TPS:n Onni Valakari on edustuskelpoinen Ykkösessä vasta 10.7.

TPS:n keskikenttäpelaaja Onni Valakari on Suomen Palloliiton sääntöjen mukaan edustuskelpoinen pelaaja Jalkapallon Ykkösessä vasta 10.7.2017. Palloliiton sääntöjen mukaan pelaajan edustusoikeus voidaan siirtää Veikkausliigan ja Ykkösen seuroihin pelikauden aikana ajanjaksoina 17.1.–10.4. ja 10.7.–9.8. Uuden seuran on saatava edustusoikeus aikaisemmasta seurasta edellä mainittujen aikarajojen puitteissa ja rekisteröinti uuteen seuraan on tehtävä viimeistään ennen pelaajan ensimmäistä virallista ottelua uudessa seurassa.

Edellä mainittu sääntö tarkoittaa käytännössä sitä, että pelaajasiirto Ykköseen olisi pitänyt tehdä 10.4. mennessä. Valakarin pelaajasiirron prosessi on käynnistynyt 25.4.2017. Pelaajan edustusoikeus voidaan kuitenkin siirtää tässä tapauksessa Ykkösessä pelaavaan seuraan myös 11.4.–9.7. välisenä aikana, mutta pelaajalla ei ole kyseisenä ajanjaksona pelioikeutta Ykkösessä pelaavassa joukkueessa, vaan ainoastaan seuran alemmilla sarjatasoilla pelaavissa joukkueissa, kuten nuorten joukkueissa sekä farmisopimusjoukkueessa. Eli Valakarin siirto on hyväksytty, mutta hän ei voi pelata Jalkapallon Ykköstä TPS:n paidassa vasta kuin 10.7.2017 alkaen.

Liiton kilpailutoiminta voi hyväksyä ammattilaispelaajan edustusoikeuden siirron 11.4.–9.7. välisenä aikana, jos pelaajan entinen seura ja pelaaja esittävät luotettavan kirjallisen selvityksen siitä, että pelaajan sopimus aikaisemman seuran kanssa on päättynyt ennen 11.4. ja että hän ei ole pelannut missään seurassa virallisessa ottelussa Suomessa tai ulkomailla 10.4. jälkeen. Tällaisia edustusoikeuden siirtoja voidaan hyväksyä seuraa kohti korkeintaan kaksi ajanjaksolle 11.4.–9.7. Onni Valakarin edellinen sopimus oli statukseltaan sopimuksellinen amatöörisopimus, joten tämäkään pykälä ei mahdollista pelilupaa Ykkösessä ennen 10.7.2017.

TPS:n päävalmentaja Mika Laurikainen on asian loppuratkaisusta luonnollisesti äärimmäisen pettynyt ja vihainen. Vasta 17-vuotias Valakari joutuu jättämään väliin koko Ykkösen alkukauden. Laurikainen kritisoi voimakkaasti edellä mainittuja pykäliä suomalaispelaajien urakehityksen sekä koko suomalaisen jalkapallon nimissä.

– Suomen Palloliitto linjaa suomalaista jalkapalloa sekä suomalaisten pelaajien kehittämistä, mutta liiton säännöt eivät näköjään sitä kuitenkaan tue. Seurat siis voivat pykälien perusteella ottaa siirtoikkunan ulkopuolella kaksi uutta pelaajaa ammattipelaajan statuksella mistä tahansa, mutta me emme saa pelilupaa nuorelle sopimuksettomalle pelaajalle, joka ei ole palkkaa pelaamisestaan aiemmin ansainnut. En tiedä, onko tällainen rajaaminen edes mahdollista työlakien perusteella. Ainakin se on huutava vääryys nuorta suomalaista tulevaisuuden lupausta kohtaan ja on pelaajakehityksen perusajatusten vastainen. Luotin, että terve järki olisi voittanut tässä asiassa, Laurikainen myöntää.

Lisää uutisia