Naisten tuplapelipäivä huipentuu yläkentällä – PK-35 Vantaa vierailee Turussa

Subway Kansallinen Liiga jatkuu pienen tauon jälkeen huomenna lauantaina, kun PK-35 Vantaa saapuu Urheilupuiston yläkentälle. Joukkueiden edellinen virallinen ottelu on kaudelta 2018, sillä vantaalaiset eivät kaudella 2019 täyttäneet liigalisenssin ehtoja ja joukkue pelasi Ykköstä.

Vuonna 2018 TPS ja PK-35 Vantaa kohtasivat kolmesti. Maaliskuussa joukkueet kohtasivat poikkeuksellisesti Kupittaalla ja vierailijat nappasivat Heidi Kollasen ja Kaisa Collinin maaleilla 0-2 vierasvoiton. Vantaalla joukkueet taistelivat pisteistä tiukasti, mutta PK-35 Vantaa nappasi pisteet Collinin 2-1 maalilla. Vantaa nappasi pisteet myös kauden viimeisestä ottelusta 1-5 lukemin. 

Kaudella 2020 TPS jahtaa vielä avauspisteitä, mutta myöskään PK-35 Vantaalla ei ole takanaan helppo alkukausi, sillä joukkue on napannut seitsemästä ottelusta kaksi voittoa, yhden tasapelin ja neljä tappiota.

PK-35 Vantaa aloitti kautensa vakuuttavasti 3-0 voitolla JyPK:sta, mutta seuraavista viidestä ottelusta oli saldona vain tasapeli HJK:a vastaan. Joukkue palasi voittokantaan edellisellä kierroksella, kun Åland United kaatui Vantaalla niukasti 1-0, kun Wilma Forsblom pääsi iskemään irtopallon ohi Anna Tammisen.

TPS kohtasi edellisellä kierroksella Tikkurilan Palloseuran ja taisteli tiukalla joukkuepuolustuksella pisteistä loppuun asti, mutta kotijoukkue onnistui ottelun lopussa ohittamaan Siiri Välimaan ja pisteet jäivät Vantaalle.

Ennen taukoa TPS sai riveihinsä kaksi uutta pelaajaa, kun Sophie Maidell ja Viivi Kiiski liittyivät lainasopimuksella Palloseuran vahvuuteen. TPS:n päävalmentaja Sami Haltian mielestä molemmat ovat olleet sitä, mitä heiltä haettiin. Taitavia pelaajia, jotka ovat virkistäneet joukkueen ilmettä ja toivat lisää kilpailua pelipaikoista. Siirto Turkuun oli kuitenkin molemmille pelaajille pieni yllätys, mutta positiivinen sellainen.

– Kun kuulin, että Turussa olisi tarjolla mahdollisuus päästä mukaan Kansallisen Liigan joukkueeseen, oli yllätys todella mukava. Mahtavaa, että sain tilaisuuden! Tartuin haasteeseen innoissani ja olen todella kiitollinen, että sain tämän huikean mahdollisuuden, Maidell kiittelee.

– Siirto Turkuun oli iso yllätys ja päätös piti tehdä nopeasti. Päätin kuitenkin heti lähteä Turkuun avoimin mielin ja päätin, että otan tästä kaiken irti. Tämä on loistava paikka päästä näyttämään omat taidot ihan pääsarjatasolla.

Kansallinen Liiga oli viime viikolla tauolla, mutta vaikka joukkueen kesken ei harjoiteltu, eivät pelaajat lepäilleet laakereillaan, vaan rentoutumisen ohessa joukkue treenasi tulevia otteluita ajatellen. 

– Vaikka olikin joukkuetreeneistä vapaata, niin jalkapallo oli silti vahvasti läsnä arjessa, sillä pelaajille oli tehty omat ohjelmat, joiden mukaan treenattiin. Toki viikon aikana ehti myös lomailla ja nauttia kotikulmista, mutta nappikset eivät silti menneet naulaan, molemmat toteavat.

 

Loman aikana Maidell ja Kiiski eivät TPS:n pelaajia nähneet, mutta paluu Turkuun oli kummankin mielestä mukavaa, sillä joukkue on vastaanottanut heidät hyvin ja jo lyhyessä ajassa he ovat päässeet sisälle joukkueeseen. Vaikka Maidell ja Kiiski viettävät paljon aikaa keskenään, ovat molemmat sitä mieltä, että he ovat joukkueen kanssa todella hyvissä väleissä. Molemmat korostavat, hyvät välit ja pelaajien tunteminen ovat edellytykset sille, että peli sujuu.

– Vastaanotto oli joka suunnalta todella hyvä! Päivä päivältä päästään paremmin sisälle joukkueen toimintaan. Tämä on vasta toinen viikko, jonka vietämme Tepsissä, joten ei voi olettaa, että olisimme kaikkien kanssa jo parhaita ystäviä. Joka päivä kuitenkin entistä paremmissa väleissä! Toki Viivin kanssa tunnetaan jo valmiiksi, niin vietämme paljon aikaa yhdessä. Tuntui hassulta, kun vietiin arjesta muut ystävät ja perhe, mutta tästä saa nyt hyvän maistiaisen siitä, mitä jalkapalloilijan elämä on, Maidell toteaa Kiiskin nyökytellessä hyväksyvästi.

Vaikka molemmat ovat olleet Palloseuran mukana vasta hetken, on eroja vanhaan helppoa löytää. Viivin mielestä varsinkin treenien tempo on paljon kovempaa, kuin se Helsingissä oli. Kiiski itse ei vielä TiPS ottelussa päässyt kentän puolelle, mutta treeneissä on syntynyt palo päästä näyttämään omat taidot. Sophie pääsi Tikkurilassa kentälle ja halusi osoittaa kiitollisuutta näytönpaikasta. Vaikka hänellä on takanaan vasta yksi ottelu Kansallisessa Liigassa, löytyi pelistä heti asioita, joita pitää parantaa, jotta pysyy mukana tahdissa. 

Lauantain vastustaja PK-35 Vantaa herättää molemmissa pääkaupunkiseudulta tulleissa pelaajissa paljon tunteita ja omien kokemusten kautta ehkä jopa pientä lisäkipinää. Kiiski ei vielä Tikkurilassa päässyt kentälle, mutta hän kokee, että PK-35 Vantaa sopii paremmin hänen pelityyliinsä, joten lauantaina on uusi mahdollisuus.

– TiPS:aa vastaan pelityyli ei sopinut omille vahvuuksilleni, mutta PK-35 Vantaan pelityyli sopii omille vahvuuksille hyvin. En ole hyvä korkeissa palloissa, mutta jos päästään rakentamaan peliä kenttää pitkin, niin pääsen hyödyntämään omia taitojani pallon kanssa. Jos pääsen kentälle, niin teen kyllä kaikkeni, jotta kaikki huomaavat, miksi olen paikkani ansainnut. PK-35 Vantaa on juniorivuosilta tuttu joukkue, jonka kanssa on pelattu paljon tiukkoja pelejä. Tämä on todellakin peli, jonka haluan voittaa, Kiiski toteaa itsevarmana.

Maidell sai jo ensimmäisen näytönpaikan, mutta hän ei lähde löysäilemään, vaan tekee harjoituksissa kaikkensa, jotta hän pääsisi näyttämään taitojansa myös PK-35 Vantaata vastaan.

– Lähden peliin todella innostuneena ja hyvillä odotuksilla! Pyrin siihen, että saan itsestäni kaiken irti ja  omalta osaltani tarjoan joukkueelle kaikki mahdollisuudet voittoon. Omalta osaltani pahin on jo takana, sillä pääsin jo Tikkurilassa kentälle ja pääsin karistamaan pahimmat jännitykset jo siinä. Nyt ollaan päästy treenaamaan omalla kentällä, jossa myös lauantain ottelu pelataan. Uskon, että meillä on kaikki mahdollisuudet saada pisteitä. Vaikka alkukausi on ollut haastava, on meillä todella hyvä henki ja hyviä pelaajia! Joukkueessa on kova palo, joten uskon, että lauantaina nähdään kova taistelu pisteistä. Asun itse ihan PK-35 Vantaan stadionin vieressä joten olisi mukava napata heitä vastaan avausvoitto, Maidell jatkaa.

Pelaajien lisäksi myös valmennus pystyi loman aikana haukkaamaan hiukan happea ja rentoutumaan, vaikka samalla kuitenkin oltiin valmiina tulevaan. TiPS ottelun jälkeen joukkueen päävalmentaja Sami Haltia totesi, että loma tuli tavallaan huonoon aikaan, koska olisi ollut hyvä, jos joukkueen hyvää ilmettä olisi heti päässyt jatkamaan. Haltia ei kuitenkaan koe, että joukkueen asenne olisi loman aikana kadonnut.

– Pelaajat tulivat lomalta todella hyvällä asenteella ja kaikki olivat todella virkeitä alusta alkaen. Treeneissä ollaan tehty oikeita asioita oikealla asenteella. Keskusteltiin joukkueen kanssa siitä, mitä ollaan aiemmissa peleissä tehty oikein ja lähdetty parantamaan sitä. Esimerkiksi Tikkurilassa koko joukkueena puolustaminen toimi todella hyvin ja ollaan keskusteltu siitä, miten sama asenne saadaan myös lauantain peliin. Tiedetään mikä toimi ja missä on vielä parannettavaa. Nyt täytyy vain joukkueen kesken löytää ne oikeat keinot, jolla saadaan peli kulkemaan.

PK-35 Vantaa on Haltialle tuttu joukkue ja vaikka joukkue muuttuikin jonkin verran Ykkösen aikana, on Haltialle selkeänä joukkueen taidot.

– Täytyy muistaa, että seura otti kymmenen vuoden aikana todella monta mestaruutta ja runko on kaikesta huolimatta pysynyt melko samana niin kentällä, kuin valmennuksessakin. Vantaalta tulee varmasti vahva joukkue. Ollaan pelattu keskenämme kovia ja vaiherikkaita otteluita ja tiedetään, miten joukkue pelaa. Toki se ei riitä, että tietää, vaan pitää myös osata reagoida oikealla tavalla. Keskitytään siihen, että tehdään omat asiat mahdollisimman hyvin, jotta saadaan tulosta. 

Haltia korostaa, että PK-35 Vantaalla on todella paljon kokemusta pääsarjatasolta. Esimerkiksi Vantaalla pitkään pelannut Netta Koso ja Hongasta PK-35 Vantaan riveihin siirtynyt Anna Vlasoff tuntevat pääsarjatason erittäin hyvin.

– Netta ja Anna ovat molemmat taitavia ja todella rutinoituneita pelaajia. Pallon kanssa molemmat ovat luovia ja pelisilmä ja peliäly ovat korkealla tasolla. Joukkueessa on muutenkin paljon hyviä pelaajia. Toki ei PK-35 Vantaa eroa muista joukkueista siinä mielessä, että kuten kaikkia muitakin vastaan, niin myös tähän otteluun lähdetään oman tekemisen kautta, eikä keskitytä liikaa vastustajaan. Mielessä on kokoajan ollut selkeä teema, jonka kautta lähdetään valmistautumaan lauantain otteluun ja lähinnä kokeiltu eri keinoja, joilla saadaan toivottu tulos.

 

Vantaalaisten pelit ovat olleet vähämaalisia, sillä joukkue on seitsemässä ottelussa tehnyt viisi maalia, joista kolme tuli Jyväskylässä, kun taas päästettyjä maaleja on yhdeksän. Vantaalaisten maalit ovat jakautuneet neljälle eri pelaajalle, joten hyökkäyksestä ei löydy yhtä tiettyä pelaajaa, joka vaatisi erityistä tarkkailua, vaan koko joukkuetta täytyy puolustaa tarkkaan.

– Pyritään siihen, että ottelu olisi ainakin meidän päähän mahdollisimman vähämaalinen. Parasta toki on, jos oma pää pysyisi koskemattomana. Vaikka vantaalaiset eivät ole paljon maaleja saaneet tehtyä, ovat he kuitenkin luoneet paljon paikkoja. Hyökkäyspäässä olen luottavainen siihen että saadaan rullattua peliä Vantaan maalille ja saadaan iskettyä maalit. Edessä on joka tapauksessa tiukka matsi, jossa ehkä joudutaan juoksemaan ja puolustamaan joukkueena tarkasti, mutta tähän ollaan valmistauduttu. Ollaan suunniteltu tarkkaan, mitä itse pitää tehdä, jotta oma peli kulkee. Nyt vaan täytyy lauantaina saada peli kulkemaan ja napataan ne pisteet, jotka oltaisiin jo ansaittu.

 

Lauantaina olisi tarjolla enemmänkin Palloseuraa, sillä Kansallisen Liigan lisäksi Turussa pelataan myös naisten Kakkosen ottelu TKT. Edustusjoukkue ja TPSN2 järjestävätkin lauantaina tuplapelipäivän, joka herättää innostusta myös Haltiassa.

– Tuttu valmentaja penkin takana ja kentällä tuttuja pelaajia. Joukkueesta tulee sellainen olo, että siellä on hyvä sekoitus nuoria ja vähän vanhempia pelaajia. Olisi todella mukavaa, jos ehtisin myös itse paikalle ja näkisin tuttuja pelaajia taas Palloseuran paidassa. Toivon muutenkin, että ihmiset suuntaavat ensin Impivaaraan katsomaan Kakkosen ottelua ja jatkavat sieltä yläkentälle meidän peliin. Napataan yhdessä pisteet molemmista otteluista ja tehdään lauantaista hieno päivä!

 

Lauantain ottelusta ovat varmuudella pois Amalia Härkönen, Gabriela Pelogi, Julia Sainio, sekä Rosa Niemi. Milla Rantamäki ei ole alkuviikolla päässyt osallistumaan treeneihin, mutta hänen tilannettaan tarkkaillaan. Myös Viivi Ollonqvistin tilannetta tarkkaillaan vielä ennen ottelua.

 

Tuplapelipäivän otteluohjelma:

Naisten Kakkonen: TPS – TKT, 12:00, Impivaaran nurmi

Subway Kansallinen Liiga: TPS – PK-35 Vantaa, 16:00, Urheilupuiston yläkenttä.

Lisää uutisia