Tammikuun kuukauden vapaaehtoinen tepsiläinen on Ada Välimäki

TPS Jalkapallo palkitsee yhdessä pääyhteistyökumppaninsa OP Turun Seudun kanssa joka kuukausi kuukauden vapaaehtoisen tepsiläisen. TPS ja OP Turun Seutu palkitsevat kuukauden vapaaehtoisen taidemaalari Johanna Oraksen suunnittelemalla Kardemumma Design -seinälautassetillä.

Tammikuun kuukauden vapaaehtoiseksi on valittu Ada Välimäki. Ada pyörittää TPS Mimmien toimintaa, joka on matalan kynnyksen harrastustoimintaa noin 5–8-vuotiaille tytöille.

”Ada on hoitanut TPS Mimmien toiminnan koko pakettia niin valmentajana, joukkueenjohtajana kuin somevastaavana. Adan ammattitaito, sydän pelissä -asenne sekä lasten aito innostaminen lajia kohtaan ansaitsee tunnustuksen jos toisenkin.”

Moi! Kuka olet ja kuinka kauan olet tehnyt vapaaehtoistyötä Tepsissä?

– Olen Ada Välimäki ja historiani Tepsin kanssa on jo varsin pitkä. Pelasin aikanaan omat junnuvuoteni Tepsissä ja olen nyt toiminut kahdeksan vuotta valmennus- ja taustatehtävissä seurassa.

Miten päädyit mukaan Tepsin toimintaan?

– Tosiaan ensikosketukseni Tepsiin sain itse jo oman peliurani aikana, mutta valmennustöihin seuraan päädyin pienen mutkan kautta. Aloimme siskoni kanssa valmentamaan hänen tytärtään ensin Turun Nappulaliigassa, josta sitten siirryimme Tepsiin valmennustehtäviin silloisen valmennuspäällikön Tommi Pikkaraisen houkuttelemina. Valmennustyöt aloitettiin silloin aikanaan 2007-, 2008- ja 2009-syntyneiden kanssa, ja nykyään ne tytöt pelaavat jo B- ja C-junioreissa.

– Itse siirryin muutama vuosi sitten valmennustehtäviin TPS Mimmeihin, joka tarjoaa matalan kynnyksen harrastustoimintaa ja ensikosketukset lajiin noin 5–8-vuotiaille tytöille. Oma tyttäreni pelaa myös TPS Mimmeissä, niin tämä on meille sellainen kiva yhteinen harrastus.

Mitä kaikkea työnkuvaasi Tepsissä kuuluu?

– Toimin tosiaan TPS Mimmeissä vastuuvalmentajana. Suunnittelen harjoitukset ja valmennan tyttöjä treeneissä yhdessä muiden valmentajien kanssa. Lisäksi olen yhteydessä pelaajien vanhempiin ja teen myös somepäivityksiä meidän toiminnastamme.

– Meillä on TPS Mimmien kanssa kerran viikossa treenit läpi vuoden. Treeneissä jaamme tytöt suunnilleen iän mukaisiin ryhmiin. Pienryhmissä tutustutaan jalkapalloon erilaisten leikkien, harjoitteiden ja pelien kautta. Pyritään iloisella otteella innostamaan tyttöjä jalkapallon ja liikunnan pariin. TPS Mimmit tarjoaa mahdollisuuden tutustua lajiin, ja kun pelaaja kasvaa, niin tästä on moni myös innostunut jatkamaan joukkuetoiminnan puolelle.

Minkälaisia kokemuksia vapaaehtoistyö Tepsissä on sinulle antanut ja mikä työssäsi on parasta?

– Ihania kokemuksia. Lasten onnistumisia on ihanaa seurata ja katsoa, kun he kehittyvät, tekevät ensimmäiset maalinsa ja oppivat uutta. Parasta on se, kun lapset innostuvat jalkapallosta ja tulevat iloisella mielellä uudestaan ja uudestaan treeneihin.

– Oma tyttäreni pelaa myös TPS Mimmeissä, ja on ollut kiva nähdä, kun hänelle on syttynyt sellainen into lajiin. Hän aina kysyy, että koska mennään treeneihin ja mitä treeneissä tänään tehdään.

– Meillä on TPS Mimmeissä tosi kiva pelaaja- ja valmentajaporukka. TPS Mimmien toiminta on innostanut lajin pariin paitsi uusia pelaajia niin myös monia uusia valmentajia. Pelaajien lisäksi myös moni nuori valmentaja on jatkanut lajin parissa joukkuetoiminnan puolelle vanhempiin juniori-ikäluokkiin, mikä on ollut tosi mukavaa nähdä.

Mitä TPS sinulle merkitsee?

– TPS on minun kotiseurani ja merkitsee minulle tosi paljon. TPS merkitsee kaikkia niitä ihmisiä, jotka tässä toiminnassa ovat mukana ja niitä yhteisiä juttuja, mitä heidän kanssaan on koettu ja tullaan kokemaan.

Minkälainen suhde sinulla on jalkapalloon?

– Jalkapallo on lapsesta asti ollut tosi iso osa elämääni ja on edelleenkin. Vaikea on kuvitella, mitä muuta yhtä kivaa tekemistä keksisin vapaa-ajalle, jos en olisi jalkapalloa alkanut aikanaan pelaamaan ja valmentamaan.

Miksi kannattaa lähteä vapaaehtoiseksi urheiluseuraan?

– Tämä antaa tosi paljon. Saa seurata lasten ja nuorten onnistumisen kokemuksia ja elää niissä mukana. Urheiluseuratoiminta tuo paljon uusia ystäviä ja elämänkokemusta. Olen itse aloittanut valmentamisen 18-vuotiaana, ja valmennustyö on kehittänyt minua ihmisenä tosi paljon. On myös kivaa seurata, mihin ne lapset, joita itse on aikanaan valmentanut, myöhemmin ponnistavat.

Lämmin kiitos hienosta työstäsi Tepsin hyväksi, Ada!

Lisää uutisia