TPS nousi kahden maalin takaa tasoihin Jyväskylässä

Jalkapallon miesten Ykkösen illan ainoa ottelu pelattiin tänään torstaina Jyväskylässä sateen kastelemalla Harjun Stadionin nurmella, kun JJK isännöi Tepsiä. Ottelussa kohtasivat kaksi viime aikoina vahvasti pelannutta joukkuetta ja ottelusta tuli lopulta melko maalirikas tasapeli, kun loppulukemat kirjattiin maalein 2-2. Pelillisesti TPS vei ottelua selvästi etenkin toisella jaksolla, mutta voittomaali jäi tekemättä, vaikka paikkoja viimeistelyyn oli.

TPS aloitti pelin vahvasti ja piti JJK:n ahtaalla. Kotijoukkue ei alkuun päässyt pois omalta kenttäpuoliskoltaan, mutta jakson edetessä JJK:kin sai omat tilaisuutensa ja iski niistä kovalla prosentilla palloa TPS:n reppuun nousten 37. minuutilla jo 2-0-johtoon. Jakson loppua kohden TPS kuitenkin otti jälleen komennon.

– Alku oli meiltä hyvä, mutta sitten JJK sai tukittua meidän pelinavaamistamme, eli aloimme pelata palloa juuri sinne, me halusivat meidän sitä pelaavan. Kun pääsimme siitä pois ja pelasimme ensimmäisen vaiheen nopeammin, alkoi peli taas kääntyä meille, eikä meillä ollut mitään hätää. Eli siinä oli pieni hetki, jolloin emme pelanneet oikein, analysoi TPS:n päävalmentaja Mika Laurikainen.

Ottelu sai TPS:n kannalta myös tärkeän käännekohdan aivan avausjakson lopulla, kun Riku Riski ja Matias Kivikko Arraño rakensivat Kasper Hämäläiselle herkullisen vetopaikan JJK:n rangaistusalueelle, eikä Hämäläinen jättänyt mitään sattumaan varaan, vaan kajautti pallon upeasti ylähirren kautta maaliin.

– Se oli hyvin tehty maali ja hienosti viimestelty. Maali tuli todella hyvään paikkaan, eikä kukaan ollut puoliajalla kopissa sillä mielellä, ettemmekö voisi peliä voittaa, Laurikainen sanoo.

– Me loimme samanlaisten kombinaatioiden kautta vastaavanlaisia tilanteita muutenkin, joissa palloa saatiin lähelle maalia, mutta emme vain saaneet niissä laukauksia aikaan. Lauoimme ylipäätään todella vähän, Laurikainen jatkaa.

Toinen jakso olikin täysin TPS:n hallintaa ja JJK joutui puolustusasemiin. Lopulta JJK:n muuri murtui pienen huolimattomuuden takia, kun TPS pääsi hakemaan tasoitusta rangaistuspilkulta käsivirheen takia. Alhaji Gero asettui pallon taakse ja yritti kovalla itseluottamuksella löysää chippiä keskelle maalia. Gerolla oli onnea matkassa, sillä JJK-vahti Ville Viljala ehti vetoon sen verran mukaan, että hän sai kättään hieman pallon tielle, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi ja näin pallo pomppasi maaliin Viljalan käden kautta.

Geron 80. minuutilla syntyneen tasoituksen jälkeen TPS painoi ankarasti päälle, mutta viimeistä silausta ei viimeistelyihin saatu ja näin pisteet jaettiin. Laurikainen löysi heti tuoreeltaan pelin jälkeen joukkueensa hyökkäyspelaamisesta parannuskohteita.

– Kyllä meidän pitää pystyä laukomaan enemmän. Nyt vastustajat pystyvät blokkaamaan vetojamme liian helposti, eli meidän pitää päästä nopeammin maalille. Sen lisäksi meidän pitää edelleen saada enemmän miehiä maalille, mitä siellä tällä hetkellä on, Laurikainen linjaa.

– Meillä on muutamalla pelaajalla tällä hetkellä vähän myös ketsuppipullo tukossa ja se ei aukea jännittämällä, vaan tekemiseen pitää saada rentoutta. Riku (Riski) esimerkiksi pääsee hyvin tilanteisiin, Gero on alkanut löytää omaa paikkaansa kentällä ja kun myös molemmat wingbackimme pääsevät paikoille, niin olen varma, että se on vain ajan kysymys, koska tehoja alkaa tulla, Laurikainen uskoo.

Vaikka ei tietenkään ole hyvä asia, että TPS joutui kirimään kahden maalin takamatkalta, oli vaikeasta tilanteesta nouseminen kuitenkin osoitus siitä, että joukkueesta löytyy luonnetta, eikä usko aivan helpolla pääse horjumaan.

– Tämä oli nyt jo kolmas kerta, kun onnistumme nousemaan takamatkalta. Myös se oli hienoa, että kun teimme vaihtoja, niin jokainen jätkä pystyi tuomaan kentälle jotain lisää. Se oli selkeä petraus viime peliin nähden, että pystyimme tuomaan peliin lisää vauhtia loppua kohden, mikä enteilee hyvää tulevaa ajatellen, Laurikainen näkee.

Laurikainen antaa vastustajalle kunniaa hyvästä puolustuspelistä, joka piti hänen ryhmänsä aisoissa, mutta pelin kuva oli kuitenkin selvä, eli suurin osa pelistä mentiin raitapaitojen komennossa, eikä päävalmentaja odottanutkaan yhtään vähempää.

– Meillä oli ensimmäisellä jaksolla joitain hetkiä, jolloin emme olleet parhaimmillamme, mutta jos olisimme olleet tässä pelissä selkeästi huonompia, tai huonompia ylipäätään, niin sitten olisin todella pettynyt. Tulokseen en tietenkään ole tyytyväinen, koska ainahan se pistää, jos tiedät, että peli oli voitettavissa. Mutta pelimme tuotti tarpeeksi paikkoja. Nyt puuttui vain se viimenen laatu vielä viimeistelystä ja voittomaali, Laurikainen sanoo.

Ottelussa nähtiin sellainenkin erikoisuus, että Laurikainen sai 35-vuotisen valmentajauransa varoituksen. Tämä tapahtui, kun Laurikainen keskusteli erotuomari Samuli Stenmanin kanssa tilanteesta, jossa Riski kaadettiin rangaistusalueella ja joutui tulemaan vaihtoon rytäkässä saamansa kolhun takia.

– Jos minun kaltaiseni valmentaja saa tällaisessa pelissä varoituksen, niin kyllä sitten on mennyt kummaliseksi linja. En pidä huutamisesta ja mesoamisesta, enkä sitä itse tee, mutta kun tiukka paikka tulee ja syke hiukankin hakkaa, niin ei siinä aina tule jokaista sanaa harkittua ja mielestäni sekin pitäisi ymmärtää. Pelaajien ja valmentajienkin on voitava saada sanottavansa, Laurikainen toteaa.

Lopputulos:

JJK – TPS 2–2 (2–1)

Ottelun maalit:

25 min 1-0 Oskar Pihlaja (rp)
37 min 2-0 Robin Saastamoinen
44 min 2-1 Kasper Hämäläinen
80 min 2-2 Alhaji Gero (rp)

Varoitukset:

JJK
77 min Aatu Manninen

TPS
12 min Jesper Karlsson
24 min Alhaji Gero
87 min Mika Laurikainen
87 min Jani Tuomala

TPS:n kokoonpano:

Jere Koponen (MV, C)
Samba Benga
Joonas Sundman (65 min Roope Pakkanen)
Matias Kivikko Arraño
Jesper Karlsson (75 min Daniel Rantanen)
Riku Riski (89 min Onni Helén)
Umar Bala Muhammed
Joonas Lakkamäki
Torfiq Ali-Abubakar (65 min Alhaji Gero)
Kasper Hämäläinen
Santeri Pohjolainen (46 min Aapo Boström)

Erotuomari: Samuli Stenman

Pelipaikka: Harjun Stadion, Jyväskylä

Yleisömäärä: 1002

Seuraava ottelu: Ke 28.6. klo 18.30 TPS–EIF, Veritas Stadion

Ottelun kooste

Hikihaastattelu

Lisää uutisia