TPS metsästi pisteet Ilvekseltä – Kovasta paikasta isot pisteet

Turun Palloseura matkasi Subway Kansallisen Liigan toiseksi viimeisessä vierasottelussaan Tampereen Ilveksen vieraaksi. Ottelun panokset olivat isot, sillä kotivoitolla Ilves karkaisi yhdeksän pisteen päähän, kun taas TPS nousisi voitolla kolmen pisteen päähän, kun jäljellä on kolme ottelua. TPS sai hyökkäyspelinsä toimimaan oikeaan paikkaan ja Turkuun lähti täysi pistepotti 2-4 voitolla.

Ottelun ensimmäinen kunnon paikka tuli kuudennella minuutilla, kun Patricia Träsk teki hyvän pallonriiston keskikentällä. TPS lähti nopeasti vastahyökkäykseen, mutta Ilveksen puolustus oli tarkkana ja selvitti tilanteen. Vain hetkeä myöhemmin Träsk teki jälleen hyvän pallonriiston ja syötti Gabriela Pelogille, mutta tilanne päättyi niukasti paitsioon.

Ilves sain pienen paikan, kun ottelua oli pelattu 13 minuuttia. Pallo vietiin toistamiseen kulmalle ja Tuuli Enkkilän kulma leijaili kauniisti boksiin, jossa se pomppi hetken, mutta lopulta Siiri Välimaa nappasi pallon käsiinsä ja TPS selvitti tilanteen.

Kun ottelua oli pelattu vartti, kaatoi Sanni Ojanen Pelogin kortin arvoisesti ja TPS sai vapaapotkun hyvästä paikasta. Pallon taakse asteli tuttuun tapaan Saija Östlund, jonka laukaus leijaili kauniisti maalin eteen. Pelogi oli ensimmäisenä pallossa ja pääsi upottamaan vierailijat maalin johtoon.

Ilves sai oman paikkansa hetkeä myöhemmin, kun Pipsa Saarilahti pääsi keskittämään vaarallisesti Palloseuran boksiin, mutta jatko epäonnistui ja painui suoraan päätyrajan yli.

Palloseuran seuraava vaarallinen paikka tuli noin puolen tunnin kohdalla. Netta Laasio pelasi hyvin laidassa ja keskitti tarkasti boksissa olleelle Tiia Hirvoselle, mutta tämän pusku suuntautui keskelle maalia ja Annika Laihasella oli helppo työ napata pallo käsiinsä.

Kun ottelua oli pelattu 37 minuuttia, nappasi Träsk jälleen hyvän pallonriiston keskikentällä ja lähti hyökkäämään vahvasti hankkien mustavalkoisille kulman. Pallon taakse asteli Hirvonen, jonka laukaus leijaili hyvin boksiin. Ensimmäisenä palloon ehti Ilveksen puolustus, mutta kotijoukkueen epäonneksi purkupallo suuntautui suoraan Amalia Härkösen jalkaan ja tämä pääsi iskemään mustavalkoiset 0-2 karkumatkalle.

Ensimmäisen jakson lopussa TPS rakensi kauniin hyökkäyksen. Kapteeni Mira Andersson purki Ilveksen hyökkäyksen ja pallo päätyi keskikentällä olevalle Pelogille, joka lähti nopeasti hyökkäykseen Ilveksen puolustuksen roikkuessa perässä. Pelogi nousi vahvasti maalialueelle ja syötti mukaan tulleelle Hirvoselle. Tämä veti Ilveksen puolustajat puoleensa ja palautti pallon takaisin Pelogille, joka laukoi terävästi pienestä kulmasta, mutta ei päässyt tolppaa lähemmäksi. Pallo kimposi Netta Laasiolle, mutta puolustus oli liian lähellä ja Laasion laukaus suuntautui maalin ohi.

TPS sai vielä kulman ensimmäisen jakson loppuun, mutta Ilves selvitti tämän ilman ongelmia ja tauolle siirryttiin vierailijoiden 0-2 johdossa.

Ilves suoritti tauolla kaksi vaihtoa, kun Saana Tuomala ja Silja Tuominen tekivät tilaa Moona Talkalle ja Aino Varkoille. TPS aloitti todella vahvasti, sillä kun kotijoukkueen vaihtoja käytiin vielä läpi, oli Gabriela Pelogi jo ehtinyt pelata itsensä vetopaikkaan, mutta pallo suuntautui suoraan päin maalivahtia.

Ilves sai toisen puoliskon alussa parikin paikkaa iskeä kavennus. 52. peliminuutilla Patricia Träsk rikkoi ja Ilves sai vapaapotkun suunnilleen samasta paikasta, josta TPS iski ottelun avausosuman. Vapaapotku suuntautui kuitenkin liian lähelle Välimaata, joka sai nyrkkeiltyä pallon pois. Hetkeä myöhemmin Ilves riisti pallon keskikentällä ja lähti vastahyökkäykseen. TPS pelasi tilanteen uhrautuvasti loppuun asti ja sai pelattua pallon yli päätyrajan. Ilveksen kulma ei tuottanut ongelmia, vaan ottelua jatkettiin 0-2 lukemissa.

Noin tunnin kohdalla Laura Kattelus riisti pallon hyökkäyspäässä ja syötti laidassa vapaana olleelle Laasiolle, joka nousi muutaman metrin ja antoi hyvän keskityksen maalialueelle. Pelogi ajoitti juoksunsa täydellisesti ja pääsi puskemaan kovaa, mutta pallo painui ohi maalin.

Hetkeä myöhemmin TPS siirtyi onnekkaasti 0-3 johtoon. Siiri Välimaa antoi maalipotkun noin puoleen kenttään ja pallo päätyi kotijoukkueen puolustusta. Hirvonen antoi hyvin painetta puolustukselle, jonka oli pakko pelata pallo maalivahdille. Pallo oli kuitenkin liian korkea, eikä Laihanen saanut palloon osumaa. Laihanen lähti heti juoksemaan pallon perässä kohti maalia, mutta ei ehtinyt ajoissa, vaan TPS siirtyi Ilveksen omalla maalilla 0-3 johtoon.

71. peliminuutilla Ilves sai iskettyä pallon maaliin myös kentän toisessa päässä. Kotijoukkue hyökkäsi tiiviissä nipussa ja Moona Talka jäi yksin puolustuksen taakse. Kulma kävi jo pieneksi, mutta Talka sai upotettua pallon ohi Välimaan ja kotijoukkue nousi kahden maalin päähän.

1-3 lukemat eivät kuitenkaan viihtyneet tulostaululla pitkään. Ilveksen hyökkäsi hyvin, mutta tilanne päättyi paitsioon. Saija Östlund antoi vapaapotkun keskikentälle, jossa Miranda Smith sai pelattua pallon Träskille, joka pääsi nousemaan tyhjää laitaa pitkin ylöspäin ja laukoi boksin ulkopuolelta korkean pallon. Laihanen oli noussut maaliltaan liikaa, eikä saanut kättään pallon eteen, vaan Träsk iski kauniilla osumalla TPS:n 1-4 johtoon

Viisi minuuttia ennen varsinaisen peliajan täyttymistä Ilves nousi jälleen kahden maalin päähän. Pallo pomppi vierailijoiden kannalta epäonnekkaasti omalla maalialueella ja päätyi lopulta Aino Varkoille, joka sai lähietäisyydeltä upottaa pallon turkulaisten maaliin.

Ottelun lopussa nähtiin myös yksi debyytti pääsarjatasolla, kun Selja Leiwo pääsi lisäajalla kentälle. Leiwo nousi Palloseuran kokoonpanoon jo aiemmin tällä kaudella, mutta ei ollut vielä kentälle asti päässyt.

Ilves yritti sitkeästi hakea maaleja, mutta TPS puolusti tarkasti ja piti kotijoukkueen poissa maalipaikoilta. Lopulta aika tiimalasissa loppui ja TPS nappasi itselleen tärkeät kolme pistettä 2-4 vierasvoitolla.

Keskikentällä palloja kovalla prosentilla ryöstänyt ja kertaalleen maaliverkkoja heiluttanut Patricia Träsk ei ottelun jälkeen peitellyt iloaan.

– Olisi vähättelyä sanoa, että voitto tuntuu hyvältä! Fiilis on kuin olisi voittanut koko liigan! Ensimmäinen puoliaika oli tänään melko raskas, sillä tein paljon juoksuja ja aina ei olisi jaksanut samalla temmolla lähteä alas. Omalta kohdalta voisi sanoa, että jos jotain täytyy parantaa niin se on juuri toi, että myös alas täytyy jaksaa juosta. Toisella puoliajalla ei tarvinnut juosta ihan yhtä paljon, vaan kentältä löytyi syöttölinjoja, joten se helpotti omaa peliä. Alku toisin oli meiltä haastava, sillä Ilves pääsi peliin mukaan, mutta selvittiin tästä ja päästiin peliin mukaan.

Träsk loi ensimmäisellä puoliajalla paljon hyviä hyökkäyksiä ja maalipaikkoja, sekä pääsi myös itse maaliverkkoa heiluttamaan. 

– Kyllähän tälläisten otteiden jälkeen on helppoa motivoida itseään entistä parempaan suoritukseen.  Voisi sanoa, että 0-1 maali sai alkunsa siitä, kun sain keskialueella hyvän riiston ja sain pelattua tilanteen kulmaksi, josta maali tuli. Toisella puoliajalla pääsin itsekin maaliverkkoja heiluttamaan ja oli kyllä itsekin ihmeissäni. Ajattelin vain, että en minä ole maalintekijä, joten ei se pallo maaliin mene, mutta sinne se vain upposi! En meinannut uskoa silmiäni, mutta lähdin silti juhlimaan maaliani! Nyt pääsee hyvällä mielellä kohti tulevaa treeniviikkoa ja seuraavaa peliä!

Palloseuran päävalmentaja Sami Haltia oli omiensa otteista todella ylpeä tänäänkin, mutta vielä tyytyväisemmäksi teki se, että kova työ tuotti tulosta.

– Nyt ollaan päästy voittojen tielle! Olen ollut joukkueesta ylpeä koko kauden, vaikka voittoja ei ole tullut, mutta nyt olen entistäkin ylpeämpi koko joukkueesta, koska napattiin kovassa paikassa isot pisteet. Ollaan koko viikko juteltu siitä, kuinka iso peli tänään on ja millaiset paineet meillä on.
Tämä oli sellainen peli, joka meidän oli pakko voittaa, jos haluamme elätellä toiveita. Tehtiin kovaa työtä ja saatiin käännettyä se tunne oikein ja jokainen veti rentona ja itseluottamusta täynnä todella ehjän suorituksen.

Palloseuran ongelmana oli pitkään se, että jos joukkue sai napattua pallon itselleen, ei tilannetta saatu käännettyä hyökkäykseksi. Tänään siinä kuitenkin onnistuttiin loistavasti.

– Patu oivalsi todella hyvin sen, miten Ilvestä vastaan kannattaa puolustaa ja katkoi hyvin. Tärkeintä oli kuitenkin se, että saatiin tällä kertaa käännettyä katkot hyökkäyksiksi ja pistettiin palloa maaliin. Patu ja koko vasen laita olivat tänään loistavia ja loivat monta vaarallista hyökkäystä.

Jos TPS jäi Turun kohtaamisessa jalkoihin ensimmäisellä puoliskolla, oli Tampereella tilanne liki päinvastainen. Toisella puoliskolla Ilves pääsi peliin mukaan, mutta hyvin toiminut hyökkäys iski tarpeeksi maaleja ja pisteet lähtivät Turkuun.

– Ensimmäinen puoliaika jätti itselleni todella turvallisen tunteen, sillä joukkueesta huomasi, että kaikki on kasassa. Jokainen pelaaja tiesi, mitä hänen kuuluu tehdä. Toisesta puoliajasta meinasi tulla vaikea. Oltiin alussa vähän heikkoja, mutta ottelu tasaantui ja oltiin taas hyvin mukana. Harmittaa, että Ilves iski kaksi maalia, mutta tänään sillä ei ollut väliä, sillä tehtiin itse neljä. Hyökkäykselle täytyy antaa kehuja tästä pelistä. Esimerkiksi Gabin kohdalla oli hienoa nähdä, että loukkaantuminen on täysin takana. Hän pyöri vaarallisesti hyökkäyspäässä ja Hirvonen tasapainotti hyvin.

Palloseura on kauden aikana kokenut paljon loukkaantumisia ja osalla pelaajista kausi tuli ennenaikaiseen päätökseen. 

– Juuri nyt olen tyytyväinen siitä, että meillä on leveä rinki ja pelaajia, joita voidaan nostaa loukkaantuneiden tilalle. Pelaajat täyttyvät oman roolinsa todella hyvin ja itse voin olla heidän otteistaan tyytyväinen

Vaikka TPS nappasikin tärkeän voiton hyvällä pelillä, ei joukkue tuudittaudu hyvään oloon, vaan lähtee parantamaan otteitaan tulevia pelejä ajatellen.

– Pelissä on aina parannettavaa ja tiedetään kyllä mitkä ovat ne asiat, joita pystymme parantamaan. Parannettavaa on kaikessa, mutta täytyy miettiä sitä, mitkä asiat ovat saavutettavissa ja keskitytään niihin. Tästäkin pelistä löytyy parannettavaa, mutta mentiin silti eteenpäin niin joukkueena, kuin yksilötasolla. Ollaan todettu, että jokaisen pitää tasoaan nostaa ja joukkue vastasi haasteeseen loistavasti. Täytyy vain painaa jatkossakin kovaa ja valmistautua peliin hyvin. Keskitytään vain siihen, että tehdään oma osuus mahdollisimman hyvin.

 

Ottelun kooste on nähtävissä Ruudun kautta osoitteesta: https://www.ruutu.fi/video/3705889

Kuva: Jimi Soinila / Jimi Soinila Photography

Lisää uutisia