TPS voitolla kohti nousukarsintoja – Simo Roihan puskumaali kaatoi KTP:n

TPS päätti Ykkösen ylemmän loppusarjan voittamalla KTP:n 1–0. Voitto oli Tepsille erittäin tärkeä, sillä se piti turkulaiset sarjataulukon kakkossijalla, kun myös sarjakolmonen FF Jaro nappasi tänään omasta pelistään täydet pisteet. TPS välttää näin pudotuspelimuotoisten nousukarsintojen ensimmäisen esikarsintakierroksen, jossa nyt kohtaavat Jaro ja EIF. Jaro–EIF-otteluparin voittaja kohtaa TPS:n Turussa karsintojen toisessa vaiheessa, jossa panoksena on paikka varsinaisissa liigakarsinnoissa FC Lahden vastustajana.

Sateisella Kotkan Arto Tolsa Areenalla kohtasivat tänään Ykkösen kaksi parasta joukkuetta, mestaruuden jo edellisellä kierroksella varmistanut Kotkan Työväen Palloilijat ja sarjakakkonen Turun Palloseura. KTP sai tuhannen taalan paikan siirtyä johtoon ja hypätä ottelussa kuskin paikalle, kun erotuomari Mohammad Al-Emara tuomitsi kotkalaisille rangaistuspotkun seitsemän minuutin pelin jälkeen. Rangaistuspotkutilanteessa näkyi se, että KTP oli jo varmistanut sarjan voiton. Sen sijaan, että KTP:n Antti Mäkijärvi olisi lähtenyt itse laukomaan palloa pisteeltä kohti maalia, päättikin hän pelata pilkkutilanteen syöttökuviona. Mäkijärvi syötti pallon takaa tilanteeseen juosseelle joukkuekaverilleen Mikalle, joka laukoi pallon maaliin. Osumaa ei kuitenkaan hyväksytty, sillä Mika oli rynnännyt rangaistusalueelle liian aikaisin. Tilanne jatkui TPS:n epäsuoralla vapaapotkulla, ja KTP hassasi mahdollisuutensa ottaa johto rankkarimaalilla.

KTP hätyytteli Jere Koposen vartioimaa TPS-maalia vielä useampaan otteeseen ensimmäisellä nelivitosella, mutta ”Kopo” piti hienosti maalinsa puhtaana. Lopulta maalinteossa onnistui hetki ennen taukovihellystä TPS. Mustavalkoisten Jesper Karlsson teki hyvän syötönkatkon ylhäällä. Palloon päässyt Kasper Hämäläinen murtautui KTP:n boksiin ja antoi loistavan syötön vitosen viivalle vaivihkaa hiipineelle Simo Roihalle. Roiha ei huipputarjoilusta erehtynyt, vaan pukkasi Tepsille ottelun avausmaalin. Osuma oli TPS-kärjelle kauden kymmenes.

– Ensimmäisellä puoliajalla meillä oli ihan hyviä vaiheita pelissä. Hetkittäin meillä tosin oli vaikeuksia yläalueen prässipelaamisessa, mutta myös onnistuneita prässejä nähtiin – parhaana esimerkkinä se maaliin johtanut tilanne, jossa ”Jepa” teki hyvän katkon ylhäällä. Juuri sellaisia syötönkatkoja pyrimme tänään hakemaan, kertoi TPS:n päävalmentaja Marko Rajamäki ottelun jälkeen.

Vaikka TPS pääsikin tauolle johtoasemassa, jätti avauspuoliaika päävalmentaja Rajamäen mieleen asioita, joihin piti tehdä pieniä korjauksia toiselle puolikkaalle.

– Ensimmäinen puoliaika oli aika avointa peliä, ja KTP pääsi muutamaan otteeseen aivan avopaikkaan. Oman pään puolustamisemme ei ensimmäisellä puoliajalla ollut aivan kunnossa. KTP pääsi liian helposti ja yksinkertaisilla palloilla hyviin maalipaikkoihin, analysoi Rajamäki.

TPS paransi puolustuspeliään toisella puoliajalla, eikä KTP:n tasoitus lopulta ollut missään vaiheessa erityisen lähellä, vaikka kotkalaiset palloa hallitsivatkin.

– Meidän piti tehdä pieniä korjauksia toiselle puoliajalle, ettei Kotka pääse niin helposti hyville maalipaikoille. Muutamia asioita omassa puolustuspelissämme pystyimmekin parantamaan, mutta tarkoitus ei ollut luovuttaa pallonhallintaa niin paljon KTP:lle. Kun emme saaneet prässipeliämme toimimaan toisella jaksolla, pääsi KTP pelaamaan pallollista peliä vahvuuksillaan, Rajamäki kertasi.

TPS:n ryhmitys kentällä eli jonkin verran ottelun aikana. Ensimmäisellä puoliajalla nähtiin periaatteessa neljän miehen puolustuslinja, mutta oikealla laidalla pelanneet Albijon Muzaci ja Roope Pakkanen asemoivat itsensä kentälle sen mukaan, missä pallo ja pelin paine kulloinkin oli. Viimeisen puolituntisen TPS pelasi selkeästi kolmen topparin systeemillä, kun vaihdosta kentälle tullut Juri Kinnunen otti oikean wingbackin roolin.

– Tämän päivän futis on sellaista, että välillä ollaan eri muodossa ja on tällaista niin sanottua hybridipelaamista. Niitä alueita joudumme vartioimaan, missä vastustaja on. Jos olisimme vain seisseet koko ajan 4–4–2-muodostelmassa omilla alueillamme, niin KTP olisi päässyt pelaamaan liian helposti meidän linjojemme välissä. Nyt KTP ei päässyt niin helpolla linjojen väliin, päävalmentaja Rajamäki taustoitti.

”Rapa” näki tuoreeltaan KTP-matsin jälkeen joukkueensa lähtöasemat tulevaan karsintapeliin hyviksi. TPS:llä on palautumisetu, sillä joukkue saa nyt rauhassa valmistautua karsintapeliin, jonka vastustaja joutuu vielä ennen Turkuun saapumista pelaamaan yhden ottelun.

– Sanoin pojille jo ensimmäisenä päivänä koppiin astellessani, että meillä on nämä KPV- ja KTP-pelit aikaa pistää paketti kuntoon karsintapeleihin. Meillä on nyt kokemusta niin johtoasemassa, tasatilanteessa kuin tappioasemassa pelaamisesta. Nyt kun huomenna käymme tämän KTP-pelin yhteisessä palaverissa läpi, on jokaisella pelaajalla kirkkaana mielessä, mitä teemme erilaisissa tilanteissa pelin sisällä.

– Siitä lähdetään, että loppukausi mennään päätyyn asti häviämättä peliäkään, TPS-koutsi linjaa.

Lopputulos:

KTP–TPS 0–1 (0–1)

Ottelun maalit:

44 min 0–1 Simo Roiha

TPS:n kokoonpano:

Jere Koponen (mv)
Samba Benga (varoitus)
Rasmus Holma (C)
Anthony Annan (varoitus) (60 min Juri Kinnunen)
Simo Roiha
Olli Jakonen (90+6 min Santeri Pohjolainen)
Joonas Lakkamäki
Albijon Muzaci (89 min Daniel Rantanen)
Jesper Karlsson
Kasper Hämäläinen
Roope Pakkanen

Erotuomari: Mohammad Al-Emara

Pelipaikka: Arto Tolsa Areena

Yleisömäärä: 1895

Seuraava ottelu: TPS kohtaa kotonaan voittajan otteluparista FF Jaro – EIF. Tiedotamme ottelun pelipäivästä myöhemmin.

Ottelun kooste

Ykkösen sarjataulukko

Ylempi loppusarja

1. KTP 55 p.
2. TPS 52 p.
3. FF Jaro 50 p.
4. EIF 38 p.
5. KPV 36 p.
6. JäPS 34 p.

Alempi loppusarja

7. Gnistan 40 p.
8. MP 36 p.
9. SJK Akatemia 35 p.
10. PK-35 31 p.
11. PEPO 27 p.
12. PIF 16 p.

Lisää uutisia