TPS voitti sarjakärki HJK:n – Santamäki iski kauden komeimman maalin

Kansallinen Liiga jatkui tänään lauantaina, kun TPS matkusti HJK:n vieraaksi Helsinkiin. Ennakkoon ottelussa oli vain yksi suosikki. Sarjanousija TPS oli paininut maalinteko-ongelmien kanssa, kun sarjakärki HJK puolestaan oli ollut omissa peleissään suorastaan suvereeni voittaen seitsemän peliä putkeen ja pitäen maalinsa puhtaana viidessä edellisessä ottelussa. HJK:n ja TPS:n välinen ottelu oli Ylen televisiopeli, ja Tepsi iskikin pöytään sellaisen esityksen, jota todella kelpasi katsella. TPS löi HJK:n kanveesiin maalein 3–0, ja Palloseuran Emma Santamäki taiteili kauden upeimman maalin.

Pelin ensimmäinen puoliaika oli täysin HJK:n hallintaa. Sinivalkoisella kotijoukkueella oli heti ensimmäisen kymmenen minuutin aikana useampikin paikka siirtyä ottelussa johtoon, mutta mustavalkoisen vierasjoukkueen uhrautuvainen puolustuspelaaminen teki tyhjiksi nämä aikeet. TPS:n vierailut HJK:n hyökkäysalueella olivat koko ensimmäisen puoliajan aikana vähäisiä, mutta aina vaarallisen näköisiä. HJK sai ensimmäisen puoliajan aikana erikoistilanteita, niin kulmapotkuja kuin vapaapotkujakin, TPS:n päätyyn, mutta ei pystynyt hyödyntämään yhtäkään maalin muodossa.

Todellinen jymypaukku alkoi rakentua vajaan puolen tunnin kohdalla, kun TPS-kapteeni Emma Santamäki riisti pallon HJK:n Ria Karjalaiselta. Topparina pelannut Santamäki nousi keskialueen tuntumaan ja huomasi HJK:n maalivahdin Annika Laihasen pelaavan huomattavan korkealla, joten TPS-kapteeni päätti lähteä yrittämään kaukolaukauksella maalintekoa. Santamäki laukoi omalta kenttäpuoliskolta pallon korkeassa kaaressa Laihasen yli HJK:n maaliin. Näin täysin pelitapahtumien vastaisesti TPS siirtyi ottelussa 1–0-johtoon, jotka olivat myös ottelun taukolukemat.

– Kyllä me jokaista peliä lähdemme voittamaan. Tiesimme, että jos pääsemme rikkomaan heidän peliään, niin on se mahdollista, että saamme kolme pistettä. Olen tosi ylpeä joukkueesta. On uskomaton fiilis, tunnelmoi Santamäki pelin jälkeen Ylen TV-haastattelussa.

– Minulle tapahtui jo kerran aikaisemmin sellainen tilanne, jossa olisin voinut vetää, kun näin, että maalivahti oli tosi korkealla kaukana maaliltaan. Harmittelin, että miksen silloin vetänyt. Kun toinen samanlainen tilanne tuli, niin ajattelin, että nyt on pakko koettaa, kertasi Santamäki huikeaa osumaansa TV-kameralle.

Toinen puoliaika näytti alkavan samoilla askelmerkeillä ensimmäisen kanssa. TPS oli tällä kertaa kuitenkin hyvin tehokas omissa maalipaikoissaan. Kun pelikellossa oli tunti täyttymässä, sai TPS:n Viivi Ollonqvist tilaa lähteä laukomaan noin kahdestakymmenestä metristä. Ollonqvistin napakka laukaus painui vastustamattomasti kotijoukkueen maalin ylänurkkaan. Maali oli 20-vuotiaan TPS-hyökkääjän ensimmäinen liigamaali.

Vain hetkeä ennen Ollonqvistin maalia HJK:n Ria Karjalaisella oli hyvä paikka tasoittaa ottelu, mutta Inkeri Niemi oli TPS-maalilla hyvin sijoittunut ja nappasi pallon syliinsä. Niemi piti lopulta maalinsa puhtaana koko ottelun ajan. TPS onnistui koko ottelun ajan puolustuspelissään täydellisesti. Tiivis puolustuslinja ei vuotanut tänään kertaakaan. 

Muutama minuutti Ollonqvistin 2–0-maalin jälkeen TPS:n keskikenttäpelaaja Netta Hanhimäki pääsi hieman yllättäen laukomaan samoilta etäisyyksiltä kuin joukkuekaverinsa tovi aiemmin, ja näin nähtiin jo kolmas vierasjoukkueen maali. Täydet kolme pistettä matkasivat Turkuun 3–0-loppulukemilla. Palloseuran päävalmentaja Akusti Salonen olikin pelin jälkeen hyvin tyytyväinen mies.

– Hyvä peli pelattiin tänään. Taktiikka toimi 95 minuuttia. Joukkue pelasi nöyrästi taistellen ja oltiin juuri sellainen joukkue tänään, jollainen me haluamme olla. HJK pelasi hyvin pitkälle sellaista peliä kuin ennakkoon ajattelin. Ainoa yllätys oli heidän pelaamansa pitkät pallot. Emman tekemä ensimmäinen maali antoi meille uskoa, että pystytään voittamaan peli, kertasi Salonen voitokasta ottelua.

Lopputulos:

HJK – TPS 0–3 (0–1)

Ottelun maalit:

26 min 0–1 Emma Santamäki
60 min 0–2 Viivi Ollonqvist
63 min 0–3 Netta Hanhimäki

Varoitukset:

HJK

TPS

TPS:n kokoonpano:

Inkeri Niemi (MV)
Selja Leiwo
Sanna Porali
Silja Jaatinen
Netta Laasio (78 min Veera Keto)
Saija Östlund
Viivi Ollonqvist (67 min Heidi Leppämäki)
Jenni Rannus (88 min Jenna Koivisto)
Netta Hanhimäki
Emma Santamäki (C)
Nelly Lehtilä

Erotuomari: Fazli Suka

Pelipaikka: Bolt Arena, Helsinki

Yleisömäärä: 1114

Seuraava ottelu: La 17.6. klo 16.00 TPS–PK-35 Helsinki, Turun Urheilupuiston Yläkenttä.

Teksti: Timo Kinnunen

Ottelun kooste

Lisää uutisia