Otteluennakko: Miesten Ykkösen ottelu Gnistan – TPS ma 5.7. klo 18.30

Oman joukkueen odotukset:
”Meillä on fokus omassa tekemisessä, ryhmitykseen on tulossa muutoksia. Pelaajat on kuitenkin samat kuin torstaina, mutta meidän pitää uskoa omaan tekemiseemme. Nyt tarvitaan luonnetta ja taistelua, taktiset asiat eivät ole nyt niin tärkeitä. Kaikki jätkät tietävät tilanteen, he ovat pettyneitä kuten kannattajatkin. Kaikki tietävät, että olemme alisuorittaneet varsinkin kotona. Onhan tämä ollut vaikein ja haastavin jakso minullekaan koskaan, nyt mitataan kanttiamme. Tarvitaan positiivisuutta ja taistelua ja mennä niillä eteenpäin. Laitamme kaiken likoon, että pystymme kääntämään kurssin. Olen koettanut puhua myös siitä, että jalkapallo on hienoa ja meidän pitää kaikesta huolimatta oppia myös taas nauttimaan futiksesta”, TPS:n päävalmentaja Jonatan Johansson painottaa.

Ennakkoarvio vastustajasta:
”Gnistan kuuluu sarjan yllättäjiin, vaikka heillä on myös kokemusta joukkueessa. He osaavat puolustaa matalalta ja iskeä vastaan erittäin nopeasti. Gnistan pelaa vierasvoittojensa jälkeen todella hyvällä itseluottamuksella, sen näkee. He tietävät oman tilanteensa, ja se tuo tekemiseen lisää uskoa”, Johansson tietää.

Kilpailutilanne:
TPS on vajonnut tasaisessa Ykkösessä sarjan tyvipäähän. Toisaalta matkaa kärkeenkään ei ole paljon. Korona on iskenyt Ykkösen joukkueista PK-35:n ja EIF:n organisaatioihin ja sen seurauksena ensi viikonlopun VPS-TPS on peruttu. Sitä voi pitää TPS:n kannalta hyvänä asiana, sillä Palloseurojen kohtaaminen siirtyy näin väkisinkin siirtoikkunan jälkeiseen aikaan. TPS kohtaa siis ennen siirtoikkunaa enää Gnistanin. Helsinkiläiset ovat lipuneet kuin huomaamatta, erityisesti mainioiden vierasotteluidensa ansiosta, aivan kärjen tuntumaan. Vastaavasti TPS on pelannut parhaat pelinsä myös vieraissa. Nyt täytyy toivoa, että Palloseura pystyisi kaikista viime aikojen takaiskuista huolimatta rutistamaan tästä äärimmäisen tärkeästä pelistä kolme pinnaa ja nousemaan niiden myötä sarjassa taas kärjen taakse asemiin.

TPS:n poissaolijat: Elmo Heinonen, Samuel Mahlamäki, Alim Moundi, Onnipekka Pajula, Roope Pakkanen, Juhani Pikkarainen ja Kalle Taimi.

”Jappe (Jasper Jalonen) palasi takaisin maajoukkueleiriltä ja palaa joukkueen mukaan. Pelaajilla on lihasvammoja ja niiden eteen on tehty kaikki. Jussi (Juhani Pikkarainen) ja Alim (Moundi) ovat aika lähellä paluuta, mutta maanantain peli tulee liian aikaisin. VPS-pelin siirtyminen tuo meille lisäaikaa”, Johansson myöntää.

Seuraa häntä:
Albijon Muzaci on joutunut TPS:n hyökkäyspäässä kohtuuttoman kovien paineiden alle hyökkääjänä, vaikka hän ei sitä peruskoulutukseltaan ole. Hän on omimillaan hyökkäyksen laidalla. Muzaci on iskenyt kuitenkin kaksi tärkeää vierasmaalia ja nyt olisi sen kolmannen ja neljännen paikka. Muzaci tinttasi voittomaalin RoPS:n verkkoon Rovaniemellä ja osui lisäksi pilkulta Kokkolassa. Kolmatta kauttaan TPS:ssä pelaavan Muzacin pitää löytää nyt oikeanlaista rentoutta, jolla hän osaa parhaimmillaan ratkaista pelejä.

Erikoista:
Gnistan ei ole mikään kokematon joukkueen, vaan ogelilaisten riveistä löytyy runsaasti liigakokemusta. Rony Huhtala, Kasperi Liikonen, Topi Järvinen, Maximo Tolonen, Omar Jama ja Nnaemeka Anyamele ovat monille tuttuja nimiä myös liigakentiltä. Ja kun Gnistanissa löytyy lisäksi vielä myös Ykkösen tämän hetken maalitykki, Douglas Caé, on joukkueen laatu todella korkealla tasolla. Hongan kasvatti Maximo Tolonen on oman ikäluokkansa (s. 2001) superlupaus, joka on ehtinyt kokeilla siipiään myös jo SJK:ssa ja IFK Mariehamnissa. Ihan vielä ei ole auennut, mutta täytyy muistaa, että Tolonen on edelleen vasta 20-vuotias lupaus.

Historiaa:
IF Gnistan on Helsingin Oulunkylässä toimiva perinteinen seura, jonka perustamisvuosi on 1924. Kun Gnistanin toiminta sai alkunsa, oli Oulunkylä vielä kunta. Gnistan on pelannut Miesten Ykkösessä kolmena eri ajanjaksona (1995–1998, 2001–2002 ja 2017) ja nyt menossa viime kaudesta lähtien se neljäs. Gnistan ei ole koskaan pelannut pääsarjatasolla. Gnistanin historiasta löytyy mielenkiintoisia valmentajanimiä, kuten esimerkiksi Jallu Rantanen, Toni Korkeakunnas, Jani Honkavaara sekä Erkka V. Lehtola ja nyt portugalilainen Ricardo Duarte.

Muistitko vielä, että:
Kaudella 2017 TPS:n pitkä 14 ottelun mittainen tappioton putki päättyi 4.8. Helsingissä, kun rajusti silloin loppukauteen satsannut Gnistan pystyi kaatamaan vieraansa lukemin 1-0. Ykkösessä silloin viimeisenä ollut Gnistan nappasi Palloseuran kustannuksella vasta kauden toisen voittonsa. TPS hallitsi kuitenkin ottelun 1. puoliajalla selkeästi kenttätapahtumia, mutta maalia se ei kyennyt lukuisista paikoistaan tekemään. Ottelun toiselle puoliajalle Gnistan tuli kentälle aivan uusitulla ilmeellä, kun taas TPS:n suurimmat pelihalut jäivät Oulunkylän MustaPekka Areenan pukukoppiin. Gnistan rakenteli voittomaaliksi jääneen osumansa ottelun 57. minuutilla. Helsinkiläiset lähettivät pitkän pallon TPS:n maalille ja ensimmäistä otteluaan kotijoukkueen riveissä pelannut Jean Silva pääsi karkumatkalle ja sijoitti pallon tarkasti ohi TPS-maalivahti Jonathan Viscosin. TPS aloitti Oulunkylässä seuraavalla kokoonpanolla: Jonathan Viscosi, Juri Kinnunen, Rasmus Holma, Miro Tenho, Sami Rähmönen, Juho Montola, Jonni Peräaho, Onni Valakari, Oskari Jakonen, Mika Ääritalo ja Mikko Hyyrynen. Vaihdossa olivat Ville Seppä, Niklas Friberg, Ilari Mettälä, Riku Sjöroos.

Ruutu näyttää kaudella 2021 kaikki Miesten Ykkösen ottelut suorana. Gnistan – TPS -ottelun näkee suorana täältä: https://www.ruutu.fi/stream/3858221

Lisää uutisia