TPS haki komean voiton Valkeakoskelta – Hakalle kauden avaustappio

TPS voitti Veikkausliigaan nousevan FC Hakan Valkeakosken pikkuhiljaa pimenneessä illassa lukemin 1-2. TPS meni tauolle maalin johdossa, mutta Haka nousi toisella jaksolla tasoihin vartti ennen loppua. TPS kuittasi Hakan tasoituksen lähes välittömästi ja kun enempää maaleja ei nähty, niin raitapaidat pääsivät kotimatkalle maukas voitto taskussa.

– Voittaminen on aina mukavaa ja onhan meillä takana taas jo aika pitkä pätkä ilman tappiota. Arvostan tämän Haka-voiton todella korkealle. Tulosta pitää kunnioittaa kun hävitään, mutta pitää sitä kunnioittaa myös silloin kuin voitetaan, TPS:n päävalmentaja Tommi Pikkarainen paalutti.

TPS:n molemmat maalit viimeisteli huippuvireinen kolumbialaiskärki Eliécer Espinosa, jonka maalisaldo nousi jo 17 maaliin. Hakalle tappio oli tämän kauden sarjassa vasta se ensimmäinen.

– Ei ollut tänään kentällä ihan sitä parasta Espiä, mutta niin vaan kaveri teki taas kaksi maalia. Mitä siihen voi lisätä, Pikkarainen hämmästeli.

Hakan ja TPS:n asetelmat olivat ennen Valkeakosken iltaa jo kiveen hakattu. Hakan taskussa oli ylivoimaisena sarjaykkösenä suora menolippu Veikkausliigaan ja TPS.llä yhtä selvänä kakkosena takuuvarma paikka liigakarsintoihin. TPS:n maalissa pelasi toista kertaa Jere Koponen ja joukkueen kippari Sami Rähmönen joutui jättämään reissun viime tingassa väliin.

Teemu Tainion valmentama Haka oli voittanut TPS:n jo kaksi kertaa Turussa ja niinpä raitapaidat lähtivät revanssi mielessä Tehtaan kentälle. Moni epäili ennakkoon, että Valkeakoskella saatetaan nähdä tylsä ja varovainen jalkapalloilta, mutta mitä vielä. Tunnelma oli ajoittain jopa varsin kuuma, niin kentällä kuin katsomossakin.

Molemmat joukkueet olivat liikkeellä alusta asti hyvällä tempolla ja Valkeakoskella nähtiin tapahtumarikas matsi.

– Olihan tässä ihan aito sarjaottelun tempo ja tunnelma, vaikka molempien sijoitus on jo selvä. Hakan laidalta tulevat hyökkäykset ovat erittäin laadukkaita ja oltiin välillä hankaluuksissa niiden kanssa. Meidän peli oli taas vähän sellaista jaksottaista heilahtelua. Välillä toimi ja sitten oli taas vaikeampaa. Sitä pitää vaan saada kitkettyä karsintoihin mennessä pois, Pikkarainen tietää.

TPS otti pelin alussa kuskin paikan ja vei selvästi kenttätapahtumia ensimmäisen kympin ajan. Loukkantumisen jälkeen kentälle palannut Albijon Muzaci näytti mitä tuleman pitää ja kajautti jo ottelun toisella minuutilla Hakan maalirautoja hipoen yli. Haka pääsi alkukangertelunsa jälkeen ottelun juoneen mukaan ja varoitusmerkki tuli vartin kohdalla, kun Antto Hilska puski pallon TPS-maalin tolppaan.

Ensimmäisen puoliajan edetessä TPS otti taas pelin kontrollin paremmin haltuunsa. TPS:n pelissä oli nähtävissä niitä elementtejä. joita liigakarsinnoissa tullaan tarvitsemaan. TPS prässäsi aggressiivisesti ylhäältä ja kun suunta saatiin kohti Hakan maalia, haettiin palloa koko ajan vastustajan linjan taakse.

33. minuutilla Palloseura kieputteli ottelun avausmaalin. TPS pyöritti palloa, joka päätyi hyvän kuvion jälkeen Muzacille. Hän ampui vasemmalta pienestä kulmasta ja Hakan maalivahti Santeri Aaltonen torjui pallon vaivoin eteensä. Eliécer Espinosa oli jälleen kerran siellä, missä hyökkääjän pitääkin olla ja hän ohjasi pallon kenenkään estelemättä tyhjään verkkoon.

TPS-valmennus teki tauolla kaksi vaihtoa, kun varoituksen avausjakson lopulla saanut Ääritalo sekä puolustuksen tukipilari Aldayr Hernández tulivat penkin puolelle. Tilalle kentälle juoksivat Jonni Peräaho ja Solomon Duah.

Reilun tunnin kohdalla Haka leipoi palloa vaarallisesti TPS:n kenttäpuoliskolla ja loi pari inhottavaa paikkaakin, mutta Palloseuran puolustus, Koponen alimpana lukkona, selvitti tilanteet kunnialla.

TPS:n keskikenttäpelaaja Alim Moundi tempaisi vajaan 70 minuutin kohdalla yllättävästi ja lujaa sekä vielä varsin kaukaa, mutta Aaltonen venyi pallon kulmaksi. Heti perään Hakan Henri Malundama kopautti taistelupariaan Muzacia kintuille aivan rankkarialueen rajalla. Muzaci asettui pallon taakse, mutta kumautti vaparin reilusti yli.

Haka nousi vähän varkain tasoihin ottelun 76. minuutilla. Kotijoukkueen ykköstykki Salomo Ojala juoksi syötön perään TPS:n linjan taakse, sai pallon haltuunsa ja zippasi pelivälineen ammattimiehen ottein verkkoon.

TPS nousi lopulliseen 1-2-voittoon todella upean kulmapotkukuvion päätteeksi. Valtteri Vesiahon kulma leijaili ruuhkan yli Jonni Peräaholle, joka palautti pallon välittömästi suoraan ilmasta maalin edustalle. Peliväline löysi tiensä kuin tilauksesta Espinosan päähän, joka puski pallon varmasti Haka-maalin takanurkkaan.

– Sitä kuviota ollaan hierottu Hakaa varten. Nopea kuitti heti takaiskun jälkeen kertoo joukkueesta paljon. Huomenna palautellaan aamulla ja sitten on ansaittu vapaa viikonloppu koko joukkueelle, Pikkarainen kiitteli.

– Maanantaina otetaan sitten ensimmäisiä askelmerkkejä tämän kauden viimeiselle viiden viikon jaksolle, jonka jälkeen mitataan meidän tasomme Veikkausliigaan verrattuna. Meillä on aina yhden viikon erillinen suunnitelma, jolloin pelataan ja harjoitellaan mahdollisimman järkevässä tasapainossa, TPS-luotsi vielä paalutti.

Ottelun kooste TPS TV:ssä: https://tpstv.fi/kooste-haka-tps-1-2-19-09-2019/

Lisää uutisia