Pisteiden metsästys jatkuu sunnuntaina – Ilves vierailee yläkentällä

Subway Kansallisen Liigan kotiottelut jatkuvat sunnuntaina, kun Tampereen Ilves saapuu Urheilupuiston yläkentälle. Kaudella 2019 joukkueet sijoittuivat alempaan loppusarjaan ja kohtasivat siis yhteensä neljästi. TPS voitti otteluista kolme ja Ilves oli kertaalleen parempi. Kauden selkein voitto tuli Tampereelta, kun TPS haki alemman loppusarjan ensimmäisestä keskinäisestä ottelusta vakuuttavan 0-5 vierasvoiton.
 

Tänä vuonna kummankaan joukkueen alkukausi ei ole mennyt toivotulla tavalla, sillä Palloseuralla on takanaan vain tappiota ja Ilveksen saldona on kolme tappiota, tasapeli Honkaa vastaan ja 0-1 vierasvoitto Åland Unitedin vieraana. Kansallisen Liigan viidennellä kierroksella TPS avasi maalitilinsä, mutta joutui taipumaan 3-1 tappioon HJK:n vieraana. Myös Ilves hävisi 3-1, kun KuPS haki Tampereelta vierasvoiton. Sunnuntaina pelataan molemmille tärkeistä pisteistä. Voitolla TPS avaisi pistetilinsä, kun taas Ilves nousisi seitsemällä pisteellä kohti Kansallisen Liigan keskikastia.

Palloseuran otteet ovat olleet vaihtelevia. Kotona mustavalkoiset haastoivat hyvin Åland Unitedin, sekä pelasivat hyvän ottelun JyPK:a vastaan, mutta kovaa työtä ei palkittu, vaan molemmista kotipeleistä tuli 0-1 tappiot. Vieraissa saldona on HJK pelin lisäksi selvät tappiot KuPS:lle ja PK-35:lle. Palloseuran valmentaja John Allen on luonut alkukaudesta selkeät mielikuvat.

– Vieraissa on tullut selviä tappiota, mutta täytyy muistaa, että vastassa on kuitenkin ollut Kansallisen Liigan kärkipään joukkueita. Kotona ollaan pelattu hyvät ottelut Åland Unitedia ja JyPK:a vastaan, mutta tulosta ei ole tullut, vaikka oltaisiin enemmänkin ansaittu. JyPK:a vastaan hallittiin peliä, mutta ei pistetty vastustajan tavoin omista paikoista sisään. Åland United oli ehkä vähän parempi keskinäisessä pelissä, mutta sekin ratkesi omaan virheeseen. Nyt lähdetään siitä, että sunnuntaina saadaan ne pisteet, jotka ansaitaan, Allen muistuttaa.

Vaikka Allenilla on paljon kokemusta valmentamisesta, on Kansallinen Liiga hänelle omalla tavallaan uusi kokemus, sillä TPS on ensimmäinen naisten edustusjoukkue, jota Allen on valmentanut. Tämä tarkoittaa myös sitä, että vastustajia joutuu katsomaan uusin silmin.

– Näen Ilveksen ensimmäistä kertaa vasta sunnuntain pelissä, joten luvassa on uusi kokemus. Onneksi nykyisin kaikki pelit kuvataan, joten Ilveksen pelejä ja heidän vahvuuksiaan on voinut katsoa videolta.

Alkukausi ei ole ollut helppo ja valmennustiimin on pitänyt miettiä, mihin joukkueen harjoittelussa keskitytään, mutta Allenin mielestä Ilvestä vastaan tärkeimmät asiat on helppo poimia esiin.

–  Nyt tärkeintä on se, että saadaan pelaajien itseluottamus kohdalleen. Täytyy huolehtia siitä, että vaikeasta alusta huolimatta pelaajilla on uskoa itseensä ja omaan toimintaansa. Kotona pelaaminen on ollut hyvää ja nyt täytyy jatkaa sitä. Ilves on tällä hetkellä vain neljä pistettä meitä edellä ja sunnuntaina olisi mahdollisuus nousta pisteen päähän ja muuttaa kauden suuntaa. Täytyy pistää asiat oikeaan perspektiiviin ja keskittyä siihen, mihin joukkue parhaimmillaan pystyy, Allen toteaa.

Palloseura sai lauantaina viimeinkin kauden avausosuman, kun Saija Östlundin kaukolaukaus upposi HJK:n maaliin. Allen oli maalista tyytyväinen, mutta muistuttaa, että se ei riittänyt, vaan jatkossa paikkoja pitää hyödyntää.

– Saijan maali oli oikea unelmien maali ja nousimme sillä jo tasoihin, mutta lauantaina se ei riittänyt. Jatkossa täytyy luoda enemmän paikkoja ja iskeä pallot maaliin. Jokaisessa pelissä pitää päästä vaarallisempiin paikkoihin ja täytyy olla luovempia niin joukkueena, kuin yksilöinäkin. Etsitään oikeat tavat puhkoa vastustajan puolustus ja rokottaa sitä virheistä. Harjoitukset ovat osoittaneet, mihin pelaajista on, mutta se tunne täytyy vielä saada peleihin.

 

Kaudella 2019 edustusjoukkeessa debyytin tehnyt 20-vuotias Amanda Aatsinki on saanut alkukaudella paljon vastuuta, sillä hän on ollut neljässä ottelussa avauksessa ja pääsi JyPK:a vastaan pelaamaan koko ottelun. Viime kaudella peliaika jäi vähäiseksi, joten Aatsinki on varsin tyytyväinen siitä, että mahdollisuuksia on annettu.
– On ollut todella hienoa huomata, että oma tekeminen on kehittynyt ja myös valmennus on sen huomannut. Nyt on vaan pitänyt määrätietoisesti jatkaa omaa hyvää tekemistä, jotta peliaikaa ansaitaan myös jatkossa, Aatsinki miettii.

Vaikeasta alusta huolimatta joukkueessa ei olla jääty murehtimaan liikaa, vaan keskittyminen on suunnattu eteenpäin.

– Kauden alku ei ole ollut helppo, mutta keskitytään niihin pieniin eteenpäin meneviin askeliin, joita on otettu. Esimerkiksi KuPS otteluun verrattuna peli on mennyt eteenpäin. Varsinkin kotona ollaan oltu hyviä, vaikka tulosta ei olla saatu. Lauantaina sain itse noustua laitaa pitkin, mutta täytyy vielä parantaa niitä viimeisiä ratkaisuja ja pallollista pelaamista, jotta saadaan pallo maaliin asti. Joukkueen täytyy vain luottaa itseensä ja omaan tekemiseensä, niin myös tulosta tulee, Aatsinki vakuuttaa.

Aatsinki on omien otteluiden lisäksi seurannut myös Ilveksen otteita ja alkukautta ja odottaa näkemänsä perusteella sunnuntailta tiukkaa ottelua.

– Vastaan tulee kova joukkue ja pisteistä tulee varmasti tasainen taistelu. Täytyy vain keskittyä omaan peliin ja iskeä pallo maaliin, kun paikka tulee. Keskitytään vaan enemmän pelirohkeuteen ja toivotaan, että sitä kautta tulee onnistumisia. Samat ohjeet voin antaa myös itselleni. Toivotaan, että loppukauden aikana tulee tulosta ja saan itsekin upotettua palloa maaliin, Aatsinki toteaa itsevarmana.

 

TPS koki lauantaina takaiskun, kun Gabriela Pelogi joutui jättämään kentän. Lääkärintarkastuksen jälkeen tuli tieto, että Pelogi on kokoonpanosta pois 2-3 viikkoa. Tämän jälkeen hän voi asteittain palata takaisin rinkiin. 

Pelogin lisäksi sunnuntain pelistä ovat varmuudella poissa Amalia Härkönen ja Julia Sainio. Frida Lähteenmäki oli torstain harjoituksista sivussa, mutta hänen tilannettaan tarkkaillaan vielä lauantaina.

 

Ottelu on nähtävissä myös Ruudun kautta osoitteesta https://www.ruutu.fi/stream/3646212

Lisää uutisia