Kabinetti-peliä

Kuluneella viikolla ilmestynyt Urheilusanomat kertoi TPS:n jättäneen selvityspyynnön Hongan liigalisenssistä. Selvityspyyntö jätettiin heinäkuun lopussa, muilta tahoilta kuuluneiden huhujen ja tiedonmurusten perusteella. Artikkelin mukaan liigalisenssistä päättävä henkilökunta ei saanut talvella kunnollisia tietoja espoolaisseuran taloudesta. (US, 28.8.)

Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että urheilussa asiat on aina parasta ratkaista kentällä. Maku, joka jää suuhun voitosta, joka on tullut koska vastapuolen joukkueella ei ollut pelipasseja, tai koska vastustaja peluutti kaksiosaisen otteluparin jälkimmäisessä ottelussa neljä minuuttia pelaajaa, jolla ei ollut edustusoikeutta, ei ole makea.

On aina väärin, kun pelaajia rangaistaan jonkun taustatoimijan virheistä.

Toisaalta säännöt ovat sääntöjä. Ne ovat olemassa hyvästä syystä. Maailma, myös (tai etenkin) urheilumaailma on niin kiero, että mikäli sääntörikkomuksesta selviäisi aina ”mutta kun ei me tajuttu, meillä oli henkilöstöä muuttunut, ei me tiedetty” –tyyppisillä selityksillä, tulisi ennemmin tai myöhemmin joku, joka osaisi sopivalla annoksella näyttelijänlahjoja, suunnitelmallisuutta ja häikäilemättömyyttä käyttää tätä hyväkseen rikkoakseen sääntöjä tarkoituksella.

Tämän voi jokainen tarkastaa vaikka tutustumalla doping-rikkeistä hämärissä olosuhteissa saamatta jääneisiin rangaistuksiin, tai ylipäätään siihen prosessiin ja tapaan miten urheilijat toimivat käryn osuessa kohdalle.

Siksi sääntöjä pitää noudattaa, ja sääntörikkomuksesta rangaista. Siksi TPS:n tekemä selvityspyyntö on aiheellinen.

Voidaan myös aiheellisesti kysyä, miten voi olla sääntöjen puitteissa mahdollista hankkia uusia pelaajia, kun seuralla on todistettavasti maksamattomia velkoja moneen muuhun suuntaan? En ainakaan itse haluaisi olla se pelaaja, joka kävelee uutena rasitteena palkkabudjetissa joukkueen pukuhuoneeseen, joka on täynnä pelaajia joilla on palkat saamatta.

Liigalisenssistä päättäviltä henkilöiltä voitaisiin myös kysyä, mitä AC Oulu aikoinaan teki, että se ei saanut liigalisenssiä? Julkisuudessa esitettyjen tietojen nojalla on vaikea kuvitella tapoja joilla Oulun tilanne olisi ollut huonompi kuin Hongan.

Kaiken Hongan lyömisen keskellä on kuitenkin hyvä muistaa yksi asia.

Mitä yhteistä on seuraavilla tapauksilla: 1) Hongan ympärillä pyörivä sekasortoinen huhumylly 2) Hongan kyvyttömyys maksaa palkkoja, 3) TPS:n tekemä selvityspyyntö, joka voi teoriassa viedä espoolaisseuran liigapaikan kabineteissa.

Vastaus: kaikissa tapauksissa suurimpia kärsijöitä ovat Hongan pelaajat. Joukkue ei ole samoista väreistä huolimatta yhtä kuin seura, ja Hongan joukkueessa pelaa hienoja ihmisiä, ja suomalaisen jalkapallon kannalta kiinnostavan potentiaalisia pelaajia.

Sama näkökulma kannattaa ottaa niiden, jotka ovat jo hakeneet ulkovarastoistaan soihtunsa ja talikkonsa ja liittyneet TPS-vastaiseen vihaiseen väkijoukkoon selvityspyynnön jälkeen.

Selvityspyynnön teki seura, ei joukkue. Pyynnön takana ei ole Mika Laurikainen, sitä ei ole laatinut Sami Rähmönen, eikä allekirjoittanut Matej Hradecky.

Joukkueet ratkovat asiat edelleen kentällä.  

*****
Jesse Saarinen @jessesaarine
Kirjoittaja on TPS-kasvatti, entinen liigapelaaja, nykyinen KaaPo:n juniorivalmentaja, luokanopettajaopiskelija ja TPS:n kausikorttilainen.

Lisää uutisia