Naisten Ykkösen viimeinen vierasottelu päättyi tappioon – VIFK – TPS 1-0

TPS koki kauden viimeisessä vieraspelissään tappion, kun VIFK piti pisteet kotonaan 1-0 lukemilla.

Ottelu sai mustavalkoisten kannalta haastavan alun, sillä heti alkuhetkillä Jenni Kauppi loukkaantui ja joutui jättämään kentän. TPS ei saanut peliä kulkemaan toivotulla tavalla, vaan syöttöketjut jäivät lyhyiksi ja viimeiset ratkaisut ontuivat. Reilun kahdenkymmenen minuutin pelaamisen jälkeen kotijoukkueen maalille saatiin pelattua muutama vaarallinen paikka, mutta pallot karkailivat yli ja ohi.

Avauspuolikkaalla molempien ajoituksissa oli vähän hakemista ja useampikin lupaava hyökkäys päättyi paitsioon. Molemmat saivat avauspuolikkaan loppuhetkillä hakea avausosumaa hyökkäyspään vapaapotkuista, mutta puolustukset olivat tarkkana ja molemmissa päissä selvittiin ilman takaiskua.

Toinen puolikas sai vauhdikkaan alun. Saija Östlund oli esillä hyvässä ja pahassa sillä ensin hän katseli keltaista korttia, mutta vain hetkeä myöhemmin tulinen laukaus leijaili niukasti yli VIFK:n maalin. Muutamaa minuuttia myöhemmin kotiyleisö ehti jo nostaa kädet ilmaan maalin merkiksi, mutta vaasalaisten kokeilu painui niukasti takatolpan ohi.

Ottelun ainoaksi maaliksi jäänyttä osumaa saatiin odotella tunti. Fanny Forss karkasi mustavalkoisten puolustukselta ja pääsi haastamaan Inkeri Niemeä. Niemi tuli upeasti maaliltaan esiin ja sai torjuttua Forssin kokeilun. Mustavalkoisten epäonneksi torjunta kimposi kuitenkin puolustuksen kautta omaan maaliin ja VIFK siirtyi johtoon.

TPS lähti hakemaan tasoitusta, eikä se kymmenen minuuttia myöhemmin ollut kaukana, kun Taru Kalliovaaran kulmapotku kolahti ylärimaan. Ottelun ollessa jo lisäajalla pääsi Jenni Rannus puskemaan vaarallisesti, mutta Senja Koskinen oli maalillaan tarkkana ja piti upealla torjunnallaan vaasalaiset johdossa. Tämän lähemmäs maalia ei enää päästy, vaan VIFK nappasi 1-0 voiton. Päävalmentaja Akusti Salonen harmitteli ottelun jälkeen tehottomuutta.

– Oltiin ekalla puoliajalla vähän liian hätäisiä ja mentiin mukaan vastustajan peliin. Saatiin kuitenkin luotua kolme hyvää maalipaikkaa, joista paremmalla viimeistelyllä oltaisiin voitu pistää palloa maaliin. Toisella puoliajalla parannettiin asioita ja napattiin peliä paremmin kontrolliin. Luotiin mahdollisuuksia maaliin mutta vanha sanonta ”jos et tee paikoista, niin vastustaja tekee” piti tänään paikkansa ja VIFK hyödynsi oman paikkansa.

Kesken ensimmäisen puoliajan Viivi Spets ja Sofia Simola vaihtoivat keskenään paikkaa, jotta pelissä havaittuja puutoksia saataisiin pois ja samalla tehtiin pieniä muutoksia vastustajan paineistamiseen.

– Emme saaneet pohjia tarpeeksi peliin mukaan, joten kokeiltiin pientä muutosta. Samalla vaihdolla halusimme ylös myös vahvempaa prässipelaamista, joten ne menivät hyvin siinä yhdessä.

Tappio tarkoitti sitä, että TPS menetti lopullisesti mahdollisuudet karsijan paikasta. Vaikka lauantaina onkin edessä kauden viimeinen ottelu, ei se Salosen mukaan näy tulevalla viikolla mitenkään.

– Nyt mennään ihan normaalisti harjoitukset ja peliin valmistavat jutut läpi. Lauantain pelin jälkeen voidaan huilata, mutta siihen asti painetaan täydellä teholla.

Kapteeni Inkeri Niemi oli ottelun jälkeen harmillisena, mutta tunne ei eronnut muista kauden aikana koetuista tappiosta

– Tappiot on aina harmillisia ja näin vieraspeleissä kotimatka pitenee. Ottelun alku oli meiltä haastava ja Kaupin loukkaantumisella saattoi olla tässä oma roolinsa. Kaikkea ei kuitenkaan sen piikkiin voi pistää, vaan peli oli tänään sekavaa ja teimme pelistä hätäistä. Pallo oli liikaa ilmassa, emmekä pelanneet helppoja ratkaisuja. Voisi sanoa, että menimme mukaan vastustajan peliin.

Toisinaan maalivahti saa olla läpi ottelun melko rauhassa ja omissa oloissaan, mutta tänään Niemi pääsi osallistumaan peliin melko hyvällä tahdilla. Puolustus pelasi tänään aggressiivisesti, eikä virheitä juurikaan tullut. Vaikka pallo päätyikin omaan maaliin, korostaa kapteeni sitä, että jokainen pelasi tilanteen oikein.

– Torjuntoja ei ehkä paljoa tullut, mutta kyllä tehtävää silti oli esimerkiksi kulmien muodossa. Itse toki pidän siitä, että maalilla pystyy olemaan osa peliä ja sitä kautta pysyy paremmin hereillä. Hoidettiin puolustus tänään hyvin, mutta yksi harmillinen tilanne sinne mahtui. Vastustaja karkasi läpiajoon, mutta en kokenut siinä mitään hätää, sillä olen hyvä sellaisissa tilanteissa. Lisäksi puolustus teki juuri sitä mitä piti ja tuli nopeasti alas. Nyt vaan kävi todella ikävästi ja kaikki tämä yhdessä johti siihen, että pallo päätyi omaan maaliin. Syyllisiä on kuitenkin turha etsiä, sillä jokainen teki mitä piti ja nyt vain oli huonoa tuuria mukana.

Vaikka maaliin johtanut tilanne ei ollutkaan kenenkään syytä, olisi omiaan mieluusti tukenut kunnolla. Kesken pelin se ei kuitenkaan onnistunut, vaan aikaa oli vain lyhyille tsempeille.

– Muutaman sekunnin ajan voi tsempata muita, mutta suurin työ tehdään oman pään sisällä. Korostin itse lähinnä sitä, että aikaa oli jäljellä reilusti. Tänään ei kuitenkaan tasoituksessa valitettavasti onnistuttu. Pistetään toki kehut myös vastustajan maalivahdille, joka pelasi hyvän pelin. Matsin jälkeen tsemppasin muita vähän paremmin, vaikka siinä tilanteessa siitä ei kauheasti olekaan apua.

Kausi tulee päätökseensä viikon päästä, kun ONS saapuu Turkuun. Vaikka nyt ajatukset pyörivätkin vielä päivän pelissä, niin Niemi lähtee pikkuhiljaa siirtämään katseita tulevaan.

– Saamme pelata vielä kerran kotiyleisön edessä. Varsinaisesti panosta ei ole, mutta haluamme tietysti antaa kotiyleisölle parastamme ja lähdemme hakemaan vain voittoa. Nautitaan futiksesta vielä kerran.

Lisää uutisia