TPS nappasi Kansallisen Liigan avauspisteen PK-35 Vantaata vastaan

Turun Palloseura kohtasi Sybway Kansallisen Liigan kahdeksannella kierroksella PK-35 Vantaan. Aurinkoisella Urheilupuiston yläkentällä pelatun ottelun alku oli varovainen, sillä molemmat joukkueet keskittyivät puolustamaan tarkkaan ja rakensivat hyökkäyksiä rauhassa.

Ottelun ensimmäinen tilastomerkintä tuli seitsemännellä minuutilla, kun PK-35 Vantaa sai ottelun ensimmäisen kulmapotkun. Wilma Forsblom antoi lyhyen syötön ja Vantaa lähti rakentamaan tilannetta syöttelyn kautta, mutta pallo päätyi lopulta Siiri Välimaan käsiin. 

Muutamaa minuuttia myöhemmin PK-35 Vantaa sai ottelun toisen kulman ja pallon taakse asteli jälleen Forsblom. Tällä kertaa kulma annettiin pitkänä ja se leijaili vapaaksi jääneen Oona Seveniuksen päähän, mutta Välimaa oli sijoittunut hyvin ja nappasi puskun helposti käsiinsä.

Hetkeä myöhemmin Sevenius kuitenkin sai laidalta kauniin keskityksen ja onnistui ohittamaan Välimaan siirtäen vierailijat 0-1 johtoon.

Palloseura ei lamaantunut Vantaan maalista, vaan lähti rakentamaan omaa hyökkäystään. Vartin kohdalla Netta Laasio murtautui hyökkäysalueelle laitaa pitkin ja antoi hyvän keskityksen, mutta Jenni Rannuksen pusku ei onnistunut toivotulla tavalla ja pallo leijaili maalin yli.

Seuraavaa maalipaikkaa piti odottaa kymmenisen minuuttia. Patricia Träsk antoi keskikentällä harhasyötön ja PK-35 Vantaa pääsi karkaamaan läpiajoon. Maalivahti Siiri Välimaa luki kuitenkin tilanteen hyvin ja pelasti tilanteen hyvällä vastaantulolla.

Träsk sai mahdollisuuden paikata virheensä heti seuraavassa tilanteessa. Jenni Rannus nousi vahvasti vetopaikkaan ja pääsi laukomaan. Vantaalaisten maalilla pelannut Velma Oikarinen pomputti pallon eteensä ja Träsk juoksi terävästi irtopalloon, mutta Oikarinen oli liian lähellä ja vierailijat säästyivät takaiskulta.

Puolen tunnin kohdalla nähtiin ottelun seuraava tilastomerkintä, kun Laura Kattelus katkaisi vierailijoiden hyökkäyksen väärin ottein ja joutui katsomaan keltaista korttia.

Ensimmäisen jakson loppuun Palloseura sai rakennettua Mira Anderssonin kautta kaksi loistavaa paikkaa. Ensin Andersson nousi laitaa pitkin hyvin ja nosti keskelle, josta Netta Laasio pääsi puskemaan, mutta pallo leijaili maalin yli. Muutamaa minuuttia myöhemmin Palloseura syötteli pallon kauniisti hyökkäyspäähän, jossa Andersson pääsi jälleen keskittämään. Oikarinen torjui ensimmäisen tilanteen, mutta ei saanut palloa haltuunsa, vaan se pomppi Laasiolle, jonka laukaus kuitenkin epäonnistui ja pallo leijaili maalin yli.

 

Ensimmäisen jakson aikana ei nähty lisämaaleja, vaan tauolle siirryttiin 0-1 lukemissa.

 

TPS suoritti tauolla kaksi vaihtoa, kun Amanda Aatsinki ja Patricia Träsk siirtyivät penkille ja Viivi Kiiski ja Sophie Maidell pääsivät kentälle. Vaihdot piristivät kotijoukkueen hyökkäyspeliä ja vierailijat saivat olla puolustuspäässä todella tarkkana. 

Reilun tunnin kohdalla Palloseura sai ensimmäisen kulmapotkun, jota lähti vetämään Tiia Hirvonen. Pallo leijaili boksin keskelle, mutta PK-35 Vantaa sai lopulta pelattua pallon pois maalipaikalta. Hetkeä myöhemmin Maidell nousi vaarallisesti vierailijoiden päätyyn ja pääsi laukomaan, mutta kulma oli liian pieni, eikä pallo maaliin päätynyt.

Kun käynnissä oli ottelun 69. minuutti, antoi Viivi Kiiski hyvän pystysyötön Netta Laasiolle. Laasio nousi laitaa pitkin ja keskitti kohti maalia, jossa odotti Jenni Rannus. Rannus hämmensi vierailijoiden puolustusta sopivasti ja pallo kimposi maalin perukoille asti.

Vierailijat lamaantuivat Palloseuran tasoituksesta ja vain hetkeä myöhemmin Netta Laasio nousi jälleen hyvin laitaa pitkin ja keskitti, mutta tällä kertaa Vantaa selvitti tilanteen ilman takaiskua.

Kun ottelua oli jäljellä alle kymmenen minuuttia, järjesti Sophie Maidell Palloseuralle loistavan paikan iskeä johtomaali. Maidell nappasi pallon ja syötti Jenni Rannuksen kaksinkamppailuun Oikarisen kanssa. Oikarinen sai kuitenkin jalkaa väliin ja pelasti vierailijat toiselta takaiskulta.

Hetkeä myöhemmin Netta Koso rikkoi Viivi Kiiskeä ja otti keltaisen kortin. Kiiski ei pystynyt ottelua jatkamaan, vaan hänet piti taluttaa kentän ulkopuolelle. Kiisken lisäksi myös Maidell joutui jättämään kentän liian aikaisin. Ottelun ollessa jo lisäajalla lähti Maidell katkaisemaan vantaalaisten syöttöä, mutta loukkasi jalkaansa ja joutui jättämään kentän.

Vantaa sai vielä aivan ottelun loppuun kulman, mutta kotijoukkueen puolustus oli tarkkana ja potkaisi pallon pois. Tilanne jäi ottelun viimeiseksi ja TPS nappasi 1-1 tasapelillä kauden avauspisteensä.

 

Hyökkääjä Jenni Rannus oli tyytyväinen kauden ensimmäisestä pisteestä ja siitä, millaisella pelillä se tuli.

 

– Olen kyllä tyytyväinen siitä, että saatiin pistetili auki, tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Tänään oli paljon paikkoja iskeä pallo maaliin. Se on ollut tällä kaudella vähän haastavaa, joten oli mukavaa nähdä, että homma toimii! Esimerkiksi TiPS:aa vastaan piti puolustaa paljon, joten oli mukavaa, että päästiin auttamaan joukkuetta hyökkäyspäässä! Tänään uskallettiin pitää palloa ja pelattiin pallollisena fiksusti. Täytyy napata näistä asioista kiinni ja tuoda ne myös tuleviin peleihin. 

Vaikka Palloseuran alkukausi on pisteiden valossa ollut haastava, haluaa Rannus korostaa, että joukkueen usko ei ole missään vaiheessa kadonnut, vaan fiilis on pysynyt joukkueen sisällä hyvänä.

– Totta kai piste omalla tavallaan vapauttaa tekemistä. Vaikka alkukausi on ollut vaikea, ei usko omaan tekemiseen kuitenkaan ole karissut. Ollaan aina tiedetty, että jos saadaan oma peli kulkemaan, niin voidaan voittaa mikä tahansa peli. Tänään pelattiin joukkueena todella hyvin niin hyökkäyspäässä, kuin puolustuspäässä ja saatiin oma peli kasaan ja saatiin ansaittu piste. Tästä pelistä on helppoa napata positiivisia asioita tulevaa ajatellen!

 

Joukkueen päävalmentaja Sami Haltia antaa omilleen kiitosta päivän ottelusta.

 

– Tänään joukkue teki todella hyvää työtä koko pelin. Vaikka tänään olisikin ollut paikat voittoon, on avauspisteeseen helppoa olla tyytyväinen. PK-35 Vantaa on hyvä joukkue, mutta meillä oli riittävät keinot siihen, että oltaisiin napattu jopa voitto. Saatiin palloa vaarallisille alueille ja oli hyviä paikkoja. Kyllä tästä pelistä loppujen lopuksi jäi vähän hampaankoloon tulevia pelejä ajatellen.

Otteluennakossa Haltia totesi, että Vantaan pelistä on helppoa löytää niitä asioita, johon täytyy itse kiinnittää huomiota ja tänään TPS onnistui löytämään oikeat aseet vierailijoita vastaan.

– Ottelun teema oli joukkueelle selvä. Muutettiin tähän otteluun ryhmitystä sellaiseksi, että päästiin iskemään oikeisiin kohtiin. Harjoiteltiin tämä viikko puolustamista kolmen linjalla ja tänään se onnistui hyvin. Tällä muutoksella saatiin myös sopivasti leveyttä laitoihin ja saatiin sitä kautta rakennettua hyökkäyksiä. Saatiin palloa laadukkaasti boksiin ja hyville paikoille. Keskityttiin myös paljon huomiota siihen, mitä tehdään pallon kanssa ja tänään treenien tulos näkyi ja otettiin siinä iso askel eteenpäin. 

Vaikka vaikea alkukausi on ollut henkisesti raskas, ei joukkue Haltian mukaan ole lähtenyt miettimään asioita liian pitkälle, vaan osaa keskittyä peliin.

– Vaikka PK-35 Vantaa iski ottelun ensimmäisen maalin, en yllättynyt siitä, millä asenteella joukkue jatkoi pelaamista. Ollaan koko kausi keskitytty vain siihen, mitä tapahtuu seuraavaksi. Ei olla mietitty sarjataulukkoa, tai tulevia pelejä, vaan keskittyminen pistetään seuraavaan tilanteeseen. 

Tauolla valmennus sai dataa, jonka avulla joukkue osasi löytää ne kohdat joissa oli parannettavaa ja pelaamista saatiin tätä kautta eteenpäin.

– Saatiin sopivaa dataa, jolla löydettiin pelaamisen aukot. Poimittiin ne esille pelaajien kanssa ja lähdettiin parantamaan peliä sen avulla ja tehtiin tarvittavia vaihtoja. Saatiin koko joukkueen puolustuspelaaminen kuntoon ja sitä kautta päästiin enemmän palloon ja sen avulla saatiin hyökkäyspelaaminen paremmaksi. Saatiin lopulta se odotettu maali odotetulla tyylillä. Laasio teki laidalla hyvän juoksun ja keskitti hyvin maalille. Täytyy vain napata kiinni näistä hyvistä asioista ja lähdetään pohtimaan tulevia pelejä.

 

Loukkaantumisten takia vaihdetut Kiiski ja Maidell selvisivät ensitietojen mukaan todennäköisesti säikähdyksellä, mutta mitään riskejä ei otettu, vaan molemmille annettiin lepoa. Haltia jakaa molemmille kehuja hyvästä pelistä ja harmittelee, että peli jäi kesken.

 

Ottelun kooste on nähtävissä Ruudun kautta osoitteesta https://www.ruutu.fi/video/3663916

Lisää uutisia