TPS:n taistelu ei tuonut Kansallisen Liigan avauspisteitä – TiPS lopun maalilla voittoon

Turun ja Tikkurilan Palloseurojen kohtaaminen tarjosi tiukkaa taistelua. Kotijoukkue painoi kovin, mutta vieraat puolustivat tarkkaan koko joukkueen voimin. Turkulaisten tiukka taistelu toimi lähes loppuun asti, sillä TiPS iski voittomaalin vasta viimeisen kymmenen minuutin aikana ja nappasi 1-0 voiton.

Ensimmäisen jakson kaava oli selkeä, kotijoukkue hyökkäsi ja TPS keskittyi puolustamaan tarkasti ja haki omia paikkoja vastahyökkäyksistä. TPS puolusti tarkasti koko joukkueena, eikä TiPS saanut montaa laukausta maalille asti. Puolustus blokkasi vetoja kovalla prosentilla ja maalivahti Siiri Välimaa nappasi loput pallot käsiinsä. 

TiPS sai avauspuoliskolla seitsemän kulmaa, mutta Välimaa nappasi liki kaikki suoraan käsiinsä ja loput hän nyrkkeili pois maalialueelta. TPS ei avauspuoliskolla päässyt maalipaikoille, vaan myös kotijoukkueen puolustus oli tarkkana ja katkaisi Tepsin vastahyökkäykset ajoilla. Taukoon mennessä ei maaleja nähty, vaan tauolle mentiin maalittomassa tasatilanteessa.

Toisen puoliskon alkuun TPS teki yhden vaihdon, kun Viivi Ollonqvist teki tilaa Jenni Rannuskselle. Vaihto toimi Palloseuran kannalta hyvin, sillä vierailijat saivat viidenkymmenen minuutin kohdalla ensimmäisen kulmansa. Vaihdosta kentälle tullut Rannus asteli kulmalipulle ja keskitti hyvin pelaajamassaan, mutta kotijoukkueen puolustus sai pelattua pallon pois vaarallisilta paikoilta.

Tunnin kohdalla TiPS sai hyökkäyspäätyyn pitkän pyörityksen, mutta turkulaisten puolustus pysyi tarkkana ja selvitti tilanteen ilman takaiskua. TPS jatkoi ensimmäisen jakson tarkkaa puolustamista ja TiPS:n piti tehdä paljon töitä, jotta joukkue pääsi laukaisupaikkaan. Yksi vaarallinen paikka tuli noin vartti ennen ottelun loppua, kun Nora Lehto katkaisi Daniela Sandåsin purun ja pääsi maalipaikalle, mutta puolustus selvitti tämänkin tilanteen.

Turun Palloseura sai oman paikkansa viitisen minuuttia myöhemmin, kun Patricia Träsk nappasi pallon Emmi Sireniltä ja karkasi hyökkäykseen. Träskin veto ei kuitenkaan onnistunut toivotulla tavalla, vaan päätyi suoraan maalivahdin syliin.

Vain minuutti vierailijoiden paikan jälkeen sai kotijoukkue oman paikkansa. Muutamaa minuuttia aiemmin kentälle vaihdettu Jenni Huttunen laukoi kohti maalia. Vierailijoiden puolustus epäonnistui blokissa ja kun maalivahti Välimaa näki pallon, oli jo liian myöhäistä ja kotijoukkue siirtyi 1-0 johtoon.

85. minuutilla TPS suoritti tuplavaihdon kun Patricia Träsk ja Nella Kettunen tekivät tilaa Mira Anderssonille ja Laura Kattelukselle. Vaikka Kattelus ja Andersson ovat tuttuja puolustuspäästä, ei kyseessä ollut puolustava vaihto, sillä molemmat siirtyivät suoraan hyökkäyspäähän. TPS lähti hyökkäämään ja tavoittelemaan tasoitusta, mutta lopun paras paikka tuli kuitenkin kotijoukkueella.  Jo kertaalleen maalin iskenyt Huttunen pääsi vastakkain Välimaan kanssa, mutta tämä sai napattua pallon haltuunsa. Enempää paikkoja ei nähty, vaan kotijoukkue vie voiton 1-0 lukemin.

Palloseuran maalivahti Siiri Välimaa ei hyvistä otteista huolimatta voinut olla tyytyväinen ottelun lopputulokseen.

– Pelattiin lähes koko ottelu hyvää puolustamista koko joukkueena, mutta lopussa tuli yksi virhe, joka tällä kertaa kostautui. Oltiin tänään todella kurinalaisia ja jokainen teki sen, mitä piti. Jokaisesta ottelusta pitää ottaa jotain mukaan ja tästä pelistä se on joukkueen puolustuspelaaminen. Täytyy jatkossa olla entistä tarkempi ottelun lopussakin. Nyt kävi väsyneenä yksi virhe ja ottelu kaatui siihen.

Tappiosta huolimatta Välimaa jakaa joukkueelle paljon kiitosta.

– Pelattiin niin kuin pitikin. Pistettiin TiPS:n hyökkäys tiukoille, eikä annettu yhtään tilaa. Sama työmäärä täytyy jatkossa saada joka peliin ja siihen päälle vielä oma pallollinen pelaaminen vaarallisemmaksi.

Vaikka TiPS:n yhdestätoista kulmasta liki kaikki päätyivät Välimaan käsiin, ei hän lähde ylistämään itseään, vaan nostaa esiin koko joukkuetta.

– Kulmat olivat hyviä, mutta joukkue pelasi hyvin ja antoi minulle tilaa. Kaikki tiesivät kuka menee palloon ja koska. Tämä toki helpotti omaakin tekemistä.

Palloseuralla on nyt viikon loma ja Välimaan ohje pelaajille oli se, että nyt kannattaa hankkia muutakin ajateltavaa, kuin jalkapallo. Välimaa toivoo, että jokainen ehtii rentoutua viikon aikana ja siirtää hetkeksi ajatuksia muualle, jotta kauden jatkuessa oltaisiin taas valmiita taistelemaan pisteistä.

 

Sophie Maidell liittyi Palloseuran harjoitusrinkiin alkuviikosta ja lunasti heti ensimmäisessä ottelussa paikkansa avauskokoonpanosta. Maidell pelasi ottelussa ensimmäiset minuuttinsa niin Palloseurassa, kuin pääsarjatasolla ylipäätään.

– Vaikka tappio tiesty harmittaa, jäi pelistä loppujen lopuksi ihan positiivinen olo. Joukkue taisteli hyvin loppuun asti. Oltiin tänään taistelijoita ja jokainen pelaaja saa olla ylpeä itsestään. Tänään ei ehkä päästy hyökkäyspäässä paikoille, mutta sen sijaan puolustettiin joukkueena todella tarkkaan.

Maidell ei ennen siirtoaan ehtinyt tutustua Palloseuraan, vaan siirto tuli jopa hänelle itselleen vähän yllätyksenä.

– En tiennyt Tepsistä paljon, enkä ehtinyt kunnolla valmistautua, vaan siirto tuli niin sanotusti puskista. Olen kuitenkin yllättynyt positiivisesti! Turku on mukava kaupunki ja vastaanotto on ollut todella hyvä! Treenien tempo ja vaatimustaso ovat kovia ja vievät eteenpäin. Toki on myös mukava päästä pelaamaan kovia pelejä! Nyt pieni loma ja sen jälkeen vain hymyillen eteenpäin. Kyllä se voitto sieltä vielä tulee!

 

Turkulaisten päävalmentaja Sami Haltia jakoi tappiosta huolimatta omilleen paljon kiitoksia ja kehuja.

– Yhtä virhettä lukuun ottamatta matsi meni suunnitelmien mukaisesti. Tiedettiin, että TiPS tulee kovaa ja pyrittiin etsimään hyvä rytmi. Välillä tosin piti puolustaa syvältä, jotta saatiin välit pieneksi. Avattiin suunnitelmien mukaisesti pitkillä palloilla ja pyrittiin sitä kautta siirtää painetta Tikkurilan linjaan. Se ei tänään toiminut toivotulla tavalla, mutta muuten onnistuttiin pelisuunnitelmassa hyvin.

Palloseura on tällä kaudella useammassa ottelussa epäonnistunut joukkueena puolustamisessa ja takana on runsasmaalisia tappiota, mutta tänään joukkueena puolustaminen toimi oletetulla tasolla ja pelaajat estivät laukauksia hyvällä prosentilla.

– Koko joukkueen puolustus toimi isosta työmäärästä huolimatta todella hyvin. Ei voi kuin kiittää palaajia taistelusta. Pelaajat tekevät todella kovaa työtä ja toivoisin, että se voitaisiin palkita pisteillä. TiPS:n maali oli yksi kauden tyhjentävimpiä maaleja tämän kauden aikana. Ollaan päästetty kaikenlaisia maaleja tämän kauden aikana, mutta tämä ratkaisu jätti sanattomaksi.

Maalivahti Välimaan tavoin Haltia jakaa tappiosta huolimatta omilleen paljon kiitoksia ja kehuja, myös Välimaalle itselleen.

– Tappiosta huolimatta olen todella ylpeä siitä, mitä tänään tehtiin. Täytyy muistaa, että vastassa oli vahva joukkue. Oltiin tietoisia, että tänään ei viedä peliä, vaan pitää puolustaa tarkkaan. Oltiin oikeaan aikaan oikeissa paikoissa ja kaikenkaikkiaan esitettiin todella ryhdikkäitä otteita. Myös tolppien välissä ollut Siiri on tällä hetkellä kovassa iskussa. Kaiken kaikkiaan kova maalivahti ja tärkeä hahmo joukkueessa. 

Sophie Maidell vakuutti valmennuksen heti ensimmäisellä viikolla ja ansaitsi paikan avauksesta ja sai ottelun jälkeen valmennukselta kiitosta. Maidellin kanssa Palloseuraan tullut Viivi Kiiski ei tänään vielä saanut minuutteja, mutta oli silti mukana joukkueen kokoonpanossa.

– Kun ottaa huomioon, että kyseessä olivat Sophien ensimmäiset minuutit, niin hänen otteistaan on helppoa olla tyytyväinen. Tiukasta puristuksesta huolimatta pystyi tekemään itsensä pelattavaksi ja pystyi pitämään palloja, eli juuri sitä, mitä häneltä tänään odotettiin. Viivi on pallollisesti taitava pelaaja, mutta päivän pelityyli ei ollut hänen taidoilleen paras mahdollinen. Katsotaan, miten jatkossa päästään pelaamaan ja toivotaan, että päästään hyödyntämään myös Viivin taitoja.

Palloseura teki tänään valmennuksen mainitsemia muutoksia kokoonpanoon, joista näkyvin oli ehkä Laura Katteluksen ja Mira Anderssonin siirtäminen hyökkäyspäähän ottelun lopussa.

– Tänään tehtiin reippaalla kädellä muutoksia ja oli selkeä ajatus siitä, mitä tänään halutaan. Mitä tänään kokeillaan ja missä kukin pelaa. Joukkue hoiti muutokset hyvin ja näytti todella hyvää ilmettä koko ottelun.

Vaikka joukkue ehkä siirtääkin loman ajaksi ajatukset pois jalkapallosta, ei Haltia itse koe, että hän voi samaan pyrkiä.

– Vaikka onkin loma, niin jalkapallo on niin kokonaisvaltainen asia, ettei siitä oikein voi päästää irti. Täytyy suunnata katsetta tulevaan ja miettiä, miten loman jälkeen jatketaan harjoittelua ja peleihin valmistautumista. Vaikka itse joudunkin työstämään paljon erilaisia asioita niin toivon, että pelaajat saavat nautittua lomasta ja vaihdettua vapaalle. Kun treenien aika tulee, niin jatketaan siitä hyvästä työstä, johon tänään jäätiin.

Ottelun kooste on nähtävissä Ruudun kautta osoitteesta https://www.ruutu.fi/video/3652572

Lisää uutisia