TPS palasi voittokantaan – KäPa kaatui 3–2

Turun Palloseura ja Käpylän Pallo kohtasivat tänään Veritas Stadionilla Ykkösliigacupin alkulohkon päätöspelissä. KäPan osalta haaveet Ykkösliigacupin välieräpaikasta olivat kariutuneet jo ennen päätöskierrosta, TPS:llä puolestaan jatkopaikka ei ollut enää omissa käsissä. Sekä TPS että KäPa olivat pelanneet kolme ensimmäistä cup-kierrosta ilman voittoa, joten odotettavissa oli kahden voitonnälkäisen joukkueen kohtaaminen.

Kotijoukkue TPS tuli päivän peliin hyvällä jalalla ja pystyi pitämään palloa vastustajaansa enemmän. Kaiken kaikkiaan turkulaisten peli-ilme oli hyvä ja pelin rakenteet varsin ehjiä, sillä KäPa ei pystynyt luomaan yhtään maalintekopaikkaa avauspuolikkaalla. TPS loi muutaman hyvän tilanteen, mutta tulostaululla tilanne oli taukovihellyksen jälkeen 0–0.

– Ensimmäisellä puoliajalla tosi moni asia meidän pelissämme toimi mielestäni hyvin. Pääsimme pallollisesti etenemään monelta eri kaistalta viimeiselle kolmannekselle. Lisäksi meidän prässipelaamisemme oli hyvää – saimme monta yläalueen riistoa ja pystyimme voittamaan pallon nopeasti takaisin sen menetettyämme. Pelin virtaus oli hyvä, kommentoi TPS:n päävalmentaja Miika Nuutinen.

Omiltaan Nuutinen jäi avauspuolikkaalla kaipaamaan enemmän malttia ja sitä kautta parempaa tilanteiden loppuun viemistä.

– Siihen nähden kuinka paljon olimme pallon kanssa tekemisissä viimeisellä kolmanneksella, loimme liian vähän tilanteita. Pari hyvää tilannetta meillä siinä oli, mutta malttia meillä pitäisi olla vielä enemmän. Nyt oli vähän kiirettä laittaa palloa boksiin. Viimeistä silausta vaille tosi ehjä ensimmäinen jakso.

Maalittoman avausjakson vastapainoksi toisella puoliajalla nähtiinkin sitten viisi maalia. Maalihanat avasi vierasjoukkue KäPa, kun Miro Turunen oli ensimmäisenä kiinni paluupallossa. TPS:n tasoitus nähtiin tovi myöhemmin Umar Bala Muhammedin puskiessa Oscar Häggströmin keskityksestä lukemiksi 1–1.

Maalinteon kanssa aiemmissa Ykkösliigacupin peleissään tuskaillut TPS sai tänään kaivattuja onnistumisia, kun raitapaidat tekivät kaikkiaan kolme osumaa. TPS:n ensimmäisen maalin tehnyt laitahyökkääjä Muhammed oli tärkeässä roolissa rakentamassa joukkueensa toista maalia. Muhammedin nousu laidalta boksiin tuotti tilanteen KäPan maalille ja lopulta Tuomas Pippola niittasi pelivälineen verkon perukoille.

Turkulaisten kolmannesta osumasta vastasi Onni Helén, joka sijoitti itse hankkimastaan rangaistuspotkusta pallon maaliin. Maali oli hiljattain alle 18-vuotiaiden maajoukkueeseen valitun hyökkääjän viides kuluvalla harjoituskaudella.

Puhtaasti tulostaulun perusteella voisi päätellä toisen jakson olleen tänään TPS:ltä selvästi ensimmäistä parempi, mutta päävalmentaja Nuutisen mukaan pelillisesti Tepsin toisen puoliajan esityksessä oli paljon parannettavaa.

– Toinen puoliaika oli aika päinvastainen kuin ensimmäinen. En halua enää ikänä nähdä, että tulemme kopista ulos tuon näköisellä pelillä. Me hukkasimme intensiteetin pelaamisestamme, emmekä pystyneet sitoutumaan samanlaiseen prässipeliin, jollaista ylläpidimme ensimmäisellä jaksolla. Sitä kautta pallollinen pelaamisemme hajosi ja hyökkäykset olivat tosi lyhyitä. Päädyimme pelaamaan vähän pakotettuna pitkiä palloja sinne tänne. Emme pystyneet hyökkäämään ja puolustamaan yhdessä, Nuutinen analysoi.

– Ehkä tämä oli meille hyvä osoitus, että kun tauolta tulee takaisin kentälle ja hukkaa rytmin, niin sitä on aika vaikea saada takaisin, päävalmentaja jatkoi.

Erotuomarin antamalla lisäajalla syntynyt KäPan 3–2-kavennusmaali varmisti sen, että TPS:n osalta taival vuoden 2024 Ykkösliigacupissa tulisi päättymään alkulohkoon, riippumatta siitä, miten myöhemmin samana päivänä pelattavassa SalPan ja SJK Akatemian välisessä ottelussa kävisi.

– Jäi harmittamaan, että päästettiin lopussa halpa maali, joka lopullisesti jätti meidät vaille jatkoonpääsymahdollisuuksia Ykkösliigacupissa. Mitenkään ehjä toisen puoliajan esitys ei meiltä tänään ollut, vaan enemmänkin siinä oli pieniä hetkiä, jolloin pystyimme olemaan vaarallisia, Nuutinen totesi.

Vaikka päivän pelin voitto ei Tepsiä Ykkösliigacupin välieriin vienytkään, oli voitolla päävalmentaja Nuutisen mukaan henkisesti iso merkitys joukkueelle. TPS aloitti joulukuussa harjoituskauden kahdella voitolla, mutta kalenterivuoden 2024 ensimmäistä voittoaan mustavalkoiset tuulettivat tänään.

– Voittoa haettiin ja se saatiin aika monenlaisten vaiheiden jälkeen, mikä on tietysti hienoa. Mentaalisesti oli tärkeä juttu, että saatiin se voitto. Emme voi kaikilta osin olla tyytyväisiä esitykseemme tänään, mutta on muistettava, että tässä harjoituskauden aikana on ollut useampi sellainen peli, joista olisimme voineet saada enemmän kuin mikä lopputulos on ollut.

– Nyt tehtiin kolme maalia yhden puoliajan aikana, eli tehokkuutta oli. Pitää olla tyytyväinen siihen ilmeeseen, millä peliin tulimme. Moni asia toimi pelin alussa. Täytyy ottaa joukkueen kanssa tiukkaan pohdintaan, kuinka näytämme läpi pelin siltä miltä haluamme – pelkkä 45 minuuttia ei riitä. Ehjään ja tehokkaaseen 90 minuutin peliin meillä on vielä matkaa.

TPS:n osalta valmistautuminen tulevaan Ykkösliigan kauteen jatkuu siis harjoitusotteluiden merkeissä. Seuraavassa harjoitusottelussa turkulaisille on tiedossa hyvä tasonmittaus, sillä vastaan astelee Veikkausliiga-joukkue Gnistan. Harjoitusottelu TPS–Gnistan pelataan Veritas Stadionilla lauantaina 16.3. kello 11.00.

– Ehdottomasti hyvä tasonmittaus tulossa meille. Gnistan esiintyi pirteästi Liigacupissa ja on kasannut vahvaa joukkuetta. Näillä näkymin pelaamme vielä kolme harjoitusottelua ennen 13.4. alkavaa Ykkösliigan kautta, kertoi Nuutinen.

Lopputulos:

TPS–KäPa 3–2 (0–0)

Ottelun maalit:

52 min 0–1 Miro Turunen
60 min 1–1 Umar Bala Muhammed
77 min 2–1 Tuomas Pippola
88 min 3–1 Onni Helén (rp)
90+1 min 3–2 Maxim Både

Varoitukset:

TPS
28 min Aapo Boström
46 min Lasse Ikonen
90+2 min Lasse Ikonen

KäPa
83 min Pekka Hietalahti
87 min Elias Kallio
89 min Arttu Kilpelä (th)

Kentältäpoisto:

TPS
90+2 min Lasse Ikonen (toinen keltainen kortti)

TPS:n kokoonpano:

Matias Niemelä (MV)
Aaro Soiniemi (57 min Elias Collin)
Roope Pakkanen (C) (88 min Eero Uusitalo)
Joshua Bohui (57 min Onni Helén)
Baba Mensah
Umar Bala Muhammed
Albijon Muzaci (46 min Riku Sjöroos)
Lasse Ikonen
Tuomas Pippola
Oscar Häggström
Aapo Boström (46 min Atte Sihvonen)

Erotuomari: Juho Nieminen

Pelipaikka: Veritas Stadion, Turku

Seuraava ottelu: TPS–Gnistan, la 16.3. klo 11.00, Veritas Stadion.

Kooste

Videomateriaali: Turun Sanomat

Lisää uutisia