TPS ja FC Inter järjestivät huikean paikallistaistelun

TPS:n ja FC Interin kauden kolmas Turun derby oli aivan huipputason viihdettä. 1-1-tasapeliin päättyneessä ottelussa oli lähes kaikki paikalliskamppailun elementit. Turkulaisyleisö eli tunteella mukana, molempien joukkueiden pelaajat antoivat kaikkensa ja pelin taso oli kentän kuntoon nähden jopa loistavaa. Kaiken kruunasi Veritas Stadionin mukavan kuulas syysilta ja tunnelmallinen iltavalaistus. Vain se draaman kaaren huipentanut lopun voittomaali jäi uupumaan, vaikka lähellä sekin oli – molemmissa päissä. Ennakkon hieman pelättiin, että ottelusta tulee kahden varovaisen joukkueen virheiden kyttäämistä, mutta vielä mitä!

Päivän nimi oli ehdottomasti TPS-kapteeni Jarno Heinikangas, joka taisteli alusta loppuun asti suurella sydämellä ja tunteella. 283 Veikkausliigaottelua läpikäynyt TPS-kippari jätti samalla haikeat jäähyväiset omalle kotiyleisölleen.

– Tämä oli hieno taistelu ja molemmat joukkueet halusivat pelata ja voittaa. Ei tässä oikein vielä ymmärrä sitä, että tämä ura päättyy pian tähän. Yleisö ja kannattajat loivat vielä erikseen juuri sellaisen tunnelman, kun derbyssä pitää ollakin, haikea TPS-kapteeni kiitteli.

Inter-kollega Henri Lehtonen säesti Heinikangasta. Tasapeli tiesi sitä muiden päivän lopputulosten kanssa sitä, että TPS jatkaa mitalin metsästystä ensi kaudella, mutta Inter on edelleen kiinni hopeassa.

– Meillä on edelleen kaikki omissa käsissämme ennen viimeistä kierrosta. Yleisö eli tänään loistavasti mukana ja ottelu oli alusta loppuun asti jännittävä. Molemmilla joukkueilla oli omat paikkansa voittoon, ja vaikka ei voitettukaan, jäi tästä ottelusta jäi päällimmäiseksi hieno fiilis, Inter-kippari myönsi.

Kiihkeä derby sai salama-alun, kun Inter meni johtoon jo reilun minuutin kohdalla. Mika Ojala antoi vaparin oikeasta reunasta ja pallo nousi yli TPS-puolustuksen rankkarialueen vasempaan kulmaan. Joni Kauko ryntäsi oikeaan paikkaan oikeaan aikaan ja latasi pallon maalin oikeaan alanurkkaan.

TPS ei jäänyt kuitenkaan ihmettelemään shokkialkua, vaan joukkueen taisteluilme syttyi välittömästi. 14. minuutin kohdalla TPS sai kulman vasemmalta. Petteri Pennasen antama kulma painui boksin sisään ja Toni Kolehmainen sivalsi kierteisen vedon pikkuruuhkan läpi maalin oikeaan alanurkkaan.

Toisella puoliajalla TPS lisäsi aktiivisuutta ja painetta alkoi ottamaan myös selkeitä riskejä. Inter sai TPS:n rohkeasta pallollisesta pelistä myös omat vastaiskupaikkansa. Mika Ääritalo pääsi nokikkain Inter-vahti Magnus Bahnen kanssa, mutta tämä peitti vapaan tilan vastaantulollaan loistavasti.

– Me tavoiteltiin vain voittoa ja sitä ei tullut. Olen siihen pettynyt, mutta en joukkueeni esitykseen. Kaikki painoivat sata lasissa alusta loppuun asti ja pallollinen peli ja taisteluilme olivat kiitettäviä. Päätimme ottaa toisella puoliajalla pallollisen aloitteen ja yrittää kolmea pistettä vähän riskilläkin. Inter on niin taitava joukkue, että totta kai sillekin avautuu sitä myöden paikkoja, TPS-luotsi Marko Rajamäki muistutti.

Ottelussa nähtiin myös se pakollinen torikokous, kun Interin Toni Kallio näytti jälleen taklausvoimaansa sääntöjen rajamailla. Peli jatkui kuitenkin nopeasti, kun pahimmat höyryt oltiin saatu puhallettua Kupittaan raikkaaseen ilmaan.

TPS oli ratkaista ottelun 87. minuutin kohdalla, kun Leroy Maluka tykitti rankkarialueen takaa armottoman pommin Interin maalin ylärimaan. Jos veto olisi laskenut viisi senttiä alemmaksi, olisi viime lauantain Haka-voiton sankarista leivottu myös Turun derbyn todennäköinen sankari.

Rajamäki halusi vielä erikseen kiittää uraansa lopettavaa Heinikangasta. Rajamäki muistutti samalla, että moni pelaaja pelaa pitkän ja arvokkaan liigauran voittamatta koskaan mitään.

– Haluan erikseen kiittää Heininkankaan Jallua, jolla on todella iso TPS-sydän. Jallu on antanut oppia näille nuorille pojillemme varsinkin viimeisen kahden kauden aikana. Hän johti TPS:n viime kaudella Suomen Cupin voittoon finaalissa HJK:ta vastaan. Jallu näytti silloin, mitä siihen voittamiseen tarvitaan. Hän on mahtava persoona ja johtaja ja on opettanut sitä johtajuutta myös näille muille nuoremmille pelaajille, Rajamäki vielä kiitteli.

TPS piti hallussaan myös Turun herruuden, sillä Inter ei pystynyt tälläkään kaudella voittamaan yhtäkään paikallispeliä. TPS vei ensimmäisen 2-1, toinen nyhjättiin tylsäksi nollanollaksi ja tämä kolmas taisteltiin lukemiin 1-1. TPS vei näin kauden 2011 paikallismatsit nimiinsä pistein 5-2  – maalierolla 3-2.

Lisää uutisia