykset raivata tiensä kärkikuusikkoon.

– Meillä on ollut sellaisia pelejä, joista olisimme ehkä odottaneet voittoa ja omiin odotuksiimme nähden olemme ehkä hieman alisuorittaneet. Nousijajoukkueena pisteiden valossa kausi on kuitenkin mennyt ihan hyvin.

Taistelu ylempään loppusarjaan pääsystä käy tiukkana, sillä joukkueet sijoilla 5–9 mahtuvat kuuden pisteen sisään. Santamäki on luottavainen, että TPS löytyy runkosarjan lopussa kuuden parhaan joukosta.

– Kyllä meillä on kaikki saumat yläloppusarjaan. Se olisi meille positiivinen saavutus yltää sinne.

Loppukauden tavoitteet TPS:n osalta ovat Santamäelle selvät.

– Lähdemme tietenkin voittamaan jokaista joukkuetta ja toivottavasti se tuottaa meille paikan yläloppusarjassa. Jos emme sinne yllä, niin sitten toivottavasti pystymme keräämään riittävästi pisteitä, että voimme pelata loppukauden stressivapaasti ja saavuttaa hyviä tuloksia.

Valokuva: Janne Hirvensalo

Lisää uutisia