Toppari Amalia Härkönen jatkaa Palloseurassa

Turun Palloseura on solminut kauden 2021 kattavan pelaajasopimuksen Amalia Härkösen kanssa. 20-vuotias Härkönen pelasi ensimmäiset ottelunsa edustusjoukkueessa kaudella 2018, kun hän edusti mustavalkoisia neljässä ottelussa, joista kahdessa hän pelasi täydet minuutit. Kausi 2019 jäi Härkösen osalta kokonaan väliin ikävän loukkaantumisen takia, mutta vuoden 2020 aikana hän pääsi taas pukemaan päälleen mustavalkoisen pelipaidan yhdessätoista ottelussa.

– Tuntuu tietysti hyvältä tehdä pelaajasopimus Tepsin kanssa. Päätöstä piti miettiä pitkään ja henkilökohtaisesti piti pohtia sitä, mikä on oman kehittymiseni kannalta paras ratkaisu. Kansallisessa Liigassa pelaaminen houkutteli ja mietin pitkään, olisiko siirtyminen sinne paras ratkaisu. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että Ykkösessä on hyvä kehittyä pelaajana ja vielä eri tavalla, kuin Liiga voi tarjota. Sopimus Tepsin kanssa jätti hyvän fiiliksen ja on kunnia edustaa Tepsiä myös tulevalla kaudella.

Härkönen nousi kauden 2020 aikana puolustuksen johtohahmoihin, mutta Härkönen haluaa korostaa, että kyseessä ei ole mikään yksittäinen asia, tai temppu, vaan kovan työn tulos.

– Kausi 2020 oli henkilökohtaiselta tasoltani hyvä, mutta syy ei ollut missään tietyssä asiassa, tai salaisessa kikassa, jonka keksin. Kaikki lähti siitä, että saatiin perusasiat kuntoon. Löysin sopivan arkirytmin työn ja harjoittelun välillä, joten pystyin optimoimaan tekemisiäni ja sain treeneistä enemmän irti. Toki iso rooli oli myös sillä, miten toimin itse treenien ulkopuolella ja pidän itseäni hyvässä kunnossa. Kovan työn kautta omaan tekemiseen tuli lisää varmuutta ja sitä kautta myös kehitystä.

Härkösen loppukautta varjosti loukkaantuminen ja kauden loputtua oli edessä pieni leikkaus. Kauden 2019 loukkaantuminen oli opettanut Härköselle paljon ja nyt hän odottelee rauhassa kentälle pääsyä.

– Kauden lopussa tuli ikävä loukkaantuminen, mutta pystyin silti pelaamaan kauden loppuun asti. Kun edessä oli tauko, niin menin heti leikkaukseen, jotta olisi aikaa toipua. Operaatio oli melko pieni ja kuntoutusaika on muutama kuukausi, joten helmikuussa olisi tarkoitus palata pelikentille. Loukkaantumiset eivät koskaan ole kivoja, mutta niistä voi kuitenkin oppia. Kauden 2019 aikana kasvoin henkisesti ja löysin uudenlaista periksiantamattomuutta. Opin myös löytämään elämästä enemmän hyviä asioita. Arvostan terveyttäni uudella tavalla ja nautin treenaamisesta entistä enemmän.

Vaikka Härkönen ei ole loukkaantumisen takia voinut treeneihin osallistua, on hän silti käynyt niitä aktiivisesti seuraamassa. Kentän laidalta ei voi kaikkea oppia, mutta päävalmentaja Akusti Salonen on silti antanut hyvän ensivaikutelman.

– Tarkkaa mielipidettä en ole vielä pystynyt tekemään, koska en ole voinut itse treeneihin osallistua. Katsomosta katsottuna treenien tempo on kuitenkin ollut hyvä ja ollaan tehty pelillisesti hyviä harjoitteita. Akusti on myös ottanut meidät loukkaantuneet hyvin huomioon. Hän on käynyt keskustelemassa siitä, mitä hän meiltä odottaa ja miksi joku treeni on joukkueelle hyvä. Tulee sellainen olo, että ollaan osa joukkuetta, vaikka ei voida olla mukana kentällä.

Tulevalla kaudella puolustuksessa tapahtuu muutoksia, sillä joukkueen maalivahti Siiri Välimaa ja pitkäaikainen kapteeni Mira Andersson päättivät peliuransa. Härkösen mukaan vastuu ei kuitenkaan tule yksittäisille pelaajille.

– Siiri ja Mimmu olivat joukkueelle tärkeitä ja heidän roolinsa oli iso. Jaossa on paljon vastuuta, mutta sitä ei tarjota vain yhdelle pelaajalle. Vastuun pitää jakautua tasaisesti useammalle pelaajalle ja täytyy mennä eteenpäin joukkueena. Itse olen valmis tulevaan vastuuseen ja mahdollisesti erilaiseen rooliin.

Vaikka edessä on kausi Ykkösessä ja nuorella Härkösellä on halua pelata tulevaisuudessa isommilla kentillä, pitää hän katseet tiukasti vain tulevassa kaudessa.

– Omat tavoitteeni ovat tietysti korkealla, mutta menen itse kausi kerrallaan eteenpäin. Lähden keskittymään tulevaan kauteen ja pyrin kehittymään mahdollisimman paljon. Omat tavoitteeni olisi saada sellainen rooli, jota toivon ja vakiinnuttaa paikkani kentällä. Haluan kehittää heikkouksiani ja tehdä sitä kautta kaudesta onnistuneen. Joukkueena tulevan kauden tavoitteena on tietysti nousu ja sen pitää olla jokaisen pelaajan tavoite.

Palloseuran päävalmentaja Akusti Salonen on tyytyväinen Härkösen sopimuksesta.

– Amalia on sellainen toppari, jota joukkue tarvitsee. Hän uskaltaa pelata eteenpäin ja on rohkea molempiin suuntiin, mutta puolustaa silti tarkkaan. Kauden lopussa tuli ikävä loukkaantuminen, jota nyt kuntoutetaan, mutta se ei vaikuttanut sopimuksen tekoon, sillä Amalia oli jo vakuuttanut kentällä.

Salonen on valmentajana tyytyväinen siitä, että Härkönen on ollut treeneissä paikalla ja osoittanut kiinnostusta siitä, mitä tapahtuu.

– Pidän siitä, että Amalia on ollut aktiivisesti paikalla, sillä hän saa tietoa siitä, mitä on luvassa, kun hän kentälle pääsee. Tarjolla entistä isompaa roolia ja hänellä on kaikki mahdollisuudet ottaa se. Lähdetään siitä, että edessä on ehjä ja nousujohteinen kausi.

Lisää uutisia