Siiri Välimaa naisten edustusjoukkueen maalivahtivalmentajaksi

Syksyllä pelaajauransa lopettamisesta ilmoittanut Siiri Välimaa on solminut Palloseuran kanssa kauden 2021 kattavan maalivahtivalmentajan sopimuksen. Välimaan peliura pääsarjatasolla alkoi vuonna 2009, kun hän debytoi NiceFutiksen riveissä. 2014 Välimaa siirtyi valloittamaan Norjaa Kolbotn IL:n riveissä, jossa hän torjui kolme kautta. Kaudeksi 2017 Välimaa siirtyi IK Grand Bodøn riveihin. Pohjois-Norjassa meni kaksi kautta ja tämän jälkeen tie vei Turun Palloseuran riveihin, jossa Välimaa torjui kaksi kautta. Välimaa on ollut uransa aikana myös Helmareiden matkassa vuoden 2013 Kypros Cupissa ja Ruotsissa pidetyissä EM-kisoissa. Ensimmäisen A-maaottelunsa Välimaa pelasi 7.4.2017, kun Suomi kohtasi Puolan. Välimaa valittiin Suomen Palloliiton entisen Satakunnan piirin parhaaksi naisjalkapalloilijaksi kolmesti. Komean uran päättäminen vaati pitkää pohdintaa ja pelivuosien muistelu herättää vieläkin paljon tunteita.

– Päätös peliuran lopettamisesta herätti kyllä paljon ajatuksia, vaikka olikin sitä jo hetken pohtinut. Lopulta tulin siihen tulokseen, että olen saanut pelata tarpeeksi ja aika lopettamiseen on nyt kypsä. Päätös ei tietenkään ollut helppo, vaan tunnelmat olivat todella haikeat. Usein kysytään, mikä on jäänyt parhaiten mieleen urasta ja vasta näin jälkikäteen olen tajunnut, että vaikka uraan mahtuu paljon hienoa kokemuksia, kuten EM-kisat 2013 ja ura ammattilaisena, on päällimmäisenä kaikki ne ihmiset, jotka olen tavannut.

Norjassa Välimaa pääsi toteuttamaan jokaisen jalkapalloilijan unelmaa olemalla ammattijalkapalloilija. Kokemus jätti paljon ajateltavaa ja antoi hienoja muistoja.

– Olihan se älyttömän hienoa päästä ammattilaiseksi ja toteuttaa omaa unelmaa. Se vaati paljon työtä ja osittain myös vähän tuuria, sillä pääsin oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Ammattilaisena sainkin sitten keskittyä vain jalkapalloon. Aamutreenien jälkeen ei tarvinnut lähteä töihin, vaan sain rauhassa valmistella itseäni illan harjoituksiin. Kaikki tekeminen oli optimoitu mahdollisimman hyväksi pelejä ajatellen. Jälkeenpäin voi vain sanoa, että se oli ihan huikeaa.

Jos peliura herättää paljon tunteita ja ajatuksia, niin samaa tekee myös siirtyminen kentältä sen reunalle. Valmentaminen ei ole Välimaalle täysin uusi asia, sillä jo aiempina kausina hän on pelaamisen ohessa myös valmentanut kollegoitaan, mutta nyt mukaan tulee uusia osa-alueita.

– Kyllähän siirtyminen kentän laidalle herättää paljon erilaisia ajatuksia. On paljon halua auttaa maalivahteja eteenpäin ja omallakin kohdalla on omalla tavallaan helpompaa, ettei peliuran päättymisen jälkeen jalkapalloa tarvi jättää kokonaan. Koen, että kokemukseni ja tietojeni ansiosta minulla on vielä paljon annettavaa. Olen jo valmentamista kokeillut pelaamisen ohessa, mutta nyt on se ero, etten voi enää vaikuttaa asioihin kentän puolelta. Olen aina johtanut omalla tekemisellä, mutta nyt sama työ täytyy tehdä puheella. Lisäksi nyt vastuu ulottuu myös kentän ulkopuolelle. Se ei riitä, että tulen treeneihin ja kerron mitä pitää tehdä, vaan täytyy pohtia myös kentän ulkopuolisia asioita. Kaikkea ei kuitenkaan tarvi pohtia yksin, vaan muu valmennustiimi on hyvin tukena. Meillä on selkeä roolitus ja jokaisella on selkeä käsitys siitä, mitä kukin tekee. Tekeminen on selkeää ja se auttaa meitä kaikkia eteenpäin.

Palloseuran maalivahtiosastolla muutokset jäivät Välimaan lopettamiseen, sillä aiempien vuosien tapaan Inkeri Niemi ja Meri Hämäläinen varjelevat mustavalkoisten maalia. Tuttujen maalivahtien kanssa työskentely helpottaa arjen pyörittämistä huomattavasti, mutta samalla se myös nostaa vaatimustasoa normaalia korkeammalle.

– Tiedämme jo valmiiksi toimintatavat, joten on helppo toimia ja roolitus on selvä. Se, että tunnemme toisimme jo ennakolta auttaa paljon myös siinä mielessä, että Inkeri ja Meri osaavat vaatia minulta paljon ja uskaltavat haastaa minua valmentajana. Sen avulla pystyn itse auttamaan heitä paremmin eteenpäin ja samalla kehityn itse joka päivä paremmaksi valmentajaksi. Mitä paremmin he osaavat asioita tehdä, sitä enemmän minun pitää itsekin kehittyä. Meillä on kaksi maalivahtia, joilla molemmilla on omat vahvuudet ja heikkoudet, mutta ne vain tukevat toisiaan ja auttavat eteenpäin. Molemmilla maalivahdeilla on valtavasti potentiaalia ja kunnianhimoa, joten peliajasta on edessä kova taistelu. Kaksi hyvin tasavertaista maalivahtia, joilla on mahdollisuudet vaikka mihin.

 

Palloseuran päävalmentaja Akusti Salonen on Välimaan sopimuksesta erittäin tyytyväinen ja hän halusikin alusta asti, että Välimaa jäisi Palloseuraan.

– Siirin jääminen Tepsiin oli tärkeää ja hän olikin ensimmäisiä, joiden kanssa aloitin keskustelut ja toivon, että hän jatkaa. Pääsimme yhteisymmärrykseen ja nyt hän jatkaa entistä selkeämpänä maalivahtivalmentajana. Siiri tekee paljon työtä ja hän pyrkii aina kehittymään paremmaksi. En itsekään päästä häntä helpolla, vaan osaan vaatia häneltä oikeita asioita.

Välimaa on ollut joukkueen matkassa syksystä asti ja vaikka alussa kaikkien pitikin vielä tutustua toisiinsa, on yhteistyö lähtenyt sujumaan hyvin.

– Alku oli tietysti tutustumista, mutta ajan kanssa olemme oppineet tuntemaan toisiamme ja vaihdamme ajatuksia ja mielipiteitä. Olen tyytyväinen siitä, että olen saanut sellaisen valmennuksen, jonka joukkue tarvitsee. On paljon tietämystä ja mikä tärkeintä, tietoa on eri osa-alueilta. Jokaisella meistä on omat vahvuusalueensa ja pystymme katsomaan asioita mahdollisimman laajasti.

Lisää uutisia