Otteluennakko: Ykkösen ottelu RoPS – TPS sunnuntaina 13.6. klo 18.00

Oman joukkueen odotukset:
”Voitto ja kolme pistettä. Siinä tietysti sunnuntain päätavoite. Edessä on pitkä ja raskas reissu. PK-pelissä oli jo paljon hyvää, pelinrakentelu toimi hyvin ja luotiin maalipaikkoja. Nyt pitää keskittyä siihen, että se tapahtuu vielä laadukkaammin ja rennommin viimeisellä kolmanneksella. Kun me voitamme palloja, pitää tehdä lähdöt nopeammin ja paremmin. Tarvitaan myös lisää rohkeutta, jotta voidaan tehdä nopeita iskuja. Useimmat meidän vastustajamme pelaavat meitä vastaan matalalla blokilla ja meidän pitää iskeä, ennen kuin vastustajan muoto on koossa”, TPS:n päävalmentaja Jonatan Johansson kaavailee.

Ennakkoarvio vastustajasta:
”Rovaniemi tuli tutuksi viime vuonna kauden ensimmäisestä pelistä TPS:n päävalmentajana. Meitä koetettiin silloin häiritä kaikennäköisin keinoin. RoPS:lla on edelleen sama koutsi, Mikko Mannila, kuin heillä oli loppukautena. Olen nähnyt kaikki RoPS:n tämän kauden Ykkösen pelit ja samantyyppistä se peli on kuin viime kauden lopullakin. RoPS lähtee rakentamaan ja syöttelemään alhaalta. Joukkue on tietysti muuttunut aika paljon viime kaudesta, kuten mekin. Rakenne on sekoitus nuoria ja ulkomaalaisia pelaajia. Viimeksi he pelasivat EIF:n kanssa maalittoman tasapelin, mutta se peli olisi voinut kääntyä minne tahansa. Kovin suuria yllätyksiä tuskin tulee, tunnetaan RoPS kyllä hyvin”, Johansson vakuuttaa.

Kilpailutilanne:
Ykkönen on ollut ennätystasainen alkukauden osalta. Vaikka TPS:n alkukausi on ollut tuloksellisesti selkeä pettymys, eikä plakkarissa ole kuin yksi ainoa voitto, lymyilee sarjakärki silti vain viiden pisteen päässä. Palloseuran pitää ehdottomasti alkaa kuitenkin nyt voittamaan otteluita. On nimittäin päivän selvä asia, että joku Ykkösen kärkipään joukkueista pääsee pian voittorytmiin kiinni. RoPS:n alku on ollut suhteellisen odotettu ja joukkueella kaikkia merkkejä kaksin kappalein. Mikko Mannilan valmentama RoPS on tasaisessa sarjataulukossa tällä hetkellä neljäntenä. TPS ja RoPS ovat tottuneet pelaamaan vastakkain, ja useimmiten se on tapahtunut Veikkausliigassa. TPS ja RoPS ovat kamppailleet Ykkösessä vain kerran aikaisemmin ja se tapahtui samassa alkulohkossa kaudella 2002. Molemmat joukkueet kaipaavat takaisin kiihkeärytmiseen Veikkausliigaan, TPS nopeimmalla mahdollisella aikataululla.

TPS:n poissaolijat: Elmo Heinonen, Oskari Jakonen, Joakim Latonen, Samuel Mahlamäki, Onnipekka Pajula, Roope Pakkanen ja Kalle Taimi.

”Tässä on vielä pari päivää toki peliin aikaa, mutta luultavasti emme saa yhtään uutta pelaajaa mukaan ja nyt Elmokin on poissa”, Johansson tarkentaa.

Seuraa häntä:
Jere Koposelle kävi kauden ensimmäisissä otteluissa aivan järjettömän huono tuuri. TPS piti palloa otteluissa ja Jere päivysti tolppien välissä melkein toimettomana. Mutta niinä muutamina kertoina, kun vastustaja sitten iski vastaan, tuli erittäin vaarallisia tilanteita ja myös maaleja. Kokenut Koponen pääsi ensimmäisen kerran kunnolla torjuntatöihin vasta viime kierroksen PK-35-ottelussa ja mies piti maalinsa Pihlajamäessä puhtaana. Joka tapauksessa kyseessä on Ykkösen paras maalivahti, jonka panosta tullaan tarvitsemaan sarjan ratkaisukierroksilla myöhemmin. Koponen torjui viime vuonna kaksi voittoa Rovaniemen Palloseurasta.

Erikoista:
Jalkapallon EM-kisat tärähtävät käyntiin Suomeen osalta lauantaina, kun Suomi haastaa Tanskan Kööpenhaminan Parkenilla klo 19 alkaen. Suomen joukkueessa on mukavasti myös taustaa. Saksalaisen Bayer Leverkusenin ykkösmaalivahti Lukas Hradecky on tehnyt hienolla tavalla TPS:ää ja Runosmäen kaupunginosaa tunnetuksi maailmalla. Belgialaisen Genkin laitapuolustaja Jere Uronen on tietysti Luken tapaan myös TPS-kasvatti ja hän lähti Ruotsin Helsingborgiin liigakauden 2011 jälkeen. TPS-taustaa löytyy myös Onni Valakarilla ja Joni Kaukolla. Valakari oli nostamassa Palloseuraa Veikkausliigaan kaudella 2017. Kauko pelasi TPS:n junioreissa 2000-luvun alkuvuosina, mutta aikuisiällä hän on edustanut muita seuroja. Päävalmentaja Markku Kanervan apuna häärii puolestaan valmentaja Mika Nurmela, joka oli voittamassa pelaajaurallaan Suomen Cupia TPS-paidassa vuonna 1994.

Historiaa:
TPS kävi päävalmentaja Juha Malisen johdolla kaatamassa RoPS:n 21. heinäkuuta 1996 lukemin 0-2. Tepsin maaleista vastasivat Saku Puhakainen ottelun 19. minuutilla ja Mika Wallden 36. minuutilla. Raitapaitojen hyökkäyspäässä kirmasi ensimmäiset 78 minuuttia Jonatan Johansson. Joukkueen kokoonpanosta löytyy muitakin varsin tuttuja nimiä. TPS jatkoi syyskuussa Veikkausliigan kuuden joukkueen ylemmässä loppusarjassa ja voitti SM-pronssia. TPS:n kultamitalit jäivät kuitenkin vain kolmen pisteen päähän ja mestariksi leivottiin porilainen FC Jazz. RoPS:n kausi jatkui alemmassa loppusarjassa, jossa joukkue uusi kuitenkin sarjasopimuksensa helposti. TPS:n kokoonpano Rovaniemellä: Panu Toivonen, Janne Laine, Petri Sulonen (C), Markus Paija, Janne Oinas (83′ Teemu Kujanpää), Timo Lahtivuori (78′ Tuukka Salonen), Mika Wallden, Petri Kokko, Saku Puhakainen, Jonatan Johansson (78′ Luis Curbelo) ja Marko Harju.

Muistitko vielä, että:
Jonatan Johansson aloitti TPS:n päävalmentajana viime vuonna Rovaniemellä. RoPS ja TPS ottivat Veikkausliigassa yhteen elokuun 1. päivänä ja TPS kaapi kauden avausvoittonsa. Ennen ottelua oli armoton härdelli päällä Johanssonin karanteeneista ja läsnäolosta Rovaniemen keskuskentällä. RoPS:n seurajohdon härski psyykkaus kolahti kuitenkin Lapin miesten omaan nilkkaan. Palloseuran maalintekijöitä RoPS-ottelussa olivat Juhani Pikkarainen, Olawale Tehe sekä Jonni Peräaho, joka jysäytti TPS:n 3-2-voittomaalin ottelun 88. minuutilla. TPS teki RoPS:sta selvää jälkeä myös syksyllä Kupittaalla lukemin 4-1. Raitapaitojen maalareina olivat toisessa kohtaamisessa Santeri Haarala knallitempun veroisesti sekä Mika Ääritalo kertaalleen.

Ruutu näyttää kaudella 2021 kaikki Miesten Ykkösen ottelut suorana. RoPS – TPS -ottelun näkee suorana täältä: https://www.ruutu.fi/stream/3845692

Lisää uutisia