Oskari Jakonen: ”TPS ollut pienestä pitäen iso seura mulle”

Toista kauttaan Turun Palloseurassa pelaava Oskari ”Jako” Jakonen avasi maalitilinsä mustavalkoisissa 12. kesäkuuta ja osui heti perään uudelleen 19. kesäkuuta. – Aika iso gorilla tippui selästä siinä kohtaa. 1,5 kautta ilman maaleja on hyökkääjälle vähän liikaa. Tästä on nyt hyvä jatkaa, Jako kertoo.

Jakonen aloitti jalkapallon harrastamisen 5-vuotiaana Salon junnuliigassa. Minimi-ikä oli 6 vuotta, mutta kavereiden perässä Oskari lähti mukaan vuotta nuorempana. TPS:n yhteistyöseura SalPa oli nuorelle jalkapalloilijalle erittäin hyvä kasvualusta. John Allen ollessaan edustusjoukkueen valmentajana nosti nuoria pelaajia aikaisessa vaiheessa edustusjoukkueeseen, mikä sai Jakoselta kiitosta. Lahdessa syntynyt, mutta Saloon aikaisessa vaiheessa päätynyt Jako vierailee Salossa edelleen lähes viikoittain.

Jako vietti kauden 2014 Tanskassa FC Midtjyllandin organisaatiossa. Nuorena ulkomaille muuttaminen oli jännittävä asia. – Olin aika nuori, kun sinne lähdin, niin jännitti ainakin aluksi. En hirveästi päässyt joukkueen mukaan, kun olin paljon loukkaantuneena heti alussa. Koti-ikävä oli melkein koko ajan. Ehkä olin liian nuori lähtemään sinne yksin, Oskari muistelee aikaansa Tanskassa nyt pari vuotta jälkikäteen. Kavereita tuli kuitenkin saatua, ja erityisesti nigerialaispelaajien kanssa hän ystävystyi hyvin. Herning oli kaupunkina sen verran pieni, että jalkapallon ulkopuolella tekemistä ei juurikaan ollut.

Jakonen on päässyt edustamaan Suomea myös eri ikäkausimaajoukkueissa. Suomen maajoukkuepaidan pukeminen tuntuukin hänestä hienolta, ja kovien pelien pelaaminen kovassa porukassa on hieno mahdollisuus. Paras maajoukkuemuisto tuli nopeasti mieleen: – Pohjoismaiden mestaruuskisojen voitto. Finaalissa voitettiin Tanska rankkareilla, joten se oli aika siistiä, Jako hymyilee.

Jakonen saapui TPS:aan vuonna 2015. – Mulla oli pari muutakin vaihtoehtoa, mutta kukaan muu ei tullut samalla lailla vastaan. Puhuin Mikan (Laurikainen) kanssa paljon, ja hän tuli pari kertaa Saloon käymään, niin loppujen lopuksi päätös tulla TPS:aan oli helppo, Jako kertoo. Sopeutuminen TPS:aan on tapahtunut hyvin. Joukkueeseen oli vaivatonta tulla sisään mukavien joukkuekavereiden ja hyvän yhteishengen ansiosta. TPS herättää Oskarissa paljon tunteita. – Silloin kun isä (Petri Jakonen) oli täällä töissä, kävin katsomassa melkein kaikki pelit. Pienestä pitäen ollut iso seura mulle, hän kertoo.

Jakon tulevaisuuden suunnitelmissa olisi vielä joku päivä suunnata ulkomaille pelaamaan jalkapalloa. Unelmaliiga on Valioliiga, mutta kaikki käy – kunhan johonkin kovempaan sarjaan pääsisi. Tällä hetkellä illat sujuu sekä joukkuekavereiden kanssa että iltalukion verkkokurssien parissa. Tavoitteena on valmistua lukiosta mahdollisimman pian, ja sen jälkeen keskittyä jalkapalloon. Jos jalkapallosta ei tule mitään, opiskella ehtii myöhemminkin. Oskari jakaa asunnon yhdessä Niklas Fribergin kanssa. ”Friban” kanssa kämppiselämä sujuu hyvin, sillä kotiaskareet jaetaan puoliksi. Tämän lisäksi on mukavaa, kun on joku, jonka kanssa puhua jalkapallosta ja jakaa siihen liittyvät asiat.

1,5 vuotta Turussa asunut Jako pitää kaupungista. – Ainakin kesällä on tosi kiva, sellainen kesäkaupunki. Olen tykännyt paljon, Jako sanoo. ”Parasta Turussa?” –kysymykseen tulee tuttu vastaus: kesäinen jokiranta. Nurkan takana häämöttävän juhannuksen suunnitelmat ovat Jakoselle vielä hieman auki. – Otetaan ainakin ihan rauhassa. Se on se lähtökohta, kun pelit tulevat taas aika äkkiä, Jako kertoo.

Toimitus: Elina Salo
Kuva: Tiina Pirilä

Lisää uutisia