Selja Leiwo jatkaa Palloseurassa

Selja Leiwo on solminut kauden 2021 kattavan pelaajasopimuksen Palloseuran kanssa. 

Leiwo on tullut turkulaiselle jalkapalloyhteisölle tutuksi TPS T18 joukkueesta, jossa hän on ollut joukkueen kapteeni ja yksi joukkueen johtohahmoista. Kaudella 2020 Leiwo oli T18 SM-karsinnoissa ja T18 SM-sarjassa kokoonpanossa seitsemässätoista ottelussa ja pelasi näistä jokaisessa täydet peliminuutit. Edustusjoukkueessa hän debytoi 1.2.2020, kun TPS kohtasi Suomen Cupin ottelussa Åland Unitedin. Kansallisen Liigan puolella debyyttiä saatiin odottaa lokakuuhun asti, mutta lopulta Leiwo asteli loppuhetkillä kentälle, kun TPS suuntasi Tampereelle Ilveksen vieraaksi. Kotidebyytti oli edessä 1.11., kun Honka saapui Turkuun. Leiwo ehti olla kentällä vain vartin, mutta lunasti paikkansa nopeasti. Kauden viimeisessä ottelussa Leiwo ehti olla kentällä vajaat puoli tuntia. Nyt edessä olisi kuitenkin uusia mahdollisuuksia.

– Päätös Tepsiin jäämisestä ei ollut ihan helppo, mutta uskon, että tämä on oikea ratkaisu tässä kohtaa. Kausi 2020 oli raskas niin pelillisesti, kuin henkisesti. Sain kuitenkin kaudesta irti paljon ja opin enemmän itsestäni pelaajana. Nyt tiedän, että pääsen tulevilla kausilla näyttämään omaa osaamistani entistä paremmin. Tepsin paidassa on koettu jo paljon, mutta en ole vielä valmis Turussa, vaan näytettävää on vielä paljon enemmän.

Kauden 2020 jälkeen Palloseuran tie vei Ykköseen ja joukkueessa tapahtui muutoksia niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Leiwo näkee kuitenkin tulevan kauden mahdollisuutena jokaiselle pelaajalle ja taustalle.

– Vaikka putoaminen tuntui syksyllä pahalta, niin Ykkönen saattaa olla meille hyväksi. Joukkueessa on tapahtunut muutosta ja valmennus on vaihtunut, mutta kunhan saamme pelata yhdessä, niin mikään ei ole mahdotonta. Voimme nousta takaisin Kansalliseen Liigaan entistä yhtenäisempänä ja valmiimpana joukkueena.

Vaikka Leiwo on vasta 16-vuotias, on hän jo osoittanut, että hän pystyy olemaan joukkueen johtajia ja kantavia voimia. Leiwo ei pelkää käyttää ääntään kentällä vaan ohjeita tulee aktiivisesti niin peleissä kuin harjoituksissa. Vaikka hän on joukkueen nuorimpia pelaajia, ei ohjeiden antamisesta kuitenkaan tullut sanomista kokeneemmilta pelaajilta.

– Vastuu ja johtaminen ovat aina tulleet minulta luonnostaan ja olen kiitollinen siitä, että sain T18-joukkueessa johtaa joukkuetta. Sain paljon kokemusta, jota kannan myös tulevaisuuteen. Tykkään olla äänessä ja auttaa edessäni olevia pelaajia parempiin suoritukseen. Kun siirryin vanhempien joukkueeseen, oli äänessä oleminen varmaan yksi tapa hakea omaa paikkaa joukkueessa. Kokeneemmilta pelaajilta ei kuitenkaan ole tullut sanomista, vaan he ovat olleet kannustavia ja ottaneet minut mukaan joukkueeseen. Kaikki tietävät, että nuorilla on omat hommansa, mutta olemme silti kaikki yhtä joukkuetta.

Leiwon hyvä otteet on huomattu myös maajoukkueen puolella ja hän oli U16 maajoukkueen mukana, kun joukkue kohtasi Ruotsin kahdesti. Ensimmäisessä ottelussa Leiwo oli kentällä täydet 90 minuuttia ja toisessa ottelussa hän tuli reilun tunnin pelaamisen jälkeen vaihtoon. Hänet valittiin myös U17 maajoukkueeseen, mutta koronan takia kansainvälisiä pelejä ei päästy pelaamaan.

– Vaikka olemme maajoukkueessa päässeet pelaamaan seurajoukkueita vastaan, ovat kansainväliset pelit jääneet pois. Fiilis on kuitenkin aina ollut hyvä ja olen oppinut jokaisella leirillä paljon erilaisia asioita. Oma roolini oli myös maajoukkueessa melko johtava, joten siinä mielessä se oli tuttua. Pyrin tuomaan samaa roolia niin maajoukkueessa, kuin seurajoukkueessa.

Leiwo tykkää itse olla äänessä ja samaa tekee myös joukkueen päävalmentaja Akusti Salonen, joka ohjaa joukkueesta aktiivisesti ja tuo omia ajatuksia esiin. Leiwo näkeekin Salosen toiminnassa paljon hyvää.

– Akusti otti heti alusta asti joukkueen vahvasti haltuunsa. Hänellä on selkeät toimintamallit, eikä kenenkään tarvi pohtia yksin, jos on jotain ongelmia, vaan tarvittaessa voi puhua valmennuksen kanssa. Ohjeita on tullut alusta asti hyvin ja ne ovat olleet selkeitä.

Leiwo katseet ovat tiukasti tulevassa kaudessa, mutta myös tulevaisuutta jalkapallon parissa on jo mietitty.

– Kaudella 2021 aion hakea itsestäni parhaan mahdollisen version itsestäni ja annan joukkueelle mahdollisimman paljon. Teen oman osuuteni, jotta noustaan kauden päätyttyä takaisin Liigaan! Katseet ovat nyt tiukasti tulevassa kaudessa, mutta tulevaisuuden tavoitteet ovat tietysti kansainvälisissä kentissä. Haetaan jalkapallosta kaikki mahdollinen!

 

Palloseuran päävalmentaja Akusti Salonen on Leiwon sopimuksesta tyytyväinen, sillä nuoresta iästään huolimatta hänellä on paljon annettavaa joukkueelle.

– Seljalla on nuoresta iästään huolimatta luonnollisia johtajan ominaisuuksia. Hän on hyvin mielenkiintoinen pelaaja niin kentällä, kuin sen ulkopuolella. Puolustukseen tuli viime kauden jälkeen isoja tiloja paikattavaksi, mutta Seljalla on kaikki mahdollisuudet ja ominaisuudet ottaa isoa roolia.

Kaudella 2020 Leiwo pelasi pääasiassa vain T18 joukkueessa, mutta ehti kauden lopussa pelaamaan myös edustuksessa ja lyhyet visiitit tekivät vaikutuksen myös Saloseen.

– Muistan, kun Selja tuli ensimmäisiä kertoja kentälle. Näin heti hänen olemuksestaan, että siinä meillä on pelaaja, jolla on paljon annettavaa tulevaisuudessa. Oli tietysti pieni ajatus siitä, että Selja jatkaa Liigan puolella, mutta tämä ratkaisu oli todella hyvä kaikkien kannalta. Nyt Selja saa rauhassa kehittyä pelaajana ja ottaa paikkaa kentällä. Liigassa olisi voinut jäädä pienempään rooliin ja pienempään peliaikaan, mutta nyt on paljon enemmän mahdollisuuksia.

16-vuotias Leiwo voisi edustaa Palloseuraa T18-joukkueessa vielä useammankin vuoden, mutta Salonen korostaa, että jos Leiwo on valmis kovaan työhön, niin tulevaisuus on muualla.

– Seljan kohdalla on hyvin mahdollista, että T18-joukkueen pelit ovat nyt takana, tai ainakin pienessä roolissa. Tämä toki vaatii sitä, että Selja haluaa itse pelata edustuksessa ja on valmis tekemään töitä sen eteen, että hän peliaikaa ansaitsee. Tulevalla kaudella olisi mahdollisuus lunastaa paikka avauksessa, mutta helpolla se ei tule. Ennusmerkit ovat kuitenkin hyvät, sillä halu laadukkaaseen tekemiseen on ollut kovaa alusta asti.

Lisää uutisia