TPS:n juniorivalmentajat saivat vinkkejä Suomen johtavalta analytiikka-asiantuntijalta

Suomen Palloliiton pelianalyysipäällikkö ja Huuhkajien videoanalyytikko Henri Lehto kävi luennoimassa TPS:n juniorivalmentajille pelianalyysien hyödyntämisestä valmennuksessa. Lehto antoi omat asiantuntiavinkkinsä, millä eri tavoin video- ja data-analyysejä voi hyödyntää seurassa valmennustyössä.

– Keskustelimme valmentajien kanssa ikäluokkakohtaisesti, mitä asioita voidaan analysoida missäkin vaiheessa. Periaatteessa kaikkea voi analysoida. Koetin kuitenkin korostaa sitä, että kaiken pitäisi pohjautua siihen, että mitä Tepsi haluaa nähdä missäkin ikäluokassa ja mitkä ovat valmennuksen pääpainopisteet, Lehto taustoittaa.

TPS Jalkapallon urheilujohtaja Mika Laurikainen piti Lehdon vierailua erittäin antoisana.

– Oli kiva saada ”Henkka” vieraaksi. Hän on alansa huippuammattilainen. Pääsimme keskustelemaan tärkeästä aiheesta isolla valmentajaporukalla. Tämä oli seuran kannalta erittäin hieno juttu, Laurikainen sanoo.

– Pelin analysointi on tärkeä osa nykyjalkapalloa. Työkalut, joilla analyysia tehdään, ovat kehittyneet valtavasti viime vuosina. Hyvän harjoittelun ja pelaamisen tueksi on hyvä saada faktapohjaista, analysoitua tietoa, Laurikainen jatkaa.

Suomen Palloliiton pelianalyysipäällikkö ja Huuhkajien videoanalyytikko Henri Lehdon mukaan analysointi on oikein käytettynä työkalu, joka tarjoaa palautetta sekä valmentajalle että pelaajille. Palautteen perusteella valmentaja osaa tehdä paremmin päätöksiä esimerkiksi suunnitellessaan seuraavia treenejä. Analytiikka avaa valmentajalle näkökulmia siihen, mitä asioita joukkueessa voisi kehittää. Analysointia ei kuitenkaan pidä Lehdon mielestä viedä liiallisuuksiin.

– En halua ylikorostaa analysointia. Se on mielestäni saanut vähän liian glorifioidun maineen. Analysointi on vain yksi työkalu, jolla valmentajat voivat tehdä työtään paremmin ja jolla valmennusprosessia voidaan tehostaa, Lehto tuumaa.

Lisää uutisia