TPS suuntaa Naisten Ykkösen viimeisessä vierasottelussa Vaasaan

Naisten Ykkönen jatkuu Palloseuran osalta kauden viimeisellä vieraspelillä, kun mustavalkoiset suuntaavat Vaasaan VIFK:n vieraaksi. Joukkueet löytyvät sarjataulukossa peräkkäisiltä sijoilta mustavalkoisten ollessa viidensiä kolmellakymmenellä kuudella pisteellä ja VIFK pykälää alempana kolmellakymmenellä yhdellä pistellä.

Viidestä edellisestä pelistään TPS on napannut kolme voittoa, yhden tasapelin ja yhden tappion. Vaasalaisten saldo on melko lähellä mustavalkoisia, sillä voittoja ja tasapelejä on kaksi, kun taas tappiota yksi. Edellisessä ottelussaan mustavalkoiset kaatoivat VJS:n 2-0 lukemilla ja heti ottelun jälkeen päävalmentaja Akusti Salonen oli sitä mieltä, että peli jätti paljon parannettavaa, mutta tarkempi analyysi on muuttanut mieltä.

– Pelin jälkeen näytti siltä, ettei asiat toimineet toivutulla ja totutulla tavalla, mutta kun peliä katsoi jälkikäteen videolta, niin ei se ollutkaan niin pahaa miltä vaikutti. Joukkueen vaatimustaso on ollut korkealla ja hyvien suoritusten mukana rima on vain noussut, joten pienetkin asiat pistävät enemmän silmään. Tällä viikolla ollaan hiottu tekemistä, jotta lauantaina tehdään omia asioita paremmin.

Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa TPS kaatoi vaasalaiset tiukan väännön jälkeen 1-0 lukemilla Laura Linnalan iskettyä ottelun ainoan maalin. Salonen odottaa myös lauantailta tiukkaa peliä.

– Kevään peli oli tiukka vääntö, jossa olimme vahvempia 1-0 lukemilla. VIFK on kurinalainen ja suoraviivainen joukkue, jossa on hyviä yksilöitä, mutta oleellisinta on se, että he pelaavat joukkueena hyvin. Keväällä heillä oli vähän vaikeaa, mutta he ovat löytäneet oikeita asioita ja peli on ollut pirteää. Edessä on työteliäs peli, josta lähdetään hakemaan voittoa.

Joukkueiden lähtökohdat otteluun ovat erilaiset, sillä VIFK varmisti sarjapaikkansa ja nousuun pisteet eivät enää riitä, kun taas Palloseura jatkaa taistelua karsijan paikasta. Salonen uskoo, että vaasalaisten paineettomuus voi pelissä näkyä.

– VIFK voi lauantaina pelata vapautuneemmin ja ehkä myös testailla asioita seuraavaa kautta ajatellen. Tämä tuo varmasti peliin omia haasteita. Meidän kohdalla tilanne on jo tuttu, sillä olemme pitkään olleet tässä tilanteessa. Täytyy vain pitää oma taso mahdollisimman hyvänä ja mennä peli kerrallaan. 

Edellisen ottelun alla Palloseuralla oli pieniä loukkaantumisia, mutta Vaasaan lähdettäessä tilanne on hyvä.

– Muutama pelaaja joutui edellisestä ottelusta olemaan sivussa pääosumien takia, mutta lauantaita ajatellen tilanne on hyvä. Meillä on jopa positiivinen ongelma, sillä valinnanvaraa on niin paljon.

 

Joukkueen laitapuolustaja Rosa Niemi sai syksyllä elämäänsä uusia tuulia, kun pääkaupunkiseudulta tuli uusi opiskelupaikka. Muutto Helsinkiin onkin muuttanut arkea, mutta Niemi on innoissaan tulevasta. Pääkaupunkiseudulla tulee myös mukavasti hyötyliikuntaa, kun helpoin tapa liikkua on käveleminen.

– Elämä on tällä hetkellä vähän kiireistä, mutta muuten kuuluu ihan hyvää. Opiskelut toivat elämään paljon uutta ja ne vaativat oman aikansa, mutta siihen on sopeuduttu mahdollisimman hyvin. Pyrin tietysti harjoittelemaan mahdollisimman paljon joukkueen kanssa, mutta jos se ei ole mahdollista, niin sitä varten on tehty valmennuksen kanssa henkilökohtainen treeniohjelma. Tällä viikolla olin maanantaina joukkueen mukana, mutta tiistaina ja torstaina treenasin yksin. Ei se tietenkään ole sama asia, mutta täytyy vain puristaa enemmän, jotta saa tulosta.

Kausi 2020 jäi Niemen osalta melko rikkonaiseksi, sillä lähes koko kausi meni kuntoutuksessa. Hän pääsi kuitenkin kauden viimeisessä ottelussa kentälle ja nyt takana on ehjä kausi. Sanotaan, että aika kuluu nopeasti kun on mukavaa ja ainakin Niemen mukaan tämä pitää jalkapallon osalta paikkansa.

– Juttelin Yasminin (Baasousi) kanssa, että on outoa ajatella kauden olevan kohta ohi. Toisinaan tuntuu, ettei kausi etene lainkaan, mutta nyt se on mennyt nopeasti. Omalta osalta fiilikset ovat vähän vaihtelevat, mutta olen kiitollinen ja ylpeä siitä, että kovan treenaamisen avulla olen saanut paljon peliaikaa ja vastuuta. Parasta on kuitenkin se, että olen pysynyt kunnossa. Monesti on jotain pientä vaivaa ja jokainen urheilija tietää sen, kuinka hienoa on mennä painaa terveenä.

Kauden ensimmäisen kohtaamisen tiukka vääntö jäi Niemen mieleen ja hän odottaakin lauantain vieraspeliä innoissaan. Vaasan kotiyleisö tuo otteluun myös oman lisäyksensä.

– Viimeksi pelasimme tiukan kamppailun ja samaa on varmasti luvassa myös lauantaina. Vaasassa yleisö on tunnetusti vähän kärkkäistä ja se sytyttää ainakin itseäni entistä enemmän. Haluan, että näytämme paikallisille miksi me nappasimme keväällä pisteet. Näytetään, että tulos oli oikeutettu. Jos pelaamme hyvin joukkueena ja pysymme sovituissa asioissa ja taktiikassa niin voitamme varmasti. 

Vaasalaisilla ei ole kauden lopuissa otteluissa enää merkittävää panosta, sillä sarjapaikka on jo varma, kun taas kärki on liian kaukana. Palloseura taistelee loppuun asti paikasta karsinnoissa ja vaikka se ei täysin omissa käsissä ole, ei Niemi lähde asiaa pohtimaan.

– Tässä vaiheessa on ihan turha miettiä sarjataulukkoa tai pohtia sitä, miten muiden pelien tulisi sujua. Nyt tärkeintä on se, että keskitymme vain siihen, mihin voimme itse vaikuttaa ja nautimme siitä, että saamme pelata meidän tyylille sopivaa jalkapalloa kauden loppuun asti.

Lisää uutisia