Otteluennakko: Jalkapallon Ykkösen ottelu TPS – IF Gnistan keskiviikkona 15.9. klo 18.30

Oman joukkueen odotukset:

”Meidän oma pelimme on hyvin uomissa, mutta ne perusasiat pitää taas tehdä huolella ja hyvin. Maalinteko on auennut viime kierroksilla, olemme luoneet muutenkin hyvin paikkoja. Pelaamme nyt oikeanlaisella itseluottamuksella ja liike ja ratkaisut ovat tarpeeksi nopeita. vaikka vastustaja pelaa ajoittain todella matalalla blokilla meitä vastaan. MuSa-ottelun avausmaalissa vastustajalla oli boksissa yhdeksän pelaajaa, meitä oli kolme, mutta tehtiin silti maali.

Myös puolustus toimii, nyt pysyi myös oma puhtaana. Vähän pelasimme liian rennosti toisen ja kolmannen maalin jälkeen, mutta pidettiin vastustaja pois paikoilta. Me olemme parantaneet pitkien pallojen purussa ja yleensäkin fyysisessä pelissä. Eikä olla annettu turhia vapaapotkuja vastustajalle. Nyt on tiukka tahti päällä, viikko on todella kova”, TPS:n päävalmentaja Jonatan Johansson painottaa.

Ennakkoarvio vastustajasta:

”Kauden ensimmäinen keskinäinen kohtaaminen oli lähtökohdiltaan todella vaikea peli. Mentiin Helsinkiin sen raskaan Klubi 04 -kotitappion jälkeen, ja Gnistan vielä johti sarjaa silloin. Siinä tilanteessa se 0-0-tulos oli ehkä juuri ja juuri ok. Gnistan on vaarallinen, heillä on sarjan tehokkain hyökkääjä. Douglas Caé on maalipörssin johtaja, hänen kanssaan saa olla erityisen varuillaan, mutta Gnistanilla on myös paljon liigakokemusta”, Johansson varoittelee.

Kilpailutilanne:

Ykkösen runkosarjaa on nyt kaksi kierrosta jäljellä ja mustavalkoinen Palloseura väijyy edelleen neljän pinnan päässä Lapin kaimoistaan. Oli TPS:n kannalta todella harmillista, että RoPS sai viime hetkillä pisteet perjantaina Helsingistä. Pisteen TPS:ää perässä seuraa puolestaan VPS. Sen jälkeen tulevat Jaro ja EIF. Gnistan ja KPV käyvät todennäköisesti keskinäisen kamppailun viimeisestä paikasta ylemmässä loppusarjassa.

TPS:llä on sarjasijoitusten perusteella ennakkoon kevyempi ohjelma kuin RoPS:lla, jonka viimeiset vastustajat ovat Jaro ja KPV. Sen jälkeen alkaa viiden kierroksen mittainen loppusarja, jossa ratkotaan suoran sarjanousijan ja liigakarsijan kohtalot.

TPS:n poissaolijat:

Onnipekka Pajula on loppukauden poissa. Rasmus Holma puuttui MuSa-pelistä, hänellä on nilkassa pieni vamma, joka vaatii nyt hieman lepoa. Toivon ja uskon, että saamme hänet pian takaisin, mutta ei vielä keskiviikkona. Kaikki muut ovatkin sitten pelikunnossa. Nyt on tiukka tahti, tiistaina katsotaan lopullinen kokoonpano. Tämähän on valmennukselle ihannetilanne”, Johansson myhäilee.

Seuraa häntä:

Albijon Muzaciilla on ollut tehojen suhteen vähän hiljaisempaa, mutta perjantaina hän teki kaksi fantastista maalia MuSa:n verkkoon. Palloseuran 2-0-maali oli todellista highlight-kamaa, eikä se 3-0-osumakaan hullumpi ollut. Kun TPS vahvistui siirtoikkunan aikana myös hyökkäyspään pelaajilla, saattoi Muzaci olla hetken hieman hämillään, mutta perjantain juhlamatsi oli taas vakuuttava näyttö hänen osaamisestaan. Myös ”Albin” itseluottamus oli aivan tapissa. Syksyn ratkaisupelit ovat jo ovella ja Palloseuran hyökkäysosasto olla tällä hetkellä koko sarjan laadukkain.

Erikoista:

Gnistan purjehti todella hyvässä vauhdissa sarjan kärjessä heinäkuussa, kunnes se hävisi 28.7. KPV:lle puhtaasti 0-3. Sen jälkeen Gnistan ajautui pahaan syöksykierteeseen ja hävisi KPV-tappion jälkeen vielä RoPS:lle, Jarolle, PK-35:lle sekä EIF:lle. Gnistan siis hävisi peräti viisi ottelua peräkkäin ja menetti loistavat asemansa.

Oulunkyläläiset saivat kuitenkin oikaistua tilannettaan, helpotusta toi 4-1-kotivoitto PK-35:stä. Sen jälkeen Gnistan on hävinnyt MP:lle, voittanut Klubi 04:n ja hävinnyt taas EIF:lle. Viimeaikaisista kompuroinneistaan huolimatta Gnistan on edelleen vahva ehdokas kuuden parhaan joukkoon.

Historiaa:

TPS on pelannut Ykkösessä kaudesta 2015 lähtien viitenä eri kautena. Raitapaidat ovat sijoittuneet joka kausi kolmen parhaan joukkoon, viimeisenä kolmena kautena myös kahden parhaan joukkoon. Tällä hetkellä joukkue on taas toisena.

Kaudella 2015 Mika Laurikaisen koutsaama TPS jäi niukasti päätöskierroksella kolmanneksi karsimaan päässeen PK-35:n taakse. Seuraavana vuonna sijoitus parani pykälällä ja Palloseura karsi noususta FC Interiä vastaan. Kaudella 2017 TPS voitti koko sarjan ja nousi suoraan Veikkausliigaan.

Kaudella 2019 Tommi Pikkarainen valmensi TPS:n Hakan jälkeen kakkoseksi, mutta Palloseura pudotti karsinnoissa KPV:n ja nousi takaisin liigaan. Johanssonin valmentama Tepsi on kivunnut nyt sarjassa jo toiseksi vain neljän pisteen päähän RoPS:sta. Jaossa on vielä 21 pinnaa, joten nousu Ykköseksi on edelleen täysin mahdollista. 

Muistitko vielä, että:

TPS voitti lauantaina 14.10.2017 IF Gnistanin Kupittaalla lukemin 3-1 ottelussa, jossa TPS olisi teoriassa voinut varmistaa liiganousun. Ykkösen kahden silloisen kärkijoukkueen maalierovertailut menivät kuitenkin silloin uusiksi, sillä FC Honka nuiji samaan aikaan OPS:n Oulussa täysin käsittämättömin 0-10-lukemin.

TPS lähti Gnistania vastaan todella väkevästi liikenteeseen. Palloseura takoi ennen avausjakson puoliväliä jo kahden maalin johdon. Ensin Mika Ääritalo lakaisi pallon tyhjiin TPS:n hienon hyökkäyskuvion päätteeksi ottelun 20. minuutilla. Muutama minuutti siitä ja toinen TPS-legenda, Sami Rähmönen, rankaisi helsinkiläisiä oikealta puolelta. Gnistan ei kuitenkaan luovuttanut, vaan Aleksander Akbar iski kavennuksen juuri ennen taukoa.

Ottelun toinen puoliaika oli tasainen ja Gnistan hyökkäsi rohkeasti, koska sen oljenkorsi sarjassa säilymiseen perustui pelkkään voittoon. Aivan ottelun ottelun lopussa TPS rankaisi oulunkyläläisiä kuitenkin onnistuneella vastaiskulla ja maalilla. Jani Virtanen kurotti palloon rankkarialueen rajalla ja syötti sen eteenpäin, jonka jälkeen Ilari Mettälä juoksi läpi ja ampui vasurillaan 3-1-loppulukemat.

Liput TPS-Gnistan-otteluun ennakkoon Tiketistä sekä pelipäivänä kello 17.30 alkaen stadionin lipunmyynnistä.

Ruutu näyttää kaudella 2021 kaikki Jalkapallon Ykkösen ottelut suorana. TPS – IF Gnistan -ottelun näkee suorana täältä.

Lisää uutisia