Otteluennakko: Miesten Ykkösen ottelu FF Jaro – TPS la 24.7. klo 16.00

Oman joukkueen odotukset:
”On erittäin harmi juttu, että Sihvosen Aten korttitili täyttyi juuri tähän peliin. Kappe (Kasper Hämäläinen) ja Ilu (Ilari Mettälä) ovat painaneet töitä, pelituntuma on hieman vähissä, mutta he ovat erittäin kovia pelimiehiä molemmat. Avauksen miehiä, kuten Joonas Sundman. Siirsin Kapen viimeksi keskemmälle pelin aikana, että sain hänet paremmin peliin mukaan. Hän on fiksu pelaaja ja osaa pysyä koko ajan pallossa kiinni. Hänen lopullinen roolinsa saattaa elää vielä jonkin verran. Kaikilla on liikkunut jalka harjoituksissa vauhdilla. Mentaalipuoli on ollut myös kunnossa, mutta se pitää siirtää myös peleihin. Meille kelpaa lauantaina vain kolme pistettä mukaan. Meidän kaikkien pitää janota voittoa. Tarvitaan onnistunutta ja rohkeaa hyökkäyspeliä ja sitä kautta maaleja ja hyökkäys. Nyt tarvitaan uskallusta, meidän pitää kestää myös painetta. Lähdemme Pietarsaaressa liikkeelle rohkean hyökkäysvoittoisesti.”, TPS:n päävalmentaja Jonatan Johansson lupaa.

Ennakkoarvio vastustajasta:
”Jaro ja MuSa pelasivat maalittoman tasapelin Jaakon päivien ensimmäisessä ottelussa, se oli tasainen peli, jossa Jarolla oli pari huippupaikkaa. Se peli oli kuin tämän kauden Ykkönen, tasainen peli ja vähän maaleja. Jaro on todella vaarallinen joukkue varsinkin kotona. Jarolla on onnistunut alkukausi takana, heidän pelitapansa on vaihdellut vastustajien mukaan. Jarosta on ollut vaikea tehdä myös arvioita, sillä joukkue on pelannut hyvin erityyppisiä pelejä kauden aikana. Jaron pelissä on tullut jostain syystä paljon kortteja ja ulosajoja. Uskon, että Jaro pyrkii vähän samantyyppiseen peliin kuin toukokuussa Turussa. Silloin annettiin heille pari maalia ilmaiseksi”, Johansson myöntää.

Kilpailutilanne:
Ykkösen kärkipään joukkueet, Gnistan, FF Jaro ja RoPS, kaasuttelivat arvokkaat voitot viime viikonloppuna ja kohentelivat omia asemiaan sarjataulukon yläpäässä. Jaro haki arvokkaan vierasvoiton Helsingistä HJK Klubi 04:n kustannuksella, mutta keskiviikon kotitasapeli MuSa:lle oli varmasti iso pettymys. MuSa taas jatkaa tasapelien voimalla aivan kärjen tuntumassa. On enää ajan kysymys, milloin joku Ykkösen kärkipään joukkueista saa voittoputken päälle. TPS on nyt siinä tilanteessa, että joukkueelle kelpaavat juuri nyt vain voitot, tai nousuhaaveet voi suosiolla haudata. Tämän tietää erittäin hyvin koko joukkue, päävalmentaja Jonatan Johanssonin johdolla. Ykkösen tilanne on tällä hetkellä se, että sarjassa ei ole enää muiden ylitse nousevaa suosikkia.

TPS:n poissaolijat: Atte Sihvonen, Onnipekka Pajula, Roope Pakkanen ja Kalle Taimi.

Alim Moundi on treenannut joukkueen matkassa nyt viikon ja hän lähtee joukkueen mukaan Pietarsaareen. Hänen panostaan tarvittaisiin erityisesti nyt, kun Atte Sihvonen on pelikiellossa”, Johansson täsmentää.

Seuraa häntä:
Puolustaja Joonas Sundman jäi SJK:n palapelissä vähälle peliajalle ja nyt on roolia ja peliaikaa tarjolla sitten Turussa. Puolustuksen vasemmassa laidassa sekä tarvittaessa topparin tontilla viihtyvä Sundman on saanut jalkapallo-oppinsa Seinäjoella, mutta korvaamatonta lisäoppia ja kovuutta tarttui mukaan Aston Villan akatemiasta. Sundman palasi Englannista takaisin SJK:n liigajoukkueeseen heinäkuussa 2017. Hän on pelannut siitä lähtien SJK:n riveissä yhteensä 56 Veikkausliigaottelua, mutta maalitili on vielä avaamatta. Hänellä on kokemusta myös Suomen poikien ja nuorten maajoukkueista, aina U17-ikäluokasta Pikkuhuuhkajiin asti. ”Ohjaan mielelläni peliä ja pidän linjaa kontrollissa. Englannista tuli matkaan kovuutta, mutta pelaan silti rehdisti. Pääpeli on myös iso vahvuuteni”, 23-vuotias Sundman kuvailee ominaisuuksiaan.

Erikoista:
Turkulaisen muistikuvan mukaan FF Jaro on aina ollut hankala vastustaja TPS:lle. Onko mielikuva oikeasti totta? Tarkistetaan joukkueiden keskinäiset tilastot nyt alkuun Ykkösen tasolla. TPS ja FF Jaro ovat pelanneet samaan aikaan Ykkösessä kausina 2016, -17, -19 sekä tällä kaudella. Kaudella 2016 Jaro voitti keskinäisistä otteluita kaksi ja yksi otteluista päättyi tasapeliin. Kauden erikoisuus oli se, että TPS pelasi kauden ainoan Jaro-kotiottelunsa Kaarinassa. Kausi 2017 oli Palloseuran ja raitapaidat voitti Jaron kaikissa kolmessa ottelussa yhteismaalierolla 6-0. Mika Laurikaisen valmentama TPS voitti kotonaan 1-0 ja 3-0 ja Pietarsaaressakin 0-2. Kaudella 2019 Tommi Pikkarainen johdatti TPS:n kahteen voittoon sekä yhteen tasapeliin. Tämä kauden ensimmäisen keskinäisen ottelun Jaro voitti 1-2. Ykkösessä yhteissaldo menee siis kaikista muistikuvista huolimatta TPS:lle 5-2-3.

Historiaa:
TPS voitti kaudella 1996 SM-pronssia ja runkosarjan voittaja FF Jaro sijoittui ylemmän loppusarjan jälkeen viidenneksi. Palloseura kohtasi ylemmässä loppusarjassa Antti Muurisen valmentaman FF Jaron Kupittaalla ja tuloksena oli 14. syyskuuta 1-1-tasapeli. Jari Vanhala vei pietarsaarelaiset 0-1-johtoon 41. minuutin kohdalla, mutta Janne Laine tasoitti 66. minuutin kohdalla loppulukemiksi 1-1. Jaron maalissa torjui Jani Viander ja joukkueen kokoonpanosta löytyivät muun muassa Ville Nylund, Jarkko Wiss ja Alexei Eremenko Sr. TPS:n päävalmentaja Juha Malinen juoksutti kentälle seuraavan kokoonpanon: Panu Toivonen, Janne Laine, Petri Sulonen (C), Markus Paija, Janne Oinas, Kim Lehtonen (59. Timo Lahtivuori), Timo Taipale (75. Marco Casagrande), Saku Puhakainen, Petri Kokko, Jonatan Johansson, Petteri Kaijasilta (79. Luis Curbelo).

Muistitko vielä, että:
FF Jaro putosi Veikkausliigasta kauden 2015 päätteeksi. Pietarsaarelaiset ovat yrittäneet paluuta pääsarjaan sen jälkeen viitenä kautena peräkkäin, onnistumatta siinä ainakaan toistaiseksi. Nyt on meneillään siis jo kuudes peräkkäinen kausi Ykkösessä. Jaro on ollut jokaisen näinä kautena ainakin kärjen tuntumassa, mutta se lopullinen puristus on jäänyt uupumaan. Jaron sijoitukset ovat olleet kolme kertaa kolmas sekä kertaalleen viides ja kuudes. Nousua ovat yrittäneet päävalmentajista vuorollaan Alexei Eremenko Sr, Niklas Widjeskog, Kristian Heames, Carl-August Löf, Nicklas Käcko. Tällä kaudella paluuta yrittää Jaro-ikoni Jimmy Wargh. Nousutarina on kurssissa, sillä Jaro on keulapaikalla tasaisessa sarjassa.

Ruutu näyttää kaudella 2021 kaikki Miesten Ykkösen ottelut suorana. FF Jaro – TPS -ottelun näkee suorana täältä: https://www.ruutu.fi/stream/3869682

Lisää uutisia