Toiminnanjohtaja Kim Ekroosin tilannekatsaus

Toiminnanjohtaja Kim Ekroosin tilannekatsaus

Ne ensimmäiset sata päivää – ja toiset päälle 

Kolmisen kuukautta on kulunut edellisestä toiminnanjohtajan tilannekatsauksesta ja allekirjoittaneen pestikin TPS:n peräsimessä on pian jo puolisen vuotta vanha. Aika siis rientää ja kello käy. 

Uuden johtajan astuessa pestiinsä puhutaan usein ensimmäisestä 100 päivästä ja siitä, miten sen käyttää. Odotukset ovat yleensä korkealla, ja niin olen nytkin kokenut. Tavoite oli ottaa työ haltuun tehokkaasti, mutta harkiten, ja tuona etsikkoaikana lähdettiinkin jo luomaan uutta, kokonaisuuteen perehtymisen lisäksi. Kun nyt tätä lyhyttäkin aikaa katsoo taaksepäin, paljon olemme yhdessä jo saaneetkin vähintäänkin kulisseissa aikaan. Uusi kausi on kuitenkin nurkan takana, joten jalkaa ei voi nostaa kaasulta, päinvastoin. 

Kuten edellisessä katsauksessa kirjoitin, ”paljon on ollut tehtävää ja melko paljon olemme joutuneet kirimään aikataulua kiinni, sillä moni perusasia, joka on joko yleisesti tai vuosittain tässä vaiheessa kautta jo hoidettuna, vaatii vielä työtä ja ajatusta”. Kuten seurakyselyiden koonnissa lupasimme, käännämme seuran ”kellotaajuutta” ja olemme tulevaisuudessa aiempaa aikaisemmin valmiita seuraavaan kauteen. Jo nyt viisareita on saatu käännettyä, mutta aivan kaikkea, mitä tavoittelimme tapahtuvaksi aikataululla ”ennen lomia”, emme saaneet ajallaan maaliin. Suunta on kuitenkin hyvä, ja kaikkeen mekään emme voi vaikuttaa. Kun toimimme ihmisten kanssa, myös muiden päätöksillä, ratkaisuilla ja aikatauluilla on vaikutuksensa, vaikka miten hoitaisimme omat työmme kunnialla. 

Tätä kirjoitettaessa ensimmäiset 100 päivää ovat jo kaukana takana, mutta matka jatkuu, kuten sanottua, samalla intensiteetillä. Menestys kun tulee ennen työtä vain sanakirjassa. 

Seuraavat askeleet 

Edellisen katsauksen aikaan itselleni oli jo piirtynyt lukuisten kohtaamisten ja havaintojen myötä kuva seuran nykytilasta, jota vielä seurakyselyn tulokset vahvistivat. Sen mukaan toimintamme kova ydin on kunnossa ja että sen päälle on hyvä lähteä rakentamaan. Hyvistä asioista pidetään kiinni, mutta tulemme tavoittelemaan selvää muutosta ja kehitysloikkaa, joka auttaa meitä saavuttamaan sen huikean potentiaalin, joka meillä seurana on. Muutoksen saa aikaan vain tekemällä, ja se vaatii usein myös uutta osaamista. Tästä esimerkkinä esiin voi nostaa viestintäämme mukaan tullut Jani Mesikämmen, jonka osaamisella olemme pystyneet lyhyessä ajassa nostamaan viestintämme tasoa ja täyttämään sitä tyhjää tilaa, joka meillä tällä osa-alueella oli. Olen varma, että tällä ja muilla vastaavilla muutoksilla pystymme pitkässä juoksussa olemaan entistäkin laadukkaampi ympäristö. Toivon mukaan pystymme piakkoin kertomaan lisää vastaavia, hyviä uutisia. 

Hyviä uutisia edeltää aina onnistuminen jossain tietyssä asiassa, ja onnistumista edesauttaa aina laadukas prosessi. Jotta toimintamme on jatkossa aiempaakin linjakkaampaa, suunnitelmallisempaa ja ennustettavampaa, on meillä oltava toimintaa ohjaava tiekartta, laadukas strategia. Tästäkin olen kirjoittanut jo aiemmin ja onkin ilo kertoa, että myös tämä työ edistyy hyvää vauhtia kohti maalia. 

Onnistumisia ja toteutuneita suunnitelmia on siis onneksi riittänyt, mutta totta kai matkan varrelle on jo tässäkin ajassa osunut myös seuratoiminnan tummemmat puolet. Kaikkia tavoitteita ei ole saavutettu, eikä aikatauluissa pysytty. Vaikka ne olisivatkin kunnianhimoisia, ja vaikka kaikkeen ei aina pysty itse vaikuttamaan, emme saa tyytyä keskinkertaisuuteen – emme kentällä, emme toimistossa. Vaatimustasoa on nostettava ja asioita edistettävä. Joskus ne vaativat ikäviäkin päätöksiä, mutta mitään ei tehdä eikä tulla tekemään hätiköiden, eikä ilman tietoa ja dataa – inhimillisyyttä unohtamatta. Senkin takia muun muassa seurakyselyn kaltaiset toimenpiteet ovat tärkeitä, jotta saamme kerättyä tietoa, jolla johtaa. Tätäkin osa-aluetta tulemme tulevaisuudessa vahvistamaan, jotta meillä on varmasti käsissämme oikeat työkalut ja ne kuuluisat onnistumisen edellytykset. 

Kansallisessa Liigassa loppusarjojen vuoro 

Sarjakausi on siinä vaiheessa, että Kansallisen Liigan loppusarjat käynnistyvät lauantaina 2.9. TPS:n kausi jatkuu alemmassa loppusarjassa, virallisesti Haastajasarjassa. 

Joukkue on kohdannut kauden aikana useita merkittäviä muutoksia, kun ensin kapteeni Emma Santamäki siirtyi mestaruutta ja Mestarien liigan lohkopaikkaa tavoittelevan KuPS:n riveihin ja pian tämän jälkeen päävalmentaja Akusti Salonen joutui jäämään tehtävästään terveydellisistä syistä sivuun. Ja vielä runkosarjan päätyttyä avainpelaajiin kuulunut Silja Jaatinen siirtyi Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla nousua tavoittelevan AIK:n riveihin vuoteen 2025 ulottuvalla sopimuksella. Koko kolmikolle toivomme vilpittömästi parasta mahdollista menestystä tulevaan – nyt on uusien vastuunkantajien aika astua esiin.  

Onneksi niitä on myös löytynyt. Siiri Välimaa otti päävalmentajan pestin vastaan ja on jatkanut joukkueen kanssa Salosen aloittamaa työtä. Kauteen on mahtunut upeita voittoja ja toisaalta raskaita tappioita. Nousijajoukkueena ryhmä ei ole löytänyt otteisiinsa tasaisuutta ja potentiaalia parempiin tuloksiin joukkueesta löytyy. Ensisijainen tavoite ennen kautta oli kuitenkin säilyttää sarjapaikka ja siinä tavoitteessa joukkue on edelleen vahvasti kiinni. Myös naisten edustusjoukkueen toiminnan osalta tavoitteena on sen pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen kehittäminen tavalla, jolla sitä on jo viime kaudesta viety eteenpäin. Naisten pelaama jalkapallo ottaa jatkuvasti isoja askeleita eteenpäin, ja tässä kyydissä on tärkeää olla mukana. Tällä tiellä paikka Kansallisessa Liigassa on luonnollisesti tärkeä, joten toivottavasti yhteisömme on vahvasti joukkueen tukena tulevissakin otteluissa.  

Naisten edustusjoukkueen loppukauden otteluohjelma löytyy TPS:n sivuilta – laita päivät kalenteriin ja tule mukaan, sillä futis on parasta paikan päällä! 

Respect! 

Kirjoitin aiemmin kesällä vastaavalla otsikolla varustetun kannanoton, jossa peräänkuulutettiin kunnioitusta peliä ja sen kaikkia osapuolia kohtaan. Valitettavasti tuo viesti on edelleen ajankohtainen, ja tilanne vaatii meidän kaikkien panosta. 

Loppukesän aikana olen vastaanottanut viikoittain erilaista palautetta kentillä ja etenkin kentän laidoilla esiintyneestä epäasiallisesta käyttäytymisestä. Jalkapallo herättää tunteita, mutta valitettavasti joskus tunne lyö yli. Kun lapsi, nuori tai aikuinen kokee toisen osapuolen käytöksen pahimmillaan jopa uhkaavaksi, ollaan keskellä tilannetta, joka ei kuulu urheiluun eikä elämään ylipäätään. Tilanteita on tullut vastaan niin omien kuin vieraidenkin toimesta, joten haaste on jalkapalloyhteisön yhteinen. 

Tulemme niin seurana kuin toivottavasti myös laajempana rintamana nostamaan tätä tärkeää asiaa esiin eri foorumeissa ja pyrimme etsimään ja luomaan ratkaisuja. Meidän on ehdottomasti pidettävä huolta siitä, että jalkapallokenttä on kaikille turvallinen paikka. Etenkin meidän aikuisten vastuulla on toimia esimerkillisesti ja osoittaa kunnioitusta peliä ja sen kaikkia osapuolia kohtaan. Näin rakennamme hyvää jalkapallokulttuuria ja luomme futiksesta turvallisen paikan onnistua ja epäonnistua. 

Muistetaan tämä, puututaan epäasialliseen käytökseen ja muistetaan kukin oma roolimme kuningaslajin parissa. Kausi kääntyy hiljalleen kohti ratkaisupelejä, joten edessä on varmasti jälleen hieno syksy täynnä hienoja futismatseja. 

Kohti niitä, yhdessä. Tsemiä jokaiselle tepsiläiselle kentille ja niiden laidoille.

Kim Ekroos
toiminnanjohtaja, TPS Juniorijalkapallo Ry

Lisää uutisia