Otteluennakko: Jalkapallon Ykkösen ottelu TPS – VPS ke 5.5. klo 18.30

Oman joukkueen odotukset:
”Me olemme valmiina sarjaan, meillä oli juuri kick off -palaveri joukkueen kanssa, jossa käytiin läpi pre seasonin vaiheita. Kehitys on ollut hyvää viimeisen kolmen kuukauden aikana. Varsinainen matka alkaa kuitenkin vasta nyt. Joukkueen pitää kehittyä koko ajan kauden aikana. Paljon on puhuttu meidän hyökkäyspelistämme. Meillä on mielestäni hyviä hyökkääjiä, mutta neljä heistä on ollut poissa, eli Onnipekka Pajula pidempään ja Eliecer Espinosa ei ole päässyt vielä kentälle. Nyt on ollut ongelmia myös Bamba Kalabataman ja Elmo Heinosen kanssa. Laatua on, mutta nämä miehet pitää saada kuntoon. Meillä on hyviä laitureita ja kymppipaikan pelaajia siihen ympärille. En ole halunnut tehdä mitään hätäisiä hankintoja, uskon tähän joukkueeseen. Tämä avauspeli on todella tärkeä matsi ja kaikki ovat odottaneet tätä”, TPS:n päävalmentaja Jonatan Johansson myöntää.

Ennakkoarvio vastustajasta:
”VPS on yksi Ykkösen suosikeista, totta kai. Heillä on paperilla erityisen vahva hyökkäys. Vaasassa on sijoitettu paljon budjetista siihen. Pahkasalo (Aleksi), Multanen (Kalle) ja Vahtera (Joonas) ovat todella hyviä vahvistuksia Strandvallin (Sebastian) ja Morrisseyn (Steven) päälle. Laatua siis riittää. Ollaan katsottu kaikki ne VPS:n pelit, mitä ollaan vaan löydetty. Heillä on oma tapa pelata ja oma tyyli, se on tiedossa. Vastakkain on kaksi aika erilaista joukkuetta loppujen lopuksi. Olen aika varma, että kentällä tulee tapahtumaan paljon ja nähdään hyvää viihdettä myös”, Johansson uskoo.

Kilpailutilanne:
Jalkapallon Ykkönen 2021 saa arvolleen sopivan startin, kun TPS ja VPS ottavat yhteen keskiviikkona. TPS ja VPS ottavat varaslähdön sarjassa, sillä sarjan muut joukkueet aloittavat vasta sunnuntaina. Molemmat perinteiset Palloseurat, TPS ja VPS, kuuluvat Jalkapallon Ykköseen suurimpiin ennakkosuosikkeihin. On todella sääli, että joukkueet joutuvat aloittamaan kauden 2021 tyhjien katsomoiden edessä. Sekä TPS että VPS janoavat nopeasti takaisin Veikkausliigaan myös tulevien satavuotisjuhliensa kunniaksi. TPS:llä tasajuhlat on jo vuonna 2022 ja Vaasassa juhlitaan kahta vuotta myöhemmin. Ennakkoon Palloseurat saavat kovimmat haastajat Keski-Pohjanmaalta, jossa entiset liigajoukkueet Jaro ja KPV yrittävät myös paluuta pääsarjatasolle.

TPS:n todennäköiset poissaolijat: Eliécer Espinosa, Bamba Kalabatama, Onnipekka Pajula ja Kalle Taimi

Seuraa häntä:
Englantilaispelaaja Sonny Hilton vahvistaa TPS:n keskikenttä ainakin heinäkuun 17. päivään asti ulottuvalla lainasopimuksella. 20-vuotias Hiltonin oma seura lontoolainen Fulham FC. Hilton on pelaajatyypiltään nimenomaan hyökkäävä keskikenttäpelaaja. Kausina 2017-21 Hilton on pelannut Fulhamin U23-joukkueessa 32 sarja- ja cupin ottelua ja viimeistellyt niissä kolme maalia. Hän on pelannut myös seitsemän poikien maaottelua Englannin paidassa. Tarvitaan jo aika paljon näyttöjä, että pääsee pelaamaan Englannin maajoukkuepaita päällä.

”Sonny pystyy pelaamaan keskikentällä oikeastaan kaikilla paikoilla, kuten kasi- ja kymppipaikoilla ja myös laidassa. Haluan hänestä linkin keskikentän ja hyökkääjiemme väliin”, päävalmentaja Jonatan Johansson kaavailee.

TPS:llä on loistavia kokemuksia entuudestaan Fulham-yhteistyöstä. Voisiko Sonny Hilton olla Palloseuran uusi Wayne Brown?

Erikoista:
Entinen TPS-kippari ja vanha A-maajoukkuepelaaja Jussi Nuorela on nykyään VPS:n akatemiavalmentaja sekä edustusjoukkueen toinen valmentaja. Nuorela on siis päävalmentaja Jukka Karjalaisen tukena ja valmennustrion kolmas lenkki on entinen huippumaalivahti Henri Sillanpää. Nuorela tuli TPS:ään pelaamaan kesken kauden 2005, joten hän siirtyi viime syksynä Vaasaan reilun viidentoista Turku-vuoden jälkeen. Nyt 46-vuotias Nuorela oli myös TPS:n edustusjoukkueen kakkoskoutsi kaudella 2013 sekä P17- ja P20-ikäluokkien vastuuvalmentaja kausina 2014 ja -15. Valkeakosken Hakan kasvatti luotsasi TPS:n P20-ikäluokan joukkueen Suomen mestariksi kauden 2015 päätteeksi.

Historiaa:
TPS:n toistaiseksi viimeisin Suomen mestaruus ratkesi kauden 1975 päätöskierroksella Kupittaalla. Se on ainoa TPS:n kahdeksasta Suomen mestaruudesta, joka on ratkennut kotikentällä. TPS:n keskikentän kapellimestari Raimo ”Kili” Toivanen ampui mestaruuden ratkaisseen voittomaalin VPS:n verkkoon. Se maali oli todellinen mestarin työnäyte, eikä VPS:n maalivahti Timo Nevanperä voinut sille mitään. Kili junaili vapaapotkun VPS:n verkkoon ennalta harjoitellulla kuviolla.

”Se oli minulle sen kauden ainoa ja koko uran viimeinen pääsarjamaali. Mulla oli hyvä oikea ulkosyrjäpotku, harjoiteltiin niitä kuvioita Hippoksen takakentällä Enckelmanin Göranin kanssa. Se meni tolpan kautta sisään. Olihan se yllättäväkin mestaruus, rutiinilla voitettiin. Kun ei muille kelvannut, niin me se otettiin. Se ei ollut ehkä hohdokasta, mutta silti siinä oli jotain erityisen hienoa”, Toivonen myöntää.

Muistitko vielä, että:
VPS:n hyökkäyspeliä pyörittää kokenut kaksikko Sebastian Strandvall – Steve Morrissey. 34-vuotias Strandvall on itse oikeutettu Vepsu-kapteeni ja hän aloittaa seurassa nyt jo yhdeksännen kautensa. Strandvall mielletään niin vahvasti VPS:n mieheksi, että harva muistaa miehen olevan alun perin paikalliskilpailija VIFK:n kasvatti. Lisäksi Strandvall ehti pelata ennen VPS:ää Veikkausliigaa Hakassa ja IFK Mariehamnissa. Kausina 2015 ja -16 hän pelasi Itävallassa ja – Iranissa! 34-vuotias jamaikalaiskärki Morrissey alkaa olla myös jo melkoinen VPS-ikoni, sillä hän saapui seuraan ensimmäisen kerran jo kaudella 2011. Tanskassakin piipahtanut Morrissey on pelannut pelkästään jo Veikkausliigassa 167 ottelua ja iskenyt niissä 41 osumaa.

TPS – VPS -ottelu pelataan ilman yleisöä. Ruutu näyttää kaudella 2021 kaikki Jalkapallon Ykkösen ottelut suorana: https://www.ruutu.fi/stream/3843906

Lisää uutisia