Nuorten maajoukkuemaalivahdit Venla Roine ja Ada Liljeström jatkavat Turun Palloseurassa

Turun Palloseura on solminut kauden 2023 kattavat jatkosopimukset maalivahtien Ada Liljeströmin, 18, ja Venla Roineen, 16, kanssa. Huippulahjakkaat nuoret maalivahdit pelasivat molemmat viime vuonna Suomen nuorten maajoukkueissa. Liljeström torjui U18-maajoukkueessa ja Roine U17-maajoukkueessa.

Liljeström ja Roine pääsivät molemmat tekemään debyyttinsä TPS:n edustusjoukkueessa viime kaudella. Kumpikin sai tililleen kaksi ottelua Naisten Ykkösessä, ja molemmat torjuivat yhden nollapelin.

– Tosi hyvillä mielin jatkan Tepsissä. Oli hienoa päästä tekemään debyytti ja pelaamaan edustusjoukkueen pelaajien kanssa. Viime kaudesta jäi kokonaisuudessaan hyvä draivi päälle. Siltä pohjalta on hyvä ponnistaa tulevaan Kansallisen Liigan kauteen, Liljeström sanoo.

– Oma debyyttini tuli viime kesänä aika yllättäen, enkä ehtinyt siihen oikein etukäteen valmistautua, mutta olen tosi ylpeä siitä, että tuloksena oli heti nollapeli. Olen innoissani ja odotan jo kovasti tulevaa kautta. Odotan mielenkiinnolla sitä, että pääsen pelaamaan kovemmassa ympäristössä hyvän porukan kanssa, Roine tuumaa.

Turun Palloseuralla on sopimukset kolmen maalivahdin kanssa, kun Roineen ja Liljeströmin lisäksi myös kokenut Inkeri Niemi, 26, jatkaa TPS-paidassa tulevalla kaudella. Maalivahtivalmentaja Siiri Välimaa näkee mustavalkoisten veskaritrion olevan sopiva sekoitus kokemusta ja nuoruutta.

– Siinä on kokemusta ja nuorta intoa. Inkeri pystyy kokemuksellaan antamaan oppia Venlalle ja Adalle tulevaa varten, ja varmasti kilpailutilanne kehittää ihan jokaista heistä. Olen meidän maalivahtikolmikollemme sanonut, että en nimeä etukäteen mitään nokkimisjärjestystä. Se pelaa, joka on paras.

Vuoden 2004 ikäluokkaa olevan Liljeströmin ja vuonna 2006 syntyneen Roineen tiet kohtasivat ensimmäisen kerran jo juniori-ikäisinä KaaPon maalivahtitreeneissä.

– Pelasimme molemmat KaaPossa ja tutustuimme jo nuorina seuran yhteisissä maalivahtitreeneissä. Sitten oli välissä jonkin verran vuosia, kun emme oikein tienneet, että missä toinen urallaan meni. Nyt olemme taas olleet samoissa treeneissä Tepsissä, mikä on tosi hauskaa, Liljeström kertoo.

Kenties kaksikon tiet kohtaavat jonain päivänä vielä Helmareissakin. Molemmat Palloseuran nuoret maalivahdit nimittäin ilmoittavat tavoitteekseen A-maajoukkueen ja jalkapalloammattilaisuuden ulkomailla.

– Maajoukkueeseen ja ulkomaille tähtään. Tavoitteen saavuttaminen vaatii sitä, että joka päivä antaa kaikkensa ja pyrkii aktiivisesti kehittämään itseään pelaajana. Kun kaikkensa antaa, niin ei jää jossiteltavaa, Liljeström näkee.

– Haluan päästä Helmareihin pelaamaan, se on aina ollut tavoitteeni. Olisi hienoa myös päästä pelaamaan ulkomaille, esimerkiksi Englannin liigaan. Se vaatii hyvän porukan, jossa treenata, mutta ennen kaikkea tosi paljon luottoa itseensä. Pitää olla valmis tekemään todella paljon töitä. Pitää olla myös vahva mieli, että vastoinkäymisistä mennään läpi, jos sellaisia tulee, Roine tietää.

Maalivahtivalmentaja Välimaa näkee, että aivan huipulle asetetun tavoitteen saavuttaminen on niin Roineelle kuin Liljeströmille mahdollista.

– Koetan auttaa heitä parhaani mukaan yltämään tavoitteisiinsa. He ovat molemmat tehneet tavoitteensa selviksi ja olemme heidän kanssaan puhuneet siitä, mitä tavoitteiden saavuttaminen vaatii. He ovat molemmat persoonina tosi kunnianhimoisia. Heillä on todella kova halu tehdä töitä ja kehittyä jalkapalloilijoina, Välimaa arvioi.

Palloseuran nuori maalivahtikaksikko kokee saavansa paljon oppia maalivahtivalmentaja Välimaalta, joka omalla urallaan eteni aina ulkomaiden ammattilaiskentille ja Suomen A-maajoukkueeseen asti.

– Siiri on tarjonnut hyvää valmennusta. Hänellä on paljon kokemusta omalta peliuraltaan ja hän pystyy ohjaamaan nuoria maalivahteja eteenpäin. Hän tietää, mitä ulkomaille ja maajoukkueeseen pääseminen vaatii, Roine kommentoi.

Nuorten maajoukkuepelit ja -leirit ovat Roineen ja Liljeströmin mielestä tuoneet hyvän lisän nuoren urheilijan urapolulle.

– Nuorten maajoukkuepelit ovat hieno paikka näyttää osaamistaan. Samalla ne ovat osoitus siitä, että jotain on tehnyt oikein, kun on päässyt maajoukkuerinkiin, pysynyt siinä ja päässyt pelaamaan paljon pelejä. Meillä on hieno ryhmä maajoukkueessa ja sieltä saa paljon tukea seura-arkeen, Roine kokee.

– Tuntuuhan se tosi hienolta, että on päässyt nuorten maajoukkueeseen. Sieltä on saanut uusia ja erilaisia juttuja omaan arkeen, Liljeström jatkaa.

Valokuva median käyttöön

Lisää uutisia