Sitkeä karsintakonkari Jonni Peräaho päättää upean TPS-uransa lauantaina

Keskikenttäpelaaja Jonni Peräaho siirtyi aikanaan Uudenkaupungin Pallokerhosta TPS:n P14-juniori-ikäluokkaan. Hän nousi TPS:n edustusjoukkueen harjoitusrinkiin kaudeksi 2014. Peräaho päättää upean pelaajauransa TPS:n edustusjoukkueessa tähän kauteen.

Mika Laurikaisen valmentama Palloseura oli pudonnut Veikkausliigasta ja joukkueen runkoa alettiin rakentamaan uudestaan kaudeksi 2015. TPS:n seurajohto paalutti tuolloin, että raitapaidat tavoittelevat paluuta pääsarjatasolle kolmen vuoden projektina.

– Olin jo kauden 2014 treeniringissä mukana, mutta pelit alkoivat 2015. Tein silloin ensimmäisen kunnon pelaajasopimuksen. Ajatuksena oli silloin vaan koettaa päästä pelaamaan ja sen eteen tehtiin töitä. Koko seuran iso kuva on auennut vasta myöhemmin, kuinka haastava se tilanne oikeasti silloin oli, Peräaho myöntää.

Kaudella 2015 TPS jo kolkutteli liigakarsintapaikkaa, mutta kauden päätöspeli Vantaalla jätti raitapaidat sarjassa kolmanneksi. PK-35 ja TPS pelasivat maalittoman tasapelin ja vantaalaiset etenivät karsintojen kautta Veikkausliigaan. TPS pelasi tuon kauden kotiottelunsa Urheilupuiston yläkentällä.

– Se kausi meni hyvin, kun päästiin sitten kunnolla vauhtiin. PS Kemi ja PK-35 olivat silloin kovia. Ennen viimeistä peliä oli tiedossa, että voitolla päästään karsintoihin. Mutta eihän me päästy kunnolla edes yli puolen kentän sillä luistinradalla. Kolmas sija oli varmaan ihan oikea sija meille, eikä me oltu silloin kovin pettyneitä. Tuli, mitä ansaittiin.

TPS otti sen seuraavan askeleen kaudella 2016. Palloseura pelasi kotipelinsä Paavo Nurmen Stadionilla ja nappasi Ykkösessä toisen sijan. Monen yllätykseksi karsinnoissa tuli vastaan paikallisvastustaja FC Inter. Ensimmäinen peli päättyi maalittomana, mutta Inter pystyi kampeamaan Veritas Stadionilla 2-0-voiton pelastui katastrofilta.

– Silloin oli tosi niukkaa ja oli sauma nousta jo suoraan. JJK oli loppujen lopuksi pisteen meitä edellä. Karsinnoissa tiedettiin, että altavastaajan asemasta lähdetään. Totta kai derbyssä oli omanlainen lisämauste, pelattiinhan siinä myös kaupungin ykkösen valtikasta. Jälkimmäisessä matsissa molemmilla oli paikkoja, mutta me ei vaan saatu sisään.

Kaudeksi 2017 TPS palasi Veritas Stadionille, eikä vähiten Jonnin Jouko-isän neuvottelutaitojen ansiosta. TPS jalkapallon puheenjohtaja Jouko Peräaho johti stadionyhtiön kanssa sopimusneuvottelut maaliin ja TPS latoi puolestaan kentällä tarvittavan määrän maaleja, jotta liiganousu toteutui kauden 2017 päätteeksi. TPS nousi ikimuistettavassa ottelussa Honkaa vastaan 1-1-taspeliin Ilari Mettälän osumalla. Tuo maali sinetöi Tepsin liiganousun.

– Taas saatiin ihan viimeiseen asti taistella. Se 2017 on tavallaan mun lempikausi Tepsissä. Tehtiin hommia aika samalla jengillä kolme vuotta, ensin oltiin kolmansia, sitten karsittiin ja loppujen lopuksi noustiin. Niitä Espoon tapahtumia on katsottu ja kelattu paljon jälkeenpäin. Siinä tuli se lopullinen palkinto niistä vuosista. Itsekin pelasin silloin parhaan kauteni ja sain paljon vastuuta. Niinhän se yleensä menee, että kun koko jengillä menee hyvin, niin siinä on itsekin helpompi mennä mukana ja onnistua, Peräaho muistuttaa.

Jonni Peräaho pelasi elämänsä ensimmäisen Veikkausliigaottelunsa 15.4.2018 SJK:ta vastaan. Tuon ottelun kummallisuus oli se, että peli pelattiin Valkeakoskella vaikka kyseessä oli TPS:n kotiottelu. Joka tapauksessa Peräaho tuli kentälle Onni Valakarin tilalle ottelun 82. minuutilla. Uran ensimmäinen liigamaali syntyi PS Kemin verkkoon 7. heinäkuuta ottelun 35. minuutilla.

– En muista oikein sitä debyyttiä kunnolla, mutta ensimmäisen avauspaikan sitäkin paremmin. Siinä se Veikkausliiga realisoitui silloin jotenkin paremmin. Pelattiin HJK:ta vastaan ja ne voitti niukasti 0-1. Klubi oli lopussa vaikeuksissa meidän kanssa. Eka liigamaali on jäänyt myös mieleen. Pallo kimposi Ärtsille (Ääritalo). Olin jo ihan loppu, mutta lähdin kuitenkin juoksemaan. Ärtsi löysi hienosti mut ja nostin pallon Oskun (Forsman) yli, Peräaho muistelee.

Peräaho pelasi koko liigakaudella 2018 yhteensä 25 liigaottelua. Kausi päättyi kuitenkin katkeraan putoamiseen karsintojen kautta KPV:lle.

Tommi Pikkarainen otti TPS:n komentoonsa kaudeksi 2019. Tavoitteena oli pikainen paluu Veikkausliigaan. TPS pelasi Pikkaraisen johdolla erinomaisen kauden Ykkösessä, mutta Teemu Tainion koutsaama Haka oli vielä kovempi. Haka purjehti kärjessä voitosta voittoon, mutta TPS oli yhtä tukevasti kakkosena. Kausi huipentui jälleen liigakarsintoihin ja tällä kertaa ne päättyivät onnellisesti. Oli TPS:n vuoro lähettää KPV takaisin Ykköseen.

– Se toinen KPV-peli Seinäjoella oli koko sen kauden paras pelimme. Tiedettiin ihan tarkkaan, mitä tehdään kentällä. Oltiin tehty toimiva ja hyvä suunnitelma ja kaikki sen ympärillä myös onnistui, Peräaho kiteyttää.

Liigakauteen 2020 TPS lähti varsin tutulla ryhmällä. Maaliskuussa koko maailma kuitenkin pysähtyi asteittain ja myös TPS:n liigajoukkueen arki muuttui totaalisesti. Kevään lomien ja omatoimiharjoittelun jälkeen pelikentät kuitenkin avautuivat taas kesäkuussa. Veikkausliigakauden alkua oli jouduttu siirtämään heinäkuun alkuun.

TPS aloitti kautensa viidellä tappiolla ja sen jälkeen seura reagoi tilanteeseen vaihtamalla päävalmentajaa. Jonatan Johansson otti vetovastuun ja ensimmäinen koetinkivi oli Rovaniemellä elokuun 1. päivänä. TPS pystyi kuin pystyikin kampeamaan kauden ensimmäisen pistesaaliinsa, kun RoPS kaatui 3-2. Ottelun voittomaalin viimeisteli Jonni Peräaho 88. minuutin kohdalla.

TPS otti Johanssonin johdolla viisi muutakin voittoa sekä päälle kolme tasapeliä. Maukkaimpia hetkiä ovat varmasti olleet tämän kauden ensimmäisen derbyn taisteluvoitto sekä loppuminuuttien huima nousu 2-2-tasapeliin HJK:ta vastaan Helsingissä. TPS voitti myös kolme viimeistä kotiotteluaan ja siinä rytäkässä kaatuivat RoPS toistamiseen sekä SJK ja KuPS. Harmi vaan, ettei onnistunut loppukausi riittänyt suoraan sarjapaikkaan.

– Ollaan naurettu sitä, että kun joskus osun, osun vaan lappilaisia vastaan. Ei ne omat onnistumiset niin tärkeitä ole, vaan se että joukkue menestyy ja voittaa. Ihan tyytyväisiä ollaan kaikki oltu loppukauteen, vaikka pari harmittavaa tappiotakin tuli. Toisaalta myös hienoja onnistumisia. Aika pienestä ne asiat on kuitenkin usein kiinni.

Peräaho valmistautuu nyt kolmansiin peräkkäisiin liigakarsintoihin. Tällä kertaa vastassa ei ole sentään KPV, vaan kotkalainen KTP. Peräaho jos joku tietää liigakarsintojen luonteen, sillä kokonaisuudessahan kyseessä on jo neljäs kerta.

– Tässä on saanut kaikkina kausina pelata ja jännittää viimeiseen peliin asti. Se on toki välillä henkisesti rankkaakin, mutta ainakin latausta riittää. Se on tässä tilanteessa tärkeää, että kausi on edennyt nousujohteisesti. Meidän pitää pystyä pitämään se viime kierrosten taso, se on se avain meille, Peräaho tietää.

Nyt 26-vuotias Peräaho on opittu tuntemaan todellisena työmiehenä. Hän on istunut aina sujuvasti keskikentän pohjalle, mutta tarvittaessa myös puolustuksen laidalle. Peräahon tavaramerkkinä on aina ollut armoton työmoraali. Ja sitä armotonta työmoraalia tarvitaan vielä keskiviikkona Kotkassa, sekä lauantaina kotoisella Kupittaalla.

– Kaikki vaan paikalle lauantaina, niin saadaan hieno päätös loppujen lopuksi tällekin kaudelle, Peräaho vielä toivottaa.


Liigakarsinnan 2. osaottelu TPS – KTP Veritas Stadionilla lauantaina 14.11. klo 16.00. Liput Ticketmasterista: https://www.ticketmaster.fi/event/fc-tps-ktp-lippuja/271817

Lisää uutisia