TPS nimitti Jonatan Johanssonin uudeksi päävalmentajaksi

TPS jalkapallon taustayhtiö, FC TPS Turku Oy, on valinnut miesten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi Jonatan Johanssonin. TPS ja 44-vuotias Johansson ovat solmineet 2+1-vuotisen päävalmentajasopimuksen. Johansson on eräs Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä jalkapalloilijoista, joka siirtyi pelikentiltä valmennustehtäviin vuonna 2012.

Johansson aloitti oman valmennusuransa TPS:n P17-ikäluokan joukkueessa kesällä 2012. Johansson sai samana vuonna vastuulleen Motherwellin U20-ikäluokan joukkueen, jossa hän valmensi vuodet 2012-15. Suomen A-maajoukkueen valmennusryhmässä hän oli mukana 2016-17. Kaudella 2017-18 Johansson toimi Glasgow Rangersin apuvalmentajana sekä kaudella 2018-19 Greenock Mortonin päävalmentajana.

– Minulle on suuri kunnia, kun saan palata takaisin minulle tärkeään seuraan, nyt jo kolmatta kertaa. Sain aikanani nuorena pelaajana vastuuta ja mahdollisuuden lähteä myös ulkomaille. Sain myös päättää koko pelaajaurani TPS:n riveissä. Seura merkitsee minulle todella paljon ja nyt on uudet haasteet edessä päävalmentajana. Tulen Turkuun viikonloppuna, tutustun joukkueeseen sekä taustoihin ja sen jälkeen alkaa päivittäinen työ TPS:n eteen, Johansson kertoo.

Johansson on alun perin paraislaisen PIF:n kasvatti, josta hän siirtyi TPS:n liigajoukkueeseen kaudella 1995. Vuonna 1997 Johansson siirtyi Viron Meistriliigan Floraan, josta matka jatkui vielä samana vuonna Glasgow Rangersiin.

Kesällä 2000 Johansson siirtyi Skotlannista Englannin Valioliigan Charlton Athleticiin. Johansson pelasi Englannin Valioliigassa kaikkiaan 148 ottelua ja viimeisteli niissä 27 maalia. Hieno kansainvälinen pelaajaura jatkui sen jälkeenkin vielä Norwich Cityssä, Ruotsin Malmössä sekä Skotlannin Hibernianissa ja St. Johnstonessa. Pelaajauransa viimeisen kauden hän pelasi jälleen TPS:n riveissä ja oli voittamassa seuransa kanssa Suomen Cupia sekä SM-pronssia vuonna 2010.

Johansson kuului Suomen A-maajoukkueen vakiomiehistöön vuosina 1996-2010. Hän pelasi neljissä MM- ja kolmissa EM-karsinnoissa. Johansson kuuluu niiden neljän suomalaisen pelaajan joukkoon, jotka ovat pelanneet urallaan vähintään 100 A-maaottelua. Hän viimeisteli 105 A-maaottelussa 22 maalia ja sijoittuu maalimäärällään Suomen kaikkien maalitilastossa neljänneksi Jari Litmasen, Mikael Forssellin ja Teemu Pukin jälkeen.

– Hänellä on hieno ja menestyksekäs pelaajaura takanaan, sopivasti kansainvälistä valmennuskokemusta viime vuosilta sekä myös omaa henkilökohtaista historiaa TPS:ssä. Koko seuran satavuotisjuhlat lähestyvät ja meillä on haussa uusi, selkeä ja tuore identiteetti, jonka pitää heijastua kaikkeen toimintaamme, FC TPS Turku Oy:n puheenjohtaja Jouko Peräaho taustoittaa.

– Me olimme kartoittaneet jo ensi kauden päävalmentajaehdokkaita hyvissä ajoin. Löysimme meille parhaan mahdollisen vaihtoehdon ja tätä valintaprosessia nopeutti TPS:n heikko alku Veikkausliigassa. Tavoitteena tietysti on Veikkausliigapaikka myös kaudelle 2021, Peräaho vielä tarkentaa.

Lisää uutisia