TPS väläytteli jälleen potentiaaliaan Kupittaalla – tasapeli Veikkausliiga-joukkue EIF:n kanssa

Ykkösliigan kauteen valmistautuva TPS mittasi tänään tasoaan Veikkausliiga-joukkue Ekenäs IF:ää vastaan. Veritas Stadionilla pelatussa harjoitusottelussa oli paljon samoja elementtejä kuin Tepsin edellisessä treenipelissä viikko takaperin samaisella stadionilla. Uudistunut Palloseura väläytteli potentiaaliaan, mutta joukkueen pelin rytmi ei vielä pysynyt täyttä 90-minuuttista kasassa. Lopputuloksena tänään oli 2–2-tasapeli.

Avauspuolikkaalla kotijoukkue TPS iski vahvalla prässillä kiinni vastustajaan ja pystyi ottamaan kontrollin pelistä. Päivän pelin avauspuoliaika pelattiin kirkkaassa auringonpaisteessa, ja omanlaistaan kirkkautta edusti myös Palloseuran avausmaali, joka oli tulosta joukkueen pelisuunnitelman mukaisesta yhteistyöstä. Aapo Boström prässäsi pallon pois hyökkäystä käynnistelemässä olleelta EIF-pelaajalta ja antoi taidokkaan syötön joukkuekaveri Onni Helénille. Helén puolestaan syötti nopeasti Niilo Saarikivelle, joka laukoi pallon suoraan syötöstä alakulmaan.

– Ensimmäisessä maalissa nähtiin paljon hyviä suorituksia. Pallo voitettiin hienosti, hyökkäys eteni nopeasti sen jälkeen ja tilanne päätettiin hyvään viimeistelyyn, kommentoi TPS:n päävalmentaja Miika Nuutinen.

– Kokonaisuudessaan ensimmäinen puoliaika oli meiltä ihan mallikas. Olimme liikkeellä hyvällä jalalla, pystyimme prässäämään EIF:ää hyvin ja saimme paljon riistoja yläalueella. Pallollisessa pelaamisessa meillä oli paljon ihan hyviä hetkiä ja saimme tuotettua etenemisiä. Olisimme kyllä voineet olla vähän kärsivällisempiä viimeisellä kolmanneksella, vähän hoppu meillä oli tilanteita ratkaista. Päästettyä maalia lukuun ottamatta ensimmäinen puoliaika oli meiltä vahva. Peli oli hyvin kontrollissa ja pelaajat pyrkivät toteuttamaan sovittuja asioita. Siihen emme voi olla tyytyväisiä, minkälaisen ketjun seurauksena se EIF:n avausmaali tuli, analysoi Nuutinen avausjakson käänteitä.

Harjoituskausi on vasta alkuvaiheissaan, samoin kuin uudistuneen TPS:n pelillisen prosessin kehitys. Kotijoukkueen pelissä oli paljon hyviä elementtejä – muun muassa kaksi maalia tuottanut vahva prässipeli – mutta niin on vielä työstettäviäkin asioita. Avauspuoliajan hyvää pelillistä ilmettään TPS ei saanut jatkumaan läpi ottelun, ja myös turkulaisjoukkueen omat virheet näkyivät tänään tulostaululla vastustajan kahden maalin muodossa.

– Toinen puoliaika oli aika päinvastainen, selkeästi heikompi meiltä. EIF oli paremmin pelissä kiinni toisella puolikkaalla. Luovuimme pallosta liian helposti. Meillä oli hetkiä, jolloin olisimme voineet rauhoittaa peliä. Sorruimme vähän sellaiseen hyökkäysten pakottamiseen, emmekä toimineet hyvin kollektiivina, Nuutinen arvioi.

– Mitä pidemmälle toinen puoliaika eteni, sitä vahvemmin EIF sai paineen meidän päähän ja prässäsi tosi monella pelaajalla. Emme oikein löytäneet reittejä tulla siitä läpi. Yritimme kyllä pidemmilläkin palloilla, mutta emme pystyneet voittamaan kaksinkamppailuja. Kaikkinensa toinen puoliaika oli meiltä rikkonainen, emmekä toimineet hyvin joukkueena. Siitä osoituksena oli se päästetty maali, mikä oli monelta osin meiltä huonosti pelattu sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan, Nuutinen kertasi.

TPS:ltä maalin makuun pääsi tänään kaksi joukkueen uutta vahvistusta, kun Niilo Saarikiven lisäksi kotiyleisöä osumallaan ilahdutti Eino-Iivari Pitkälä. Pitkälällä on allaan uransa paras kausi, kun Jazz-kasvatti latoi viime kaudella keskikenttäpelaajan paikalta 16 maalia miesten Kakkosessa. Potkutekniikka nuorella porilaisella on kerrassaan erinomainen, minkä sai tänään todeta EIF:n maalivahti Ramilson Almeida. Pitkälän painava ja tarkka laukaus painui sisään takatolpan kautta.

– Ensimmäisen puoliajan esityksellä ja sitä tasoa ylläpitämällä tämä peli olisi ehdottomasti ollut voitettavissa. Tänään nähtiin kuitenkin hyviä välähdyksiä tulevasta. Molempia meidän maalejamme edelsi meiltä vahva prässipeli ja osumat olivat hyvin viimeisteltyjä ”Nipalta” ja ”Eikalta”, kehui TPS:n päävalmentaja Nuutinen.

TPS:n osalta harjoituskausi jatkuu viikon päästä lauantaina, kun käyntiin potkaistaan Ykkösliigacup. Ykkösliigacupin avauskierroksella TPS kohtaa FF Jaron. TPS–Jaro-ottelu pelataan lauantaina 3. helmikuuta kello 14.30 Kupittaa 5 -kentällä.

– Sitä kohti tehdään joukkueena töitä, että pystyisimme pitämään pelaamisen rytmimme pidempiä aikoja kasassa, eikä pelin sisällä tulisi niin isoja heittelyjä kuin tänään tuli, kertoi Nuutinen tulevien harjoitusviikkojen tavoitteesta.

Lopputulos:

TPS–EIF 2–2 (1–1)

Ottelun maalit:

24 min 0–1 Stanislav Efimov
34 min 1–1 Niilo Saarikivi
56 min 2–1 Eino-Iivari Pitkälä
75 min 2–2 Joel Lehtonen

TPS:n kokoonpano:
Matias Niemelä (MV) (46 min Luka Nokelainen)
Eero Uusitalo
Elias Collin
Joonas Lakkamäki (C)
Umar Bala Muhammed (80 min Veeti Pohtio)
Lasse Ikonen (68 min Aapo Boström, 80 min Tuomas Pippola)
Tuomas Pippola (46 min Samuel Chisom)
Oscar Häggström (46 min Baba Mensah)
Niilo Saarikivi (46 min Aaro Salonen)
Aapo Boström (46 min Eino-Iivari Pitkälä)
Onni Helén

Erotuomari: Jesse Salo

Pelipaikka: Veritas Stadion

Seuraava ottelu: Ykkösliigacupin avausottelu TPS – FF Jaro, la 3.2. klo 14.30, Kupittaa 5.

Kooste

Videomateriaali: Turun Sanomat

Lisää uutisia