Otteluennakko: Jalkapallon Ykkösen ylemmän jatkosarjan ottelu RoPS – TPS lauantaina 23.10. klo 15.00

Oman joukkueen odotukset:

”Meidän kaikkien pitää nähdä tämä peli mahdollisuutena ja meidän jokaisen pitää pistää kaikki likoon, että pääsemme jatkamaan kautta vielä liigakarsintoihin ja samalla laittamaan tämän Ykkösen kauden kunnialla pakettiin. Kyllä kaikki haluavat juuri näitä pelejä, joissa ratkaistaan isoja asioita ja on panosta loppuun asti. Viime viikko oli tuloksellisesti pettymys, kävimme edellisen pelin läpi ja vietimme sen jälkeen vapaan viikonlopun”.

”Treeneissä on ollut tällä viikolla hyvä meininki enkä ole nähnyt mitään huolestuttavaa. Kaikki tietävät, mitä mistäkin lopputuloksesta seuraa, mutta me lähdemme pelaamaan ainoastaan voitosta. Pelin sisäiset tapahtumat, kuten maalit, voivat vaikuttaa tapahtumien kulkuun. Sitä kautta voivat tulla esiin myös henkimaailman asiat”. 

”Ottelun alku on todella tärkeä, meillä pitää olla kontrolli mukaan alusta asti. Me lähdemme reissuun positiivisesti, näemme tämän isona mahdollisuutena jatkaa kauttamme vielä liigakarsinnoissa”, TPS-luotsi Jonatan Johansson muistuttaa.

Ennakkoarvio vastustajasta:

”Me keskitymme omaan peliimme, mutta RoPS:n peliin voi vaikuttaa se, miten peli lähtee liikkeelle isossa kuvassa. Se on selvää, että RoPS tarvitsee maaleja. Onhan tämä todella iso peli molemmille”. 

”Tunnemme erittäin hyvin RoPS:n vahvuudet. RoPSin ottelu Pietarsaaressa oli sellainen tyypillinen loppukauden peli, jossa toisella ei ollut panosta ja toisella taas oli. RoPS on pelannut viime aikoina hyvällä energialla ja suoraviivaisesti. Meidän pitää olla koko ajan varuillamme”, Johansson tietää.

Kilpailutilanne:

VPS ratkaisi huimalla loppuvedollaan suoran paluun Veikkausliigaan jo viime lauantaina. Lämpimät onnittelut VPS:lle sekä päävalmentaja Jussi Nuorelalle, joka nousi valmennusvastuuseen kesäkuun puolivälin jälkeen. VPS hävisi viimeksi syyskuun alussa TPS:lle, mutta joukkue on purjehtinut sen jälkeen voitosta voittoon.

RoPS aloitti ylemmän jatkosarjan sarjajohtajana, mutta kolmen tappion myötä niin VPS kuin TPS:kin ovat painaneet ohi. RoPS käänsi kuitenkin kurssin viimeisellä mahdollisilla hetkellä, kun se kaatoi Jaron viime lauantaina Pietarsaaressa 3–6. Se toi rovaniemeläisille vähän yllättäen vielä yhden oljenkorren päästä liigakarsintoihin. TPS etenee karsintoihin voitolla tai tasapelillä, mutta RoPS saa oman mahdollisuutensa, jos se onnistuu aiheuttamaan lauantaina TPS:lle kauden ensimmäisen vierastappion.

TPS:n poissaolijat:

”Me saamme näillä näkymin parhaan ryhmän liikkeelle, ellei jotain yllättävää tapahdu”, Johansson kertoo.

Runkosarjan kohtaamiset:

TPS haki Rovaniemeltä täyden pistepotin 13. kesäkuuta Albijon Muzacin maalilla. ”Albin” iskemä osuma varmisti Palloseuralle silloin vasta kauden toisen voiton.

”Ei ole ikinä helppoa tulla Rolloon pelaamaan. Olen ylpeä kaikista äijistä, että jaksettin painaa pitkän reissun jälkeen täysillä. Tuli ihan hyvä passi Albille, että saatiin se maali siihen avausjakson loppuun. Otettiin toisella jaksolla aika paljon vastaankin, koitimme lähinnä pitää oman pään puhtaana. Olisi kuitenkin pitänyt tappaa niistä paikoista peli jo aikaisemmin”, pelikentille palannut Kalle Taimi jutusteli matsin jälkeen.

RoPS kuittasi kotitappionsa 19. elokuuta Kupittaalla. Ottelun alku oli TPS:lle suorastaan shokeeraava. RoPS meni tauolle jo 0–2-johdossa, kun Simo Roiha ja Vertti Hänninen upottivat pallot TPS:n rysään. Hänninen osui vielä toisen jakson alussa toistamiseen ja siinä vaiheessa lappilaisilla oli jo kolmen maalin karkumatka.

Joakim Latonen kavensi 1–3:een ja Kasper Hämäläinen nosti TPS:n lisäajalla maalin päähän, mutta RoPS:n johto piti loppuun asti 2–3-lukemin.

”RoPS on vaarallinen, eikä se ole turhaan sarjan kärjessä. RoPS yllätti meidät pitkillä palloilla ja suoraviivaisella pelillään. Me olemme yleensä hoitaneet korkeat pallot hyvin. RoPS puolusti onnistuneesti välillä todella matalalla blokilla ja he olivat murhaavan tehokkaita”, Johansson harmitteli elokuussa.

Seurojen yhteinen historia: 

TPS ja RoPS ovat tahkonneet samoissa sarjoissa kaudesta 1981 lähtien, kun rovaniemeläiset nousivat ensimmäistä kertaa SM-sarjaan. RoPS haki välittömästi vauhtia toiselta sarjatasolta, mutta palasi takaisin jo vuonna 1983.

Sen jälkeen RoPS hivuttautui hiljalleen kohti kärkikahinoita. Palloseurat kävivät monta kiihkeää kamppailua 1980-luvun loppuvuosina. TPS oli hopealla 1986 ja -89 sekä pronssilla 1987 ja RoPS puolestaan pronssilla 1988 ja -89.

Kaudesta 1990 lähtien on pelattu Veikkausliigaa ja TPS sekä RoPS olivat myös siinä suomalaisina huippuseuroina mukana. RoPS putosi kuitenkin liigasta vuonna 1999 ja TPS:lle tuli lähtö vuotta myöhemmin. TPS palasi kaudeksi 2003 ja RoPS kiipesi ylös vuotta myöhemmin.

TPS:n Veikkausliigataival kesti kauteen 2014 asti, mutta RoPS kävi Ykkösessä kausina 2006 ja -10.

RoPS selvisi vuonna 2011 hengissä ottelumanipulaatiovyyhdistään ja aloitti nousun kohti kansallista kärkeä. RoPS:n 2010-luku on huipentunut sen jälkeen kahteen hopeamitaliin, jotka tulivat kausina 2015 ja -18.

TPS ja RoPS putosivat viimeksi Veikkausliigasta samaan aikaan, kauden 2020 päätteeksi.

Ruutu näyttää kaudella 2021 kaikki Jalkapallon Ykkösen ottelut suorana RoPS – TPS-ottelun näkee suorana täältä.

Lisää uutisia