Toimitusjohtaja Janne Kytölän tilannekatsaus

TPS Jalkapallo haluaa lisätä avoimuutta toiminnassaan ja alkaa julkaista toimitusjohtajan tilannekatsauksia. Tilannekatsauksia julkaistaan kvartaaleittain, kolmen kuukauden välein. Nyt julkaistavassa ensimmäisessä tilannekatsauksessa FC TPS Turku Oy:n toimitusjohtaja Janne Kytölä käy läpi joulukuussa alkaneen uuden tilikauden ensimmäiset kolme kuukautta ja taustoittaa sitä, millaisista lähtökohdista seuran miesten ja naisten edustusjoukkueet lähtevät tulevaan sarjakauteen.

Katsaus ensimmäiseen kvartaaliin

Turun Palloseuran 100-vuotisjuhlakausi päättyi TPS Jalkapallon osalta kaksijakoisiin tunnelmiin. Naisten edustusjoukkue juhli nousua Kansalliseen Liigaan. Miesten edustusjoukkueen haaveet noususta Veikkausliigaan puolestaan tyssäsivät liigakarsinnoissa FC Lahtea vastaan aivan viime minuuteilla.

Naisten joukkue pääsi nousun myötä hyvistä lähtökohdista rakentamaan valmistautumista kohti kautta 2023. Päävalmentaja Akusti Salosella on käsissään motivoitunut ryhmä, jonka kanssa on hyvä lähteä haastajan asemasta kohti jännittävää Kansallisen Liigan kautta.

Miesten joukkueen kauden 2023 valmistelut pääsivät toden teolla käyntiin vasta lokakuun lopussa, kun liigakarsintojen toinen osaottelu oli pelattu. Pettymyksen keskellä oli pysähdyttävä miettimään tulevaa ja analysoitava tarkkaan, miten tästä jatketaan eteenpäin.

Viime kauden jälkeen oli selvää, että jouduimme supistamaan ja miettimään eri toimintojamme uudestaan. Juhlakausi oli seurallemme taloudellisesti raskas. Satsasimme urheilulliseen menestykseen päästäksemme takaisin Veikkausliigaan. Pääsimme lähelle tavoitettavamme, mutta urheilussa lähelle pääseminen ei riitä, jos haluaa olla paras.

Seuramme junioripuolella on tapahtunut muutoksia, kun joulukuun alussa valmennuspäällikkönä aloitti Miro Varhelahti. Huhtikuun alussa TPS Juniorijalkapallo ry:n ruoriin tarttuu toiminnanjohtajan roolissa Kim Ekroos. Molemmat ovat erittäin ammattitaitoisia ja arvostettuja tekijöitä omissa tehtävissään, ja uskon vahvasti näiden herrojen vievän seuramme juniorijalkapalloa tulevaisuudessa eteenpäin.   

Urheilullinen tilanne

Raskaan viime kauden jälkeen jouduimme leikkaamaan miesten edustusjoukkueen pelaajabudjetin lisäksi valmennusryhmästä ja muusta joukkueen taustaorganisaatiosta. Tämä on vaatinut paljon päällekkäisiä toimia niin joukkueen kuin seurankin sisällä.

Tästä huolimatta olemme onnistuneet kasaamaan nuorekkaan ja kilpailukykyisen joukkueen myös tulevalle Miesten Ykkösen kaudelle. Joukkueessa on nuorta voimaa ja tepsiläisyyttä. Nuorien, potentiaalisten pelaajien lisäksi joukkueessa on tarvittava määrä kokemusta kannattelemaan nuoria pelaajia. Tällä viikolla julkaistujen pelaajasopimuksien lisäksi joukkuetta vahvistetaan vielä kahdella pelaajalla.

Tulevan kauden pelaajakartoituksesta ovat vastanneet päävalmentaja Mika Laurikainen ja pelaajavalmentaja Kasper Hämäläinen, sopimusneuvotteluista on vastannut pääosin toimitusjohtaja.

Miesten harjoitusottelut ja Ykköscupin ottelut eivät ole menneet tuloksellisesti niin kuin olisimme toivoneet, mutta peli on koko ajan kehittynyt pelin sisällä oikeaan suuntaan. Uusien pelaajien ja omien nuorien kasvattien sisäänajo joukkueeseen ja kohti aikuisten pelejä vie aina oman aikansa, joten kärsivällinen pitää olla.

Naisten edustusjoukkueen harjoituskausi on sujunut vahvassa myötätuulessa. Harjoituspeleissä ja Kansallisen Cupin otteluissa mustavalkoiset ovat peli toisensa jälkeen päässeet tuulettamaan voiton merkiksi. Joukkueessa on hyvä runko viime kaudelta, ja ryhmää on vahvistettu vielä täsmähankinnoilla, muun muassa kokeneella paluumuuttajalla Emma Santamäellä. Lisäksi joukkueessa on useampia nuorten maajoukkuepelaajia, jotka tuovat hyvän kilpailutilanteen ryhmään. Joukkue on lähestulkoon valmis huhtikuun puolivälissä starttaavaan Kansallisen Liigaan.

Yhteistyökumppani- ja kausikorttimyynti

Yhteistyökumppanimyyntimme on tällä hetkellä lähes samalla tasolla kuin vuosi sitten tähän aikaan. Inflaatio ja epävakaa maailmantilanne vaikuttavat alueemme ja koko maamme yritysten taloudellisiin tilanteisiin. Tämä taas vaikuttaa yritysten mahdollisuuksiin panostaa urheilumarkkinointiin. Olemme kuitenkin pystyneet pitämään yhteistyökumppanit hyvin matkassamme mukana, mistä tietenkin iso kiitos kaikille yhteistyökumppaneillemme.

Kausikorttimyyntimme on pysynyt lähes samalla tasolla kuin viime vuonnakin. Helmikuun loppuun mennessä TPS oli saavuttanut 72 % kausikorttimyyntitavoitteestaan, mikä on neljä prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime vuonna tähän aikaan.

Janne Kytölä
toimitusjohtaja, FC TPS Turku Oy

Lisää uutisia