Subway Kansallisen Liigan kausi päättyi tappioon

Turun Palloseura kohtasi Subway Kansallisen Liigan viimeisessä ottelussaan PK-35 Vantaan, eikä hyvästä yrityksestä huolimatta kaudelle saatu toivottua päätöstä, vaan vantaalaiset olivat vahvempia 3-0 lukemin.

Ottelun alku oli melko tasainen. PK-35 Vantaa hallitsi palloa,mutta vaarallisille paikoille se ei päässyt, vaan Palloseuran tiivis puolustus oli tarkkana. Ensimmäinen puolittainen paikka nähtiin vasta ottelun yhdeksännellä minuutilla, kun kotijoukkue pääsi laukomaan kohti Inkeri Niemen vartioimaa maalia, mutta hänellä oli helppo työ napata pallo käsiinsä.

Palloseuran ensimmäinen paikka tuli reilun vartin pelaamisen jälkeen. Eveliina Heinonen prässäsi hyvin vantaalaisten puolustusta ja sai katkottua avaussyötön. Heinonen nousi aggressiivisesti maalille ja pääsi laukomaan, mutta PK-35 Vantaan puolustus ehti tilanteeseen mukaan ja laukaus jäi kevyeksi. 

Muutamaa minuuttia myöhemmin kotijoukkue pääsi laukomaan vaarallisesta paikasta kohti maalia, mutta Niemi oli tarkkana ja torjui tilanteen kulmaksi. Siitä ei ollut Palloseuralle mitään ongelmia, sillä se leijaili suoraan päätyrajan yli.

Reilun kahdenkymmenen minuutin jälkeen Amanda Aatsinki katkaisi upeasti vantaalaisten rakentelun ja lähti Heinosen ja Gabriela Pelogin kanssa nopeaan hyökkäykseen. Heinonen nousi vahvasti kotijoukkueen maalialueelle asti ja pääsi laukomaan kolmen puolustajan ympäröimänä, mutta Velma Oikarinen oli tarkkana maalillaan ja torjui tilanteen kulmaksi. Vantaalaisten puolustus sai selvitettyä Heinosen kulman, mutta jälkitilanteesta pallo pomppi jo vaarallisesti kohti maalipaikkaa, mutta tilanne päättyi lopulta vapaapotkuun.

Kun käynnissä oli ottelun 27. peliminuutti, nähtiin ottelun ensimmäinen maali. Vantaa katkaisi Palloseuran maalipotkun ja pallo päätyi Netta Kosolle, joka nosti maalialueen ulkopuolelta korkean pallon yli Inkeri Niemen ja onnekkaasti juuri yläriman alle.

TPS sai vielä ensimmäisen puoliajan loppuun hyvän paikan, kun Mira Andersson antoi upean keskityksen. Vantaa kuitenkin selvitti tilanteen ja tauolle siirryttiin 1-0 lukemissa.

Ottelun 58. peliminuutilla kotijoukkue siirtyi erittäin onnekkaasti 2-0 johtoon. Vantaa sai lauottua kohti Niemen vartioimaa maalia, eikä tämä pystynyt sulkemaan palloa käsiinsä. Pallossa oli ensimmäisenä kotijoukkueen pelaaja, mutta Niemi oli valmistautunut tilanteeseen, joten vantaalaisten oli pakko hakea syöttöä alas. Pallo otti kuitenkin ikävän kontaktin puolustajaan ja kimposi suoraan maaliin.

Noin vartti ennen varsinaisen peliajan päättymistä oli mustavalkoisten kavennus lähellä. Netta Laasio antoi hyvän rajaheiton ja pienen pomppimisen jälkeen Pelogi pääsi laukomaan vaarallisesta paikasta kohti maalia. Oikarinen oli kuitenkin hyvin mukana ja nappasi hienon torjunnan.

Ottelun 82. peliminuutilla nähtiin ottelun koskettavin hetki. TPS suoritti viimeisen vaihtonsa ja Rosa Niemi tuli kentälle. Rosan paluu pelikentille jäi kuitenkin sen varjoon, että joukkueen pitkäaikainen kapteeni Mira Andersson poistui pelikentiltä viimeistä kertaa. Vantaalle oli matkustanut mukava määrä mustavalkoisia, joista jokainen kiitti Mimmua seisten.

Hetkeä myöhemmin Vantaa katkaisi Palloseuran avauksen ja Wilma Forsblom sai iskeä ottelun loppulukemat 3-0.

Palloseuran maalivahti Inkeri Niemen kausi oli mielenkiintoinen, sillä kausi alkoi ja päättyi Niemen ollessa tolppien välissä, mutta muissa peleissä Niemi ei kentälle päässyt.

– Oli todella kiva päästä taas maalille! Toki tähän peliin oli vähän erilaista valmistautua, koska varsinaista panosta ei enää ollut. Lähdettiin kuitenkin hakemaan voittoa ja toivottiin, että pystytään antamaan Mimmulle mahdollisimman mukavat läksiäiset. Se auttoi otteluun latautumisessa todella paljon. Kyllä sen huomasi pelin aikana, että jokainen teki kovaa työtä. Puolustettiin tiivisti ja kovaa. Vastustaja sai tehtyä pari maalia ja yksi harmillinen oma maali, mutta niitä tulee aina välillä, ei niille mitään voi.

Poikkeuksellinen kausi alkoi loppukauden mittaan jo näkyä ja vaikka Niemi onkin tyytyväinen peliajasta, siirtyy hän mielellään pienelle levolle.

– Tauko tulee kyllä todella hyvään paikkaan. Ollaan nyt vuoden verran vedetty tätä kautta, joten kyllä sen alkaa jo huomata. Oli tietysti todella mukavaa päästä pitkästä aikaa kentälle pelaamaan ja voin olla ylpeä omistani. Nyt täytyy ottaa hetki happea ja levätä vähän ja sen jälkeen mietitään
enemmän tulevaa.

Hyökkääjä Eveliina Heinonen sai kuluneella viikolla mukavia uutisia, sillä hänet valittiin U-18 maajoukkueeseen. Hienon kauden pelannut Heinonen oli kutsusta tietysti hyvin iloinen.

– Kyllähän se tuo aina lisää motivaatiota, kun valitaan oman ikäluokan parhaiden joukkoon. Pääsee vähän erilaiseen ympäristöön treenaamaan ja näyttämään taitoa, sekä myös oppimaan asioita vähän eri tavalla kuin ennen.

Nuoresta iästään huolimatta 17-vuotias Heinonen on kauden aikana noussut Palloseurassa isoon rooliin. Heinonen omasta tekemisestään tyytyväinen.

– Onhan se tietysti aina hienoa päästä pelaamaan. Olen saanut ehkä vähän yllättävänkin paljon peliminuutteja kauden edetessä. Omasta mielestäni olen toki onnistunut hyvin, kun olen kentällä ollut. Seuraavalla kaudella täytyy vain kehittyä lisää ja ottaa entistä isompaa roolia joukkueessa.

Heinonen oli PK-35 Vantaata ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa, eikä se ollut helppo paikka.

– Kyllä sen voi myöntää, että kyllähän se jännitti, kun avaukseen pääsi. Olin itse vähän yllättynyt siitä, että nousin avaukseen, mielestäni pelasin hyvin ja sain luotua paikkoja, mutta vielä en palloa maaliin asti saanut. Kyllä se maali sieltä kuitenkin vielä tulee, kun saan lisää mahdollisuuksia näyttää! Nyt on kuitenkin vielä kiva vetää hetki happea ennen seuraavaa kautta.

Rosa Niemen kausi oli haastava, sillä käytännössä koko kausi meni kuntoutukseen. Niemen henkilökohtainen kausi sai kuitenkin positiivisen päätöksen, sillä kauden viimeisessä ottelussa hän pääsi takaisin pelikentille.

– Tietysti harmittaa, että lähes koko kausi meni itseltä ohi, mutta olen silti iloinen siitä, että pääsin takaisin pelikentille. Parempi myöhään, kuin ei milloinkaan! Fiilis oli todella hyvä, mutta se vähän harmittaa, että tänään ei voittoa tullut. Oman peliajan arvostusta lisää vielä enemmän se, että pääsin tänään Mimmun tilalle. Kun huomasin, että menen juuri hänen tilalleen, meinasi tulla tippa linssiin. Mira on niin monta vuotta ollut joukkueen äitihahmo ja tämä oli hänen viimeinen pelinsä. Siinä jäi isot saappaat täytettäväksi.

Niemi myöntää, että kauden seuraaminen katsomosta on ollut erikoista.

– On ollut ristiriitaiset tunteet seurata tätä kautta. Omien kannalta tekee todella pahaa, mutta samalla tiesin, etten pysty auttamaan. Olen kuitenkin koittanut henkisesti tukea mahdollisimman paljon ja kannustaa heitä joka pelissä. Kun itse pääsin taas treenaamaan, annoin aina kaikkeni, jotta treeneistä tulisi mahdollisimman aidontuntuiset ja tätä kautta jokainen voi kehittyä pelaajana.

Koska Niemen toipumisessa meni pitkään, odottaa hän innoissaan seuraavaa kautta ja sen tarjoamia mahdollisuuksia.

– Nyt on valtava motivaatio lähteä kehittämään itseäni pelaajana. Olen taas löytänyt oman vireeni ja odotan tulevaa kautta. Tavoitteena olisi pelata Tepsissä myös ensi kaudella ja auttaa joukkue takaisin Kansalliseen Liigaan. Ykkönen olisi iso mahdollisuus kehittää omaa itseluottamusta ja omaa pelaamista. Toki siellä on omat haasteensa, mutta uskon, että Ykkösellä on kaikille jotain annettavaa.

Kun haastatteluun saapui joukkueen päävalmentaja Sami Haltia, oli ennen pelin analysointia pakko nostaa esiin Mira Anderssonin viimeiset minuutit jalkapallon pääsarjatasolla.

– Tehtiin jo ennen peliä alustava suunnitelma siitä, miten Mimmun kanssa tänään toimitaan, ettei tarvi sitä miettiä liikaa enää pelin aikana. Kyllä se silti oli liikuttava hetki. Mira on ollut oma valintani kapteeniksi ja sitä kautta hän on omalla urallani ollut yksi tärkeimmistä ihmisistä ja pelaajista. Keskusteltiin eilen joukkueen kanssa Mimmun urasta ja sivuttiin myös meidän yhteistä uraa. Kaudella 2011 odoteltiin viisi minuuttia Urheilupuiston yläkentällä ja jännitettiin sitä, että säilyttiinkö sarjassa ja 2016 jännitettiin Myyrmäessä sitä, että tuleeko hopeaa, vai pronssia. Mietittiin sitä skaalaa, mitä ollaan koettu ja kaikkia niitä iloja ja suruja. Harmittaa, että Mimmun ura päättyy Tepsin putoamiseen, mutta uskon, että asia on työstetty mahdollisimman hyvin.

Keskustelun siirtyessä päivän peliin, oli Haltia sitä mieltä, että joukkue onnistui tappiosta huolimatta esiintymään hyvin.

– Päivän peli muistutti sitä, mitä oltiin suunniteltu. Vantaa pystyi pitämään palloa, mutta meillä oli omat suunnitelmat siitä, miten siihen puututaan. Toisinaan se onnistui ja toisinaan ei. Ekalla jaksolla oli tietyt osa-alueet, jotka eivät toimineet, mutta tauolla saatiin niitä korjattua ja sitä kautta niin puolustaminen, kuin pallollinen pelaaminen parantuivat. Pystyttiin pelaamaan palloa väleihin ja saatiin hyvä jakso, mutta sitten se vähän lopahti.

TPS joutui ottelun alla tekemään pienen muutoksen kokoonpanoon, sillä Nelly Lehtilä loukkaantui lämmittelyssä. Haltia on ylpeä siitä, miten joukkue pystyi reagoimaan muutokseen.

– Harmittaa, että Nellyn puolesta, että hän ei päässytkään tänään pelaamaan, mutta joukkue pelasi hyvin ja sai sen paikattua. Jokainen pelaaja pelasi tänään hyvällä asenteella ja oli hienoa nähdä, miten he reagoivat tauon palautteeseen. 

Päivän ottelu tarkoitti myös Haltian siirtymistä pois päävalmentajan pestistä, sillä seuraavalla kaudella Turun Palloseuran päävalmentaja on Akusti Salonen. Haltia ei ole huolissaan TPS:n tulevaisuudesta, vaan näkee paljon mahdollisuuksia.

– Uskon, että Tepsi on seuraavalla kaudella vahva. Ei ole mitään faktaa siitä, kuinka moni pelaaja jää Tepsiin, mutta sellainen kutina on, että heitä jää hyvä määrä. Olen itsekin ollut syksyllä mukana keskustelemassa tulevasta kaudesta ja uskon, että Ykkönen antaa loistavan mahdollisuuden kehittää toimintaa ja rakentaa peliä. Uskon, että TPS on ensi kaudella kärkijengi.

 

TPS haluaa kiittää kuluneesta kaudesta kaikkia kannattajia, yhteistyökumppaneita ja vapaaehtoisia. Toivottavasti näemme myös kaudella 2021!

Ottelun koosteen voit katsoa Ruutu+ kautta osoitteesta: https://www.ruutu.fi/video/3728431

Lisää uutisia