Naisten Ykkönen päättyi voittoon – TPS-ONS 3-1

TPS päätti Naisten Ykkösen kauden 2021 voitolla, kun ONS kaatui 3-1 lukemilla. Ottelun jälkeen molemmat pääsivät kuitenkin juhlimaan, sillä ONS nousi Kansalliseen Liigaan. Valmentaja Jari Rantala naureskeli ottelun jälkeen, että harvoin tulee otteluita, jossa molemmat juhlivat pelin päätyttyä, mutta mustavalkoisille tämä ei ollut ensimmäinen kerta.

– Ottelun jälkeen juteltiin siitä, että harvoin käyn matsin jälkeen niin, että molemmat juhlivat. Viimeksi näin on käynyt kauden 2016 päätteeksi, kun TPS kaatoi PK-35 Vantaan vieraissa. Kotijoukkue pääsi juhlimaan mestaruutta, kun taas TPS juhli voittoa ja hopeaa. Isot onnittelut Oulun suuntaan. Toivottavasti he pystyvät rakentamaan tämän päälle ja saavat uusia voimia. ONS on muutaman vuoden kerännyt voimia Ykkösessä, mutta nyt saadaan taas pohjoisen joukkue Liigaan.

Kauden viimeinen ottelu alkoi mustavalkoisten kannalta lupaavasti, sillä ensimmäisen kymmenen minuutin aikana Nelly Lehtilä ja Laura Linnala saivat hyvät paikat, mutta ensimmäinen oli paitsio ja toisessa maalivahti ehti väliin. 10 minuutin kohdalla ONS sai ensimmäisen paikkansa, mutta Inkeri Niemi oli tarkkana ja nappasi pallon kiinni. Maalia piti odotella vajaat 25 minuuttia, mutta lopulta Sofia Simola viimeisteli nopean hyökkäyksen päätteeksi 1-0 lukemat. Seuraavaa maalia ei tarvinnut odotella pitkään, vaan puolen tunnin kohdalla Lehtilä iski Linnalan esityöstä taululle 2-0 lukemat. Rantala oli ottelun alusta tyytyväinen.

– Tauolla ei kyllä tarvinnut mitään isoja muutoksia miettiä, vaan tämä oli sellainen puoliaika, jossa onnistuimme kaikissa niissä asioissa, joita olemme pyrkineet saamaan eteenpäin. Oli kaistalta toiselle vaihtoja, hyviä pystypalloja ja ensimmäinen puoliaika oli kokonaisuudessaan äärimmäisen monipuolisesti pelattu meiltä. Pelaaminen oli rentoa ja hyvää.

TPS jatkoi tauon jälkeen melkoisella ryminällä, sillä jo kahden minuutin pelaamisen jälkeen joukkueen maalipörssin kahdennellatoista osumalla voittanut Laura Linnala iski taululle 3-0 lukemat. Kymmenisen minuuttia myöhemmin Saana Kallio pääsi laukomaan hyvältä paikalta, mutta Iida Eskola oli maalillaan tarkkana.

Reilun tunnin kohdalla oululaisten kavennus oli lähellä, sillä pallo leijaili jo Inkeri Niemen ulottumattomiin, mutta ylärima pelasti mustavalkoiset takaiskulta. Niemen maali ei kuitenkaan pysynyt koskemattomana enää pitkään, sillä 67. peliminuutilla Inka Saranoja iski pallon maaliverkkoihin. Vaikka ONS piristyi maalista, ei valmennusryhmä huolestunut.

– ONS:n kavennus ei herättänyt ajatuksia siitä, että mitä jos he nousevat tasoihin, mutta sitä jäimme pohtimaan, miksi näin kävi. Miksi kauden aikana on jokaisessa ottelussa ollut huonoja hetkiä? Tänään peli pysyi pitkään kasassa ja kaikki toimi, mutta kun se hajosi, se kesti pitkään. Olisi ollut parempi fiilis, jos se olisi jäänyt vain muutamaan minuuttiin. Saatiin kuitenkin ihan ottelun lopussa käännettyä peli ja napattiin sitä kautta voitto.

Mustavalkoisten johto säilyi aina loppuun asti ja kauden viimeisessä ottelussa päästiin juhlimaan voittoa. Oululaisten ei kauaa tarvinnut murehtia tappiota, sillä vain muutaman minuutin odottelun jälkeen varmistui, että PKKU jäi 1-1 tasapeliin ja näin ONS pääsi tappiosta huolimatta juhlimaan nousua Kansalliseen Liigaan. Vaikka kausi on nyt ohi, on valmennuksella vielä töitä.

– Kausi oli lähtökohdiltaan haastava. Ykkönen ei missään nimessä ole helppo sarja, emmekä itse saaneet pelillisesti asioita toivotulle tasolle, vaan niitä täytyy opetella lisää. Pelaajien osalta kausi on nyt ohi, mutta valmennus saa vielä jatkaa hetken, sillä puretaan vielä päivän ottelu. Läpi kauden on ollut motto, että hoidetaan kausi kunnialla päätökseen, joten hoidetaan myös me oma osuutemme. Kun hommat on saatu tehtyä, niin sitten on hyvä pitää pieni tauko.

Kapteeni Inkeri Niemi oli yksi päivän mustavalkoisista onnistujista. Myös Niemi hämmästeli ottelun jälkeen sitä, että molemmat pääsivät juhlimaan. Rantalan tavoin myös Niemen mieleen nousi heti hopeaan päättynyt vierasottelu Vantaalla.

– Kerran aiemminkin olen ollut tilanteessa, jossa molemmat ovat päässeet pelin jälkeen juhlimaan ja se oli kauden 2016 päätös. PK-35 Vantaa nappasi mestaruuden, mutta me kävimme ryöstämässä ne juhlat. Voittoon on aina todella mukavaa päättää kausi ja olen todella ylpeä koko joukkueesta. Pelasimme todella hyvän pelin. Vaikka kausi on välillä ollut haastava, niin olen ylpeä kaikista.

Vaikka valmennustiimi ei oululaisten kaventaessa jäänyt pohtimaan vierailijoiden mahdollista kiriä, niin Niemi myöntää, että maalissa se ehti jo vähän käymään mielessä.

– Kyllä Onssin mahdollinen kiri käväisi nopeasti mielessä, mutta silti oli todella kova luotto siihen, että hoidamme tämän ottelun. ONS veti maaliin johtaneen tilanteen hyvin, mutta me selvitimme muut tilanteet.

Vaikka TPS ei kauden loputta saavuttanutkaan nousua, on kapteeni Niemi omistaan ylpeä ja hän löytää ymmärrystä myös sille, miksi kauden aikana oli pieniä haasteita.

– Lyhyesti voisi sanoa, että kauden aikana oli ailahtelevuutta, mikä on sinällään ymmärrettävää, sillä joukkueessa tapahtui paljon muutoksia, emmekä vielä tunteneet toisiamme kunnolla. Kauden aikana opimme kuitenkin tuntemaan toisiamme ja opimme pelaamana yhdessä. Viimeisessä ottelussa näytimme, kuinka paljon on muuttunut. Vaikka emme saavuttaneet tavoitetta, eli nousua, niin olen todella ylpeä koko joukkueesta. Ensi kaudella sitten uudestaan hakemaan sitä nousua! Nyt kuitenkin pari viikkoa lepoa ja sen jälkeen katseet tulevaan.

 

TPS kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita, katsojia, kannattajia ja vapaaehtoisia kaudesta 2021.

Lisää uutisia