Naisten Ykkönen jatkuu ONS:n vieraana Oulussa.

Naisten edustusjoukkue suuntasi tänään kohti Oulua, jossa se kohtaa ONS:n lauantain kärkikamppailussa. Lähtökohdat otteluun ovat erittäin mielenkiintoiset, sillä molemmat ovat kaksi pistettä kärkeä perässä. Oululaiset ovat maalieron avustamana sijalla kolme ja TPS pykälän verran perässä neljäntenä. 

TPS ja ONS ovat kohdanneet toisensa viimeksi kaudella 2019. Runkosarjassa oululaiset nappasivat voitot 1-0 ja 0-2 lukemilla, mutta loppusarjassa tilanne kääntyi ympäri, kun TPS haki ensin Oulusta 2-3 voiton ja Turussa pelatussa viimeisimmässä kohtaamisessa mustavalkoiset olivat vahvempia 2-0 lukemilla.

Molemmat ovat viidestä edellisestä ottelusta napanneet kaksi voittoa, yhden tasapelin ja tappioita on tullut kaksi. Edellisellä kierroksella ONS kaatoi VJS:n 1-3 lukemilla ja TPS haki Tampereelta tyylipuhtaan 0-3 vierasvoiton Ilves/2:sta. TPS on saanut valmistautua otteluun rauhassa, sillä viime viikolla ei ollut lainkaan peliä. Taukoa ei kuitenkaan tuhlattu, vaan joukkue valmistautui päävalmentaja Akusti Salosen johdolla tulevaan. 

– Kahden viikon tauko pelien välillä oli loistava paikka ajaa sisään niitä asioita, joita tulevia pelejä varten tarvitaan. Aika ei mennyt mihinkään yhteen tiettyyn asiaan, vaan keskityimme melko kokonaisvaltaisesti kaikkiin pelin neljään vaiheeseen.

Alkukaudesta joukkueen viimeistely on ajoittain ollut vähän haasteellista, mutta Tampereella maaliverkkoja päästiin taas heiluttamaan enemmänkin ja kolmen eri pelaajan voimin. Salonen korostaa maaleja enemmän sitä, miten ne syntyivät.

– Maalien merkitys on tietysti aina todella iso, mutta esimerkiksi juuri Ilvestä vastaan oleellisempaa oli se, miten ne maalit tulivat. Ei vain roiskittu ja toivottu parasta, vaan maalit tulivat niistä asioista, joita oltiin harjoiteltu ja joiden avulla lähdimme pelisuunnitelmaa tekemään. Lisäksi pelin olosuhteet olivat molemmille haastavia, mutta pystyimme ylläpitämään hyviä suorituksia läpi ottelun.

Ilves-ottelussa nähtiin myös kaksi paluuta, kun Amanda Aatsinki ja Nelly Lehtilä tulivat ottelun lopussa vaihdosta kentälle. Paluut tarkoittavat aina lisää kilpailua peliajasta ja myös valmennus joutuu haastamaan itseään enemmän, kun kokoonpanoja valitaan.

– Amanda ja Nelly olisivat ilman kesätaukoa päässeet jo aikaisemmin mukaan, mutta tärkeintä on kuitenkin se, että he ovat nyt taas joukkueen mukana. Amanda oli Ilves-ottelun raportissa vähän turhankin kriittinen omista otteistaan, mutta se tarkoittaa kuitenkin vain sitä, että hän haluaa kehittyä. Tämä taas johtaa siihen, että kilpailu peliajasta kovenee ja jokainen joutuu antamaan enemmän.

Aatsingille Oulun matka on kauden ensimmäinen pitkä reissu, mutta muu joukkue pääsi totuttelemaan matkustamista jo Rovaniemen vieraspelissä. Silloin pitkälle kotimatkalle lähdettiin ilman pisteitä, mutta kokemusta viisaampana.

– Jos olisimme pystyneet hyödyntämään omat paikat Rovaniemellä, niin olisivat pisteet lähteneet Turkuun. Silloin viimeistely ei kuitenkaan ollut toivotulla tasolla. Matkustaminen ei Rovaniemellä näkynyt, mutta tehtiin tähän reissuun pieni muutos ja treenattiin jo Turussa ennen lähtöä, kun viimeksi harjoittelimme kesken reissun.

Molemmat joukkueet ovat lunastaneet paikkansa kärkitaistossa hyvien otteiden avulla ja Salonen odottaakin, että sama jatkuu myös huomenna. 

– Tiedossa on varmasti kova kärkipään taistelu kahdelta hyvältä joukkueelta. Molemmat pyrkivät pelaamaan omilla vahvuuksillaan ja minimoimaan samalla vastustajan vahvuudet. ONS on taitava joukkue, joka pelaa laadukasta jalkapalloa, jossa jokainen tietää, mitä häneltä halutaan kentällä.

Naisten Ykkösessä otteluiden seuraaminen on haastavampaa, sillä pelejä ei videoita yhteiselle alustalle, josta niitä voisi helposti seurata. Katsojien lisäksi tämä aiheuttaa lisätyötä valmennukselle, sillä tiedon hankkiminen vaatii enemmän aikaa. Aikataulujen ja välimatkojen takia pelejä ei yleensä pääse katsomaan edes paikanpäälle.

– Olisihan se hienoa, jos kaikki Naisten Ykkösen pelit olisivat helposti saatavilla kaikille. Esimerkiksi ONS:n otteluita ei välimatkojen tai päällekkäisten pelien takia pääse katsomaan paikanpäälle, joten olisi hienoa nähdä ne edes videolta. Nyt joutuu käyttämään ylimääräistä aikaa siihen, että etsii tietoa ja se on tietysti pois jostain muualta.

Vaikka oululaisten otteluita ei ole voinut toivotulla tasolla seurata, on Salosella tiedossa se, mihin huominen kärkikamppailu tulee ratkeamaan.

– Tärkein asia huomisessa on se, että pystytään pelaamaan yhteen  koko joukkueen voimin ja toteutetaan pelisuunnitelmaa kurinalaisesti. Tämä on varmasti molempien joukkueiden lähtökohta huomiseen otteluun.
 

Iida Koskinen liittyi alkuvuodesta Palloseuran taustatiimiin joukkueen fysioterapeuttina ja huoltajana. Fysioterapeutin työ on tullut tutuksi opiskelujen kautta, eikä huoltajankaan työ ole tullut yllätyksenä, sillä Koskisen omien pelivuosien aikana toimi hänen isänsä joukkueen huoltajana.

– Olen viihtynyt Tepsissä todella hyvin ja on ollut hienoa päästä näkemään seuran toimintaa myös erilaisesta perspektiivistä. Fysioterapeuttina teen eniten töitä kuntoutuvien pelaajien kanssa niin kentällä, kuin sen ulkopuolella ja huoltajana taas pidän huolta siitä, että kaikki on valmiina. Vaikka toimenkuvani onkin tuttu jo entuudestaan, on huoltajan tullut uusia asioita, joita en osannut ajatella.

Fysioterapeuttina yhteistyö ja kommunikointi joukkueen kanssa on isossa roolissa. Koskisen mukaan yhteistyö on sujunut ja se on auttanut pelaajien kuntoutusta paljon.

– Fysioterapeuttina on tärkeää pysyä kärryillä siitä, missä pelaaja kanssa mennään ja miten kuntoutuminen sujuu. Näin pystymme kuntouttamaan pelaajaa mahdollisimman hyvin. Toki keskittyminen ei ole vain kuntoutuvissa pelaajissa, vaan joukkue täytyy huomioida kokonaisvaltaisesti. Aina on kehitettävää, joten keskustelutaito ja kuuntelu ovat oleellinen osa tekemistä.

Pitkien matkojen ja kovien helteiden aikana kehosta huolehtiminen nousee entistäkin isompaan rooliin. Istuessa kehon palautuminen ja valmistautuminen heikkenee, joten ennakointi on tärkeää. 

– Kun reissataan pitkiä matkoja, on tärkeää huomioida se, että taukoja on sopivin väliajoin ja aina kun se vain on mahdollista, käydään jaloittelemassa ja avaamassa paikkoja. Toinen tärkeä asia on tankkaaminen, mutta pitkien hellejaksojen aikana pelaajat ovat saaneet sitä jo harjoitella joka päivä.

Vaikka pelaajilla on jo omalta osaltaan paljon tietoa siitä, miten valmistautuminen pitää suorittaa, täytyy fysioterapeutina olla tarkkana jo ennen ottelua, eikä oma osuus pääty pelin mukana.

– Jos pelaajalla on vaikka pieniä vaivoja pelin alla, niin juuri minun täytyy pitää huolta siitä, että ne eivät enää pelin aikana vaivaa, vaan jokainen on mahdollisimman hyvässä kunnossa. Pelaajien vointia täytyy toki seurata aktiivisesti läpi pelin ja tarvittaessa reagoida huoltotoimenpiteillä. Ottelun jälkeen pitää hoitaa mahdolliset huoltotoimenpiteet ja varmistautua siitä, että jokainen pelaaja voi hyvin.

ONS on Koskiselle tuttu seura, sillä hänen juurensa ovat Oulussa ja hän edusti aikoinaan juuri ONS:ia. Vaikka paljon on muuttunut, ei tämä ole vain yksi peli muiden joukossa.

– Kun vastassa on oma vanha seura, niin onhan se fiilis ihan erilainen. Kyllä siinä varmasti tulee latausta, kun vanhalle kotikentälle menee takaisin. ONS on toki muuttunut omista ajoistani paljon, mutta on siellä silti muutama tuttu pelaaja. Mielenkiinnolla odotan tulevaa peliä!  

Lisää uutisia