Subway Kansallinen Liiga päätökseen PK-35 Vantaan vieraana

Turun Palloseura matkustaa kauden viimeisessä ottelussa PK-35 Vantaan vieraaksi. Joukkueet kohtasivat toisensa Urheilupuiston yläkentällä 8.8. ja pisteet tasattiin 1-1 lukemilla. Oona Sevenius iski vierailijat johtoon ottelun 12. peliminuutilla, mutta 69. peliminuutilla Netta Laasio keskitti hyvin laidalta maalin eteen, jossa Jenni Rannus aiheutti hyvin hämminkiä ja pallo kimposi vantaalaisista maalin perukoille. TPS sai vielä muutaman hyvän paikan iskeä toinenkin maali, mutta lopulta ottelu päättyi 1-1 lukemiin.

Keskinäisen kohtaamisen jälkeen Vantaa sai vieraaksi Ilveksen, joka kaatui 1-0 lukemilla. Ilveksen jälkeen vastassa oli JyPK ja vaiherikkaan ottelun jälkeen ottelu päättyi 4-4 lukemiin. Seuraavana olikin vuorossa mielenkiintoinen kohtaaminen, sillä PK-35 ja PK-35 Vantaa kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa Subway Kansallisessa Liigassa. Vantaa siirtyi 65. peliminuutilla johtoon, mutta PK-35 tasoitti ottelun viisi minuuttia myöhemmin. Ottelun lopussa Vera Saastamoinen iski Vantaalle vielä yhden maalin ja joukkue nappasi täyden pistepotin.

Tämän jälkeen Vantaalla alkoi kuitenkin vaikea jakso ja joukkue hävisi kuusi ottelua putkeen. Ensin Honka nappasi 1-3 voiton, tämän jälkeen HJK nappasi 4-2 voiton ja TiPS iski taululle murskaavat 6-1 lukemat. Pääkaupunkiseudun kohtaamisten jälkeen Vantaa kohtasi KuPS:n ja Åland Unitedin ja koki molempia vastaan 0-2 tappiot. Viimeisimmässä ottelussaan PK-35 Vantaa kohtasi Tampereen Ilveksen. Vantaa siirtyi ottelussa 0-1 johtoon, mutta Ilves iski neljä seuraavaa maalia ja nappasi 4-1 voiton.

Ilveksen voitto tarkoitti sitä, että TPS:n tilanne muuttui erittäin tukalaksi, sillä joukkue olisi säilyttänyt mahdollisuuden karsijan paikkaan, jos se olisi ottanut kaksi voittoa erittäin suurilla lukemilla. Sunnuntaina FC Honka oli kuitenkin vahvempi 1-4 lukemilla ja Palloseuran putoaminen sai viimeisen sinetin. Putoaminen oli joukkueelle kova isku, mutta Meri Hämäläisen mukaan joukkue lähti silti mahdollisimman hyvällä fiiliksellä viimeiseen treeniviikkoon.

– Kyllähän sen huomaa, että kaikkia harmittaa todella paljon. Siitä huolimatta kaikki ovat yrittäneet pysyä positiivisina ja ollaan pidetty treenien taso hyvänä. Ei olla annettu tilanteen lannistaa, vaikka se painaakin. Kaikki ovat painaneet hienosti eteenpäin.

Vaikka putoaminen Ykköseen on iso asia, ei siinä kuitenkaan ole vain huonoja puolia, vaan sen voi nähdä myös mahdollisuutena.

– Uskoisin, että varsinkin nuorille pelaajille on luvassa vastuuta ihan uudella tavalla ja tarjotaan mahdollisuutta kehittyä pelaajana. Toki tässä vaiheessa on vielä mahdotonta sanoa, millainen pelityyli seuraavalla kaudella on ja miten se kenellekin sopii. Mutta kuten sanoin, uskon että nuorille on tarjolla vastuuta ja mahdollisuus kehittyä, mutta vähän pienemmän paineen alla. Tavoitteena on toki paluu pääsarjatasolle, mutta silti Ykkösessä lähtökohdat ovat hyvin erilaiset. 

Hämäläinen ei tällä kaudella ole Kansallisessa Liigassa päässyt penkkiä pidemmälle, mutta TPS TB:n puolella hän on ollut yksi joukkueen kantavia voimia.

– Kausi on ollut haastava monella tapaa, niin koronan kautta, kuin pelillisesti. Olen kuitenkin todella tyytyväinen siitä, että olen B:n puolella saanut peliaikaa. Olen saanut hyvin vastuuta ja samalla saanut oppia sen kantamista ja joukkueen johtamista. Molemmat ovat maalivahdille tärkeitä asioita.
Suurin ilonaihe on kuitenkin peliaika, sillä se on kehittymisen kannalta erittäin tärkeää. Vielä nyt en ole naisten puolella saanut peliaikaa, mutta uskon, että sen aika tulee vielä.

Koska Hämäläinen ei ole vielä pelannut Subway Kansallisessa Liigassa, on hän ehkä osalle katsojista vähän tuntemattomampi pelaaja. Hämäläinen avasikin omin sanoin sitä, minkälainen pelaaja hän on.

– Olen nuoresta iästäni huolimatta johtaja ja puhun paljon kentällä ollessani. Vaikka en edustuksen puolelle ole vielä päässyt pelaamaan, olen todella itsevarma ja tiedän, että tulevaisuuteni on siellä. Isoin vahvuuteni on varmasti jalalla pelaaminen ja se onkin nykyään iso asia maalivahdille ja sitä opetetaan aikaisin. Tykkään myös pelata rohkeasti ylhäällä ja olla osa puolustuksen tukena osana peliä. Pyrin pelaamaan aktiivisesti myös torjuntojen ulkopuolella. Jos pitää miettiä jotain parannettavaa, niin esimerkiksi keskityspalloissa tarvitsisin vielä lisää rohkeutta ja varmuutta. Uskon kuitenkin, että se tulee kokemuksen myötä. Jo se, että olen saanut treenata edustuksen mukana, on kehittänyt itseäni todella paljon pelaajana.

Hämäläinen ei itse voi osallistua kauden viimeiseen otteluun, mutta tavoitteet viimeisestä ottelusta ovat silti selkeät.

– Lähdetään tietysti hakemaan voittoa, ei kysymystäkään. Olisi mukavaa saada vaikealle kaudella voiton myötä edes vähän positiivisempi päätös ja pientä kevennystä. Toivottavasti saadaan kaikille onnistumisia ja saadaan kaikille hyvä fiilis.

Vaikka Hämäläinen ei itse ole PK-35 Vantaata vastaan pelannut, on hänellä tiedossa, millainen vastustaja on tulossa.

– Vantaa tykkää pitää palloa ja varsinkin keskellä. Joukkue keskittää kaukaa ja pelaajat hakevat irtopalloja nopeasti. Vantaa voi myös hakea laukauksia vähän haastavammistakin paikoista, joten täytyy olla tarkkana. Odotan mielenkiintoista peliä! 

Palloseuran päävalmentaja Sami Haltia on putoamisesta pettynyt. Lähipäivien aikana on puhuttu paljon joukkueen kesken ja Haltia on halunnut korostaa omilleen, että hän on joukkueesta ylpeä.

– Oltiin jo ennen Honkaa vastaan realisteja ja tiedostettiin, että edessä olisi matka Ykköseen. Tämä on tietysti todella iso asia niin joukkueen, kun taustojenkin kannalta ja ollaan näistä puhuttu. Kaikesta huolimatta tunne on kuitenkin ollut hyvä. Oltiin sunnuntaina hyviä, taisteltiin kovaa ja luotiin hyvin paikkoja. Honka oli toki parempi, mutta myös me oltiin hyviä. Se ei vain riittänyt. Joukkue on sitoutunut ja tsempannut hyvin läpi kauden, mutta pelin sisällä on ollut omat ongelmansa. Pelaajat ovat olleet kovilla, mutta heidän asenteensa on silti ollut hyvä. 

Yksi Palloseuran ongelmista on ollut maalipaikkojen luominen, mutta Honkaa vastaan siinä onnistuttiin hyvin ja Pauliina Nuora joutui venymään isoihin torjuntoihin.

– Gabriela Pelogi oli sunnuntaina kovassa iskussa ja pystyi irtautumaan vastustajista todella hyvin. Muutenkin ollaan saatu kauden edetessä hyökkäyksiin erilaisia variaatioita ja lisää luovuutta ja sitä kautta kehitytty.

Vaikka TPS nappasi PK-35 Vantaan ensimmäisestä kohtaamisesta kauden ensimmäisen pisteen, jäi pelistä silti paljon jossiteltavaa.

– Moni onnitteli ensimmäisestä pisteestä, mutta samalla saattoi harmitella sitä, että menetettiin kaksi pistettä. PK-35 Vantaa oli hyvä, mutta luotiin riittävästi paikkoja, jotta oltaisiin voitu peli viedä. Toisaalta harmitti, mutta olin ylpeä omistani. Oltiin ehkä pelillisesti vähän jäljessä, mutta puolustettiin hyvin ja iskettiin hyvin omista paikoista.

PK-35 Vantaan loppukausi on ollut haastava ja joukkue on tippunut keskikastista putoamistaistoon. Haltia kuitenkin muistuttaa, että Vantaalla on runsaasti laatua ja kokemusta.

– Uskoisin, että Vantaa tulee peliin terävänä. Kaikki tietävät mikä on tilanne ja jokainen tulee kovalla asenteelle. Olen sitä mieltä, että PK-35 Vantaa on aina ollut laadukas joukkue, jota olen arvostanut korkealle, ollaan sitten taisteltu keskenämme kärkipaikoista tai ei. Jokainen on tehnyt kovaa työtä selkeällä visiolla. Tämä kausi on pisteiden valossa ollut yllättävän haastava, mutta joukkueen runko on edelleen todella kova. Laadukas joukkue, kuten kaikki muutkin Kansallisen Liigan joukkueet.

Vaikka TPS:lla ei ole ottelussa panosta, on joukkueella silti selkeä tavoite kauden viimeiseen otteluun.

– Ollaan puhuttu joukkueen kanssa, että halutaan kentälle määrätietoinen joukkue ja sitä kautta hyvä peli. Lähdetään taistelemaan voitosta täydellä tunteella. Viikon treeneissä tunne on ollut todella hyvä. Fiilis on ollut rento, peli terävää ja kamppailuhalukkuus on korkealla. Uskon, että sunnuntaina on edessä hyvä peli.

Joukkueen kokoonpanosta ovat pitkäaikaistoipilaiden lisäksi poissa Patricia Träsk, Meri Hämäläinen ja Julia Sainio. Netta Laasio sen sijaan on jälleen joukkueen käytettävissä.

PK-35 Vantaa – TPS, 8.11. 14:00

Ottelu on nähtävissä Ruutu+ kautta osoitteesta https://www.ruutu.fi/stream/3727062

Lisää uutisia