Otteluennakko: Ykkösen ottelu TPS – JIPPO lauantaina 29.5. klo 17.00

Oman joukkueen odotukset:
”Kauden avausvoiton jälkeen luottavainen mieli, vähän kaikilla. Olen edelleen sitä mieltä ja jopa ihan neutraalein silmin, että meidän olisi pitänyt voittaa jo aikaisemmin. Mikkelissä johdettiin kahdella maalilla, mutta kun MP sai vähän tuurillakin tasoituksen, se vaikutti hetken aikaa itseluottamukseen. Tällä viikolla olemme treenanneet toki kovaa ja hyvin, mutta pientä hajanaisuutta joukkueessa on samalla näiden loukkaantumisten vuoksi. Jotkut ovat tarvinneet myös lepoa. Nostimme Kasperi Tuomen reserveistä joukkueen mukaan. Lisäksi Dren Terrnava jatkaa edustuksen mukana, kuten tietysti myös Jasper Jalonen. TPS-kannattajien läsnäololla Mikkelissä oli ihan yllättävän suuri vaikutus koko jengille. Kymmenkunta äänekästä kannattajaa saa ihmeitä aikaiseksi. Jos meilläkin katsomot aukeaisivat pian kunnolla ja saataisiin meteliä myös kotikatsomoon”, TPS:n päävalmentaja Jonatan Johansson toivoo.

Ennakkoarvio vastustajasta:
”JIPPO tekee töitä hyvällä moraalilla, hyvässä muodossa. He ottavat vastaan aika matalalla blokilla, vähintään viidellä, välillä jopa seitsemällä miehellä. JIPPO on pitänyt nolla kahdessa pelissä omassa päässään, se kertoo, että taktiikka on ollut onnistunutta. Sieltä voi odottaa myös nopeita ja vihaisia vastaiskuja, joukkueella on vikkelät kärjet. Tämä on meidän kotipelimme ja me menemme kotona myös hallitsemaan peliä”, Johansson summaa.

Kilpailutilanne:
TPS sai viime sunnuntaina vihdoinkin kauden avausvoittonsa ja Ykkösen kärjen takaa-ajo on alkanut. Kärjenkin joukkueet ovat pelanneet kuitenkin mukavasti ristiin, joten erot ovat edelleen melko pieniä. Ykkösen tasaisuutta osoittaa se, että yksitoista kahdestatoista joukkueesta on saanut maistaa jo voitonhuumaa. Ainoa voitoton joukkue on Gnistan, mutta sekin on pelannut vasta kaksi ottelua ja niistäkin toinen on päättynyt sentään tasapeliin. Ainoat tappiottomat joukkueet ovat VPS ja KPV, mutta nekin ovat pelanneet enemmän tasapelejä kuin voittaneet. JIPPO otti kauden avausvoittonsa kaatamalla Klubi 04:n kotonaan 1-0. Joensuulaiset ovat pelanneet lisäksi maalittoman tasapelin MuSan kanssa. TPS tähyilee kotivoittoon ja joensuulaiset koettavat varjella kaikin keinoin omaa maaliaan ja kaapata sitä kautta tasapelipisteen viemiseksi Pohjois-Karjalaan.

TPS:n poissaolijat: Elmo Heinonen, Oskari Jakonen, Joakim Latonen, Samuel Mahlamäki, Onnipekka Pajula, Roope Pakkanen ja Kalle Taimi.

”Onhan näitä loukkaantumisia todella paljon, niitä on tullut taklauksista ja iskuista. Lisäksi Eliecer Espinosa ja Bamba Kalabatama eivät ole täydessä kunnossa”, Johansson tarkentaa.

Seuraa häntä:
Laitapuolustaja Timo Tahvanainen on palannut takaisin kotikonnuilleen Pohjois-Karjalaan. Kokenut 34-vuotias sotaratsu johtaa seuraa niin kentällä kuin toimistollakin. Tahvanainen debytoi Veikkausliigassa jo kaudella 2003 KuPS-paidassa, mutta varsinaisen läpimurron hän teki JIPPO-paidassa Ykkösessä. Sen jälkeen tie vei Jaron kautta SJK:hon, jonka runkopelaaja hän oli kaudet 2013-17. Sinä aikana SJK ja Tahvanainen nousivat Veikkausliigaan, voittivat kultaa, hopeaa ja pronssia sekä Suomen Cupin päälle. Ja se toimitusjohtaja Tahvanainen koettaa nyt haalia Joensuun futisylpeydelle mahdollisimman paljon pelimerkkejä kaupungin sisäisessä lajikisassa, jossa samoista euroista kisaavat muun muassa Kataja, Kiekko-Pojat, Hurmos ja Maila.

Erikoista:
TPS:llä ja Joensuun jalkapallokaupungilla ei ole käytännössä mitään yhteistä historiaa. Vuonna 2001 perustettu JIPPO, eli Joensuun Iloiset Peli-Pojat, pelasi kausina 2006–2014 kuitenkin peräti yhdeksän kautta peräkkäin Ykkösessä, mutta TPS:hän pelasi kyseiset kaudet Veikkausliigatasolla. Kun TPS sitten kauden 2014 päätteeksi lähti hakemaan vauhtia Ykkösestä, putosi JIPPO samana vuonna sarjaporrasta alemmas Kakkoseen. Joensuulaisen jalkapalloilun lippulaiva oli 1970- ja -80-luvuilla Karelian Pallo. Lyhennettä Karpalo totellut joensuulaisjoukkue nousi kaudeksi 1984 Ykköseen ja kolisteli kauden pääteeksi jopa SM-sarjan portteja. Se jäi Ykkösen voittaneesta OTP:stä ja pääsarjatasolle noususta vain kolme pisteen päähän. Karsintapaikka jäi vain kahden pisteen päähän. Karpalon tähdenlento kesti kuitenkin vain kauden 1984 ja joukkue painui alasarjojen syövereihin sen jälkeen. Karpalo teki 1980-luvun alkuvuosina yhteisyötä Kuopion Kopareiden kanssa ja joukkueen riveissä viiletti sen johdosta useitakin eri brittipelaajia. Ja sehän oli sen ajan alasarjajoukkueelle todella harvinaista.

Historiaa:
Tunnetuin JIPPO-pelaaja on vuoden 1991 ikäluokkaa oleva hyökkääjä Lauri Dalla Valle. Häntä pidettiin vuosikausi suomalaisen seurajalkapallon suurlupauksena. Dalle Valle kahlasikin eri ikäluokkien maajoukkueita läpi ja U19-maajoukkueessa hänen kärkiparinsa oli muuan Teemu Pukki. Dalla Valle siirtyi vuonna 2006 JIPPO-paidasta Liverpoolin akatemiaan. Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Stuart Baxter kaavaili häntä vuonna 2009 jo Huuhkajiin. Liverpool kuitenkin kielsi Dalla Vallea lähtemästä seurakiireisiin vedoten. Sittemmin Dalla Valle kieltäytyi pelaamasta U21-maajoukkueessa EM-karsintamatsia, koska hänellä oli mahdollisuus edustaa myös Italiaa. Ei tullut Dalla Vallesta sitten Suomen, eikä myös Italian maajoukkuepelaajaa. Hän kierteli Liverpool-vuosien jälkeen ympäri saarivaltakuntaa ja kävi pelaamassa myös Belgiassa, Norjassa ja Serbiassa. Peliura päättyi lopullisesti vuonna 2018. Dalle Vallen italialainen Loreno-isä johtaa herkkutattien vientiyritystä Joensuun kupeessa Polvijärvellä.

Muistitko vielä, että:
Toinen tunnettu JIPPO-pelaaja oli maalivahti Lassi Hurskainen. Joensuulaislähtöinen Hurskainen oli ihan kelvollinen maalivahti, mutta parhaiten hänet kuitenkin tunnetaan huimista YouTube-kanavalla julkaistuista jalkapalloaiheisista videoistaan. Hurskainen torjui kuitenkin JIPPO-paidassa Ykkösessä kahtena kautena ja hän siirtyi Helsinkiin ja HIFK-paitaan kaudeksi 2014. Kyseinen HIFK-kausi johti heti liiganousuun. Hän siirtyi Kolmosen tasolle liiganousun jälkeen. Hurskaisen YouTube-pätkiä on katsottu vuosien varrella miljoonia kertoja ja joensuulaisveskari oli tunnettu hahmo myös Suomen rajojen ulkopuolella. Sanavalmis Hurskainen juonsi myös Nelosella Elixir-nimistä urheilu- ja hyvinvointiohjelmaa. 

Ruutu näyttää kaudella 2021 kaikki Miesten Ykkösen ottelut suorana. TPS – JIPPO -ottelun näkee suorana täältä: https://www.ruutu.fi/stream/3843964

Lisää uutisia