Toiminnanjohtaja Kim Ekroosin tilannekatsaus

TPS Juniorijalkapallo teki tänä keväänä merkittävän uuden rekrytoinnin, kun seura valitsi Kim Ekroosin uudeksi toiminnanjohtajakseen. Ekroos on aiemmin tehnyt menestyksekästä työtä toiminnanjohtajana Kaarinan Pojissa ja Vantaan Jalkapalloseurassa. Nyt ”Kimi” käy ensimmäisessä tilannekatsauksessaan läpi, miten työ TPS Juniorijalkapallon toiminnanjohtajana on lähtenyt käyntiin.

Kaksi kuukautta takana – missä mennään?

Kuten valmennuspäällikön kuukausikatsauksen vieraskynässä taannoin lupailtiin, on aika aloittaa toiminnanjohtajan omat tilannekatsaukset. Koska valmennuspäällikkö Miro Varhelahti tuo ansiokkaasti kuukausittain esille sen, mitä kentällä tapahtuu ja missä urheilullisesti menemme, tulee omia katsauksiani eetteriin hieman harvemmin. Pyrimme kuitenkin ajankohdasta ja ajankohtaisista asioista riippuen noin kahden–kolmen kuukauden julkaisuväliin, joten suhteellisen usein myös allekirjoittanut on ”äänessä”.

Tätä kirjoitettaessa pestiäni TPS Juniorijalkapallon toiminnanjohtajana on kulunut jo parisen kuukautta, ja kuten jo vieraskynässä kirjoitin, tuohon aikaan on mahtunut paljon kohtaamisia, kuultuja ajatuksia, näkemyksiä ja kokemuksia. Alku on ollut intensiivistä, kuten odottaa sopii. Paljon on tehtävää ja melko paljon joudumme kirimään aikataulua kiinni, sillä moni perusasia, joka on joko yleisesti tai vuosittain tässä vaiheessa kautta jo hoidettuna, vaatii vielä työtä ja ajatusta. Normaalisti toiminnanjohtajan työn painopiste on tässä vaiheessa kautta kääntynyt jo tulevan suunnitteluun, mutta nyt pöydällä on siis normaalia enemmän tehtävää. Tämä oli toki etukäteen tiedossa, enkä valita, mutta on hyvä koko seurayhteisön kannalta tiedostaa, että kaikki suunnitellut asiat eivät etene toivotulla vauhdilla. Tiukassa aikataulussa pöydälle putoava ylimääräinen ”sälä” sekä odottamattomat muutokset sekoittavat pakkaa. Toisaalta on todettava, että niin joukkueiden kuin seuran toimijoiden työn laatu näkyy siinä, että tuota sälää ei hirveästi ole itselleni valunut. Onkin käynyt hyvin selväksi, että meillä on koossa erinomaisen sitoutunut seurayhteisö, joka kaipaa nyt yhteistä suuntaa, tavoitetta, lisääntyviä resursseja ja sitä, että nyt tehdään.

Mitä on tehty?

Niin, pelkkää tutustumista tämä alku ei tietenkään ole ollut. Uuden haltuun ottaminen ottaa aina oman aikansa, ja totta kai se työ on myös itselläni vielä kesken. Alkua on kuitenkin helpottanut se, että tulen toimintaympäristöön ja seuraan, jonka tunnen jo entuudestaan. Paljon on tehtävää, ja olenkin ottanut asenteen, että mitä on tapahtunut, on tapahtunut – nyt tehdään se, mitä tarvitsee. Menneisyys tulee totta kai ymmärtää, jotta voi suunnitella tulevaa, mutta sitä ei pidä jäädä ihmettelemään tai voivottelemaan. Se ei auta ketään tai mitään. Kuten vieraskynässäkin totesin, takana on haasteellisia vuosia, mutta paljon on jo viime vuoden aikana tehty ja itselläni on nyt hyvä paikka lähteä viemään TPS-laivaa eteenpäin.

Konkreettisesti eteenpäin on lähdetty kulkemaan muun muassa siten, että olemme muuttaneet valmentajarekrytointiprosessia ja sen aikatauluja. Tätä kirjoitettaessa keskusteluja on käyty jo useita ja jatkosopimuksista sovittu vähintään alustavasti. Myös kartoitus uusien, valmentajayhteisöämme vahvistavien tekijöiden osalta on käynnissä. Henkilöstöpuolella päätoimisten henkilöstöhallinnon prosesseja on nykyaikaistettu ja uusia toimintamalleja otetaan hiljalleen käyttöön. Vapaaehtoistoimijoiden tueksi valmistelemme toimintaa ohjaavia materiaaleja ja koulutustilaisuuksia, joista ensimmäinen, viestintä, on muuten vuorossa jo 7.6. – tästä lisätietoa myClubin kautta lähetetyssä joukkuetiedotteessa.

Myös IT-osastolla on käynnistetty muutosprosesseja, jotka tosin ovat edenneet toivottua hitaammin. Nettisivuprosessi on käynnissä ja lähellä maalisuoraa, mutta koska olemme olleet jo puoli vuotta ilman junioripuolen varsinaisia kotisivuja, on odottavan aika tuskastuttavan hidas. Mutta työ on käynnissä, ja näkymä valmistuvasta muutoksesta on olemassa. Myös Office 365 -ympäristön käyttöönotto on viivästynyt, mutta tätä kirjoitettaessa haasteet on isoilta osin jo ratkottu ja käyttöönotosta tullaan tiedottamaan lisää jo kuluvan viikon aikana.

Tulevaisuuden kannalta tärkeimpänä on kuitenkin jo osittain käynnistetty strategiatyö, joka terminä saattaa aiheuttaa ristiriitaisiakin mielipiteitä. Jotta saamme luotua seurayhteisölle yhteisen näkymän ja ymmärryksen, on koko yhteisö tavalla tai toisella saatava tuohon prosessiin mukaan. Jo ensimmäisen joukkueenjohtajatapaamisen, jossa olin mukana, aikana tehtiin lyhyt kysely, jonka tuloksia tullaan tulevaisuuden suunnittelussa hyödyntämään. Isoa dataa odotamme myös viime viikolla julkaistusta seurakyselystä – toivottavasti mahdollisimman moni tuo arvokkaat ajatuksensa ja mielipiteensä sen kautta tietoomme. Alku on ainakin ollut lupauksia herättävä, sillä kyselyt ovat poikineet jo viikonlopun aikana yhteensä toistasataa vastausta. Tuloksia käytetään siis seuran tulevaisuuden suunnittelun tukena ja muun muassa niiden myötä seurayhteisö pääsee osallistumaan työhön, jonka tulokset lopulta koskettavat meitä kaikkia.

Tässä siis muutamia maistiaisia siitä, mitä on jo laitettu aluille tai jo käytäntöön. Mainita täytyy toki vielä organisatorisesti TPS Juniorijalkapallon alle kuuluva naisten edustusjoukkue, joka on nousijajoukkueena aloittanut kautensa Kansallisessa Liigassa positiivisissa merkeissä. Joukkueen arjen kehittämisen eteen on tehty ansiokkaasti töitä jo viime vuoden puolelta lähtien, ja sitä työtä on jatkettu. Erityiskiitos tässäkin tapauksessa tulee osoittaa joukkueen taustaryhmälle, joka arkea varsinaisesti pyörittää. Yhteistyötä toimiston kanssa on tiivistetty ja kauden alla vielä muutamia puuttuneita palasia on saatu laitettua paikoilleen.

Kuten jo todettua, paljon on siis tehty jo ennen kuin omasta TPS-pestistäni oli mitään ajatuksia. Sitä työtä on ollut nyt hienoa päästä jatkamaan. Potentiaali on suuri, ja sitä lähdetään yhdessä koko seurayhteisön kanssa valjastamaan. Olemme ottaneet kunnianhimoisen tavoitteen saada kriittiset peruspalikat paikoilleen aikataululla ”ennen lomia”, jotta voimme aidosti suunnitella tulevaa ja myös tiedottaa siitä hyvissä ajoin. Syksy tulee vastaan nopeasti, joten myös meidän tulee olla nopeita, jotta syksy ei pääse yllättämään seuratoimijaa.

Mitä toivon ja pyydän?

Toin jo vieraskynässä esiin sen seikan, että seurayhteisön kokemuksissa esiin ovat nousseet, roolista riippumatta, johdonmukaisesti samat positiiviset ja negatiiviset asiat; positiivisista löytyy seuran merkitys ja oman lähipiirin, esimerkiksi oman joukkueen toiminta ja ilmapiiri, kun taas negatiivisissa kokemuksissa toistuvat keskeisimpinä lupausten pettäminen ja se, ettei isoa kuvaa tai kunkin omaa roolia osana seuran kokonaisuutta ole avattu.

Tämä viesti on kuultu ja töitä epäkohtien korjaamiseksi tehdään – kuten totta kai tehdään myös arjen pyörittämiseksi. Työ tehdään kuitenkin arjessa, joten sen pitää olla hyvää ja jatkossa vielä entistäkin parempaa. Tiedän, että meillä on hyvin sitoutunut seurayhteisö, jonka saamme mukaan, kun lähdemme tekemään. Pikavoittoja ei ole luvassa, vaan monessa yhteydessä peräänkuuluttamani ”pitkä peli” on keskiössä. Kärsivällisyyttä siis kaivataan ja maltti on valttia.

Mutta mitä toivon ja pyydän seurayhteisöltä? Alkuun totta kai mahdollisuutta. Monta kertaa olen kuullut, että ”nuo samat jutut on luvattu aiemminkin” tai ”ei tuota saa meillä toimimaan”. Ymmärrän hyvin, että luottamus ei palaa sormia napsauttamalla, vaan töitä tekemällä. Kun muut tekevät, minäkin teen – sen lupaan. Toivon siis mahdollisuutta, sillä ilman sitä meillä ei ole mahdollisuuksia onnistua. Virheitäkin on tehty ja niitä tulee varmasti tehtyä jatkossakin, mutta silloin käpälän pitää nousta pystyyn ja niistä virheistä pitää oppia. Kuten sanottua, mennyttä ei voi muuttaa, mutta tulevaisuuden muuttamiseksi se pitää tuntea ja ymmärtää. Katseen pitää kuitenkin olla tiukasti tulevassa ja matkalla korjata, mitä korjata pitää.

Olen varma, että tämän kauden aikana karttaa seuraaville vuosille on tehty, tavoitteet määritelty ja niistä on seurayhteisöä tiedotettu. Toivon, että se innostaa ja antaa seurayhteisölle voimaa ja energiaa tehdä jatkossakin töitä tämän seuran eteen ja olla mukana sen uudessa, rauhallisessa nousussa.

Kesä on ovella ja kentät parhaimmillaan. Tsemiä jokaiselle tepsiläiselle kentille ja niiden laidoille. On ilo olla tässä joukossa mukana.

Kim Ekroos
toiminnanjohtaja, TPS Juniorijalkapallo Ry

Lisää uutisia