TPS TV -klassikko: Heikki Mäki esittelee TPS:n legendaariset Mustat kirjat

Tarunhohtoisiin TPS:n Mustiin kirjoihin on kirjattu kaikki Tepsin sadan vuoden aikana pelaamat ottelut. Mustiin kirjoihin kirjataan aikanaan myös lauantaina 18.6.2022 kello 15 Veritas Stadionilla pelattava Turun Palloseuran satavuotisjuhlapeli.

TPS Jalkapallon grand old man Heikki Mäki otti Mustien kirjojen päivittämisen hoitaakseen 1990-luvun alussa, mutta hänen terävä muistinsa ulottuu jopa sotavuosien taakse. Vuonna 1930 syntynyt Mäki muistaa TPS:n edustusjoukkueen otteluita elävästi jo 1930-luvun lopulta.

Heikki Mäen isä, arvostettu ja kunnioitettu Uuno Mäki, johti seuraa sen perustamisesta lähtien 19 vuotta aina omaan kuolemaansa asti. Uuno Mäki menehtyi vuonna 1941.

Miltä TPS:n Mustat kirjat sitten oikeasti näyttävät? Tiesitkö, että TPS pelasi ensimmäisen ottelunsa jo ennen seuran virallista perustamiskokousta? Miksi TPS perustettiin? Mikä joukkue oli varsinkin alkuvuosina vastustajana kummitellut TIFK? Miten TPS sijoittui ensimmäisenä kilpailukautenaan vuonna 1923? Missä TPS juhli ensimmäistä Suomen mestaruuttaan vuonna 1928? Mitä erikoista oli TPS:n Suomen mestaruudessa vuonna 1939? Mikä oli sotasarja ja mitä joukkueita siellä oli vastassa?

Kuka oli se TPS-leirin pitkään hyljeksimä erotuomari, joka kuitenkin ratkaisi väärällä pilkkuvihellyksellään TPS:n paluun SM-sarjaan kauden 1965 päätteksi? Mitä joukkuetta vastaan TPS pelasi ensimmäisen Suomen Cupin finaalinsa – ja missä ja miksi? Mikä on Heikki Mäen mielestä TPS:n kaikki aikojen ottelu? Mikä ottelu veti Kupittaalle kaudella 1968 yli 8900 katsojaa?

Millaisen puheen Heikki Mäki piti DDR:läisille, kun TPS kohtasi FC Magdeburgin Eurooppa Cupin karsinnoissa syksyllä 1972? Missä on Kalahallin kenttä, jossa TPS ratkaisi Suomen mestaruuden syksyllä 1972? Mikä oli Tepsin viimeisen mestarijoukkueen salaisuus kaudella 1975? Kuinka monta Suomen mestaruutta TPS on ratkaissut kotikentällään?

Heikki Mäki ja TPS:n Mustat kirjat antavat kattavat vastaukset kaikkeen tähän.

Katso vuonna 2014 kuvattu TPS TV:n klassikkovideo:

Lisää uutisia