Oskari Karppisesta TPS:n data-analyytikko

Kansallisessa Liigassa pelaavan Turun Palloseuran taustatiimi on vahvistunut data-analyytikko Oskari Karppisella. Karppinen tekee TPS:n valmennuksen käyttöön tilastoja Tepsin otteluista ja pelaajista sekä analysoi etukäteen tilastojen kautta tulevat vastustajajoukkueet.

– Teen TPS:n peleistä tilastoraportit valmennuksen käyttöön. Jalkapallo-ottelussa on paljon analysoitavaa. Yhtenä mittarina käytän maalintekoyritysten määrää ja laatua. Analysoin muun muassa molempien joukkueiden pelaamista erilaisten syöttö-, laukaus- ja prässikarttojen avulla, Karppinen taustoittaa.

Karppisen tilastoanalyyseissä tarkastellaan myös yksityiskohtaisemmin sitä, miten TPS-pelaajat ovat yksilöinä onnistuneet kentällä toteuttamaan valmentajan haluamia pelitavallisia asioita.

– Tilastojen avulla pystyy laskemaan, kuka pelaaja on omalla tekemisellään tuonut eniten lisäarvoa joukkueelle. Käytetyt mittarit riippuvat pelaajan pelipaikasta. Analyysissä voidaan tarkastella esimerkiksi pelaajan pallollista pelaamista ja puolustustyöskentelyä, kuten prässipelaamista, syötönkatkoja ja taklauksia, Karppinen sanoo.

Tilastot ovat valmentajalle hyödyllinen työkalu paitsi menneitä pelejä analysoitaessa myös tuleviin peleihin valmistauduttaessa. Ennakkoon vastustajajoukkueesta tehdyistä tilastoanalyyseistä voi nousta esiin sekä pelitavallisia asioita että yksittäisiä pelaajia, joita oman joukkueen puolustajien on syytä vartiodia tarkasti.

– Tulevien pelien vastustajajoukkueita analysoidessani tarkastelen niiden hyökkäys- ja puolustuspelaamista erilaisten mittarien avulla. Analysoin muun muassa sitä, miltä sektoreilta joukkueen laukaukset ovat aiemmissa peleissä lähteneet sekä sitä, kuka pelaaja on luonut eniten maaliodottamaa ja maalisyöttöodottamaa, Karppinen kertoo.

Data-analyytikko Karppinen on jo entuudestaan tuttu mies TPS:n päävalmentaja Akusti Saloselle, sillä kaksikko on aiemminkin tehnyt yhteistyötä jalkapallon parissa. Salonen on mielissään Karppisen liittymisestä Tepsin taustatiimiin.

– Oskarista on minulle paljon apua, kun analysoin meidän pelaamistamme ja teen ennakkovalmistautumista tuleviin peleihin. Tilastoista on mielenkiintoista katsoa, että onko pelitapamme tuottanut niitä asioita, mihin pyrimme. Kun lähden ottelutallenteita katsomalla tutkimaan tulevan vastustajan pelaamista, niin tilastoanalyysi antaa minulle jo etukäteen suuntaa, että mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota pelejä katsoessa, Salonen sanoo.

Markkinoinnin parissa päivätyötään tekevä Karppinen on monille kotimaisen jalkapallon aktiiviseuraajille tuttu Kuntopuntari-tilastoblogistaan. Jalkapallo on ollut Karppiselle elämäntapa pikkupojasta lähtien. Opintonsakin hän suoritti aikanaan Englannissa Lutonin yliopistossa, jotta voisi käydä katsomassa englantilaisjoukkueiden pelejä paikan päällä.

– Reilut kymmenen vuotta sitten rupesin tekemään jalkapallotilastoja aluksi ihan omaksi ilokseni, kun huomasin, ettei kotimaisista jalkapallosarjoista löytynyt samalla tavalla tilastotietoa kuin ulkomaisista pääsarjoista. Kun aloin julkaista omaa Kuntopuntari-tilastoblogiani, se sai ihan kohtalaisesti suosiota. Jossain vaiheessa aloin saamaan Veikkausliigan viestinnästä liigapelien yksityiskohtaisempia pelitilastoja, joiden kautta innostuin tekemään vielä enemmän tilastoyhteenvetoa kentällä tapahtuvista asioista, Karppinen kertoo.

Karppinen on aiemminkin tehnyt tilastoraportointia seurojen ja jalkapallomedian käyttöön. Kuluvan kauden ajan Karppinen on tehnyt Kansallisen Liigan peleistä tilastoja TPS:n valmennuksen käyttöön, mutta myös turkulaisseuran kannattajat pääsevät näistä tilastoista nauttimaan, Karppinen lupaa.

– Teen runkosarjan puolivälissä – eli 10. kesäkuuta pelattavan 9. kierroksen jälkeen – TPS:n kotisivuille tilastokatsauksen Kansallisen Liigan alkukaudesta.

Kuva: Janne Hirvensalo

Lisää uutisia