Naiset voittoon kauden ensimmäisessä ottelussa

TPS matkusti kauden avausottelussa VJS:n vieraaksi Vantaalle ja nappasi mukaansa täyden pistepotin 0-2 vierasvoitolla. 

Kotijoukkue VJS aloitti vahvasti ja nappasi pallonhallinnan itselleen, mutta mustavalkoiset pelasivat tiiviisti, eikä kotijoukkue päässyt rakentelemaan maalipaikkoja, vaan pallo pyöri paljolti VJS:n kenttäpuoliskolla. Ottelun edetessä TPS pääsi kuitenkin rakentelemaan omia paikkojaan entistä paremmin ja kymmenennellä minuutilla Laura Linnala nousi vahvasti keskikentältä hyökkäyspäähän asti ja hankki mustavalkoisille ottelun ensimmäisen kulmapotkun. Kulma leijaili kauniisti keskelle boksia, jossa itse Linnala pääsi ensimmäisenä väliin ja puski mustavalkoiset 0-1 johtoon.

Maalin jälkeen mustavalkoisten peli lähti kulkemaan entistä paremmin ja vantaalaisten puolustus oli tiukilla. Ensin Netta Laasio luki upeasti VJS:n avauksen ja katkoi sen. Laasio jatkoi Jenni Rannukselle, joka pääsi kokeilemaan hyvästä paikasta, mutta pallo leijaili niukasti maalin yli. Vain muutamaa minuuttia Rannus kaadettiin ja TPS sai vapaapotkun hyvästä paikasta. Pallon taakse asteli Saija Östlund, jonka keskitys leijaili upeasti Viivi Spetsin päähän, mutta tämän pusku meni niukasti maalin ohi.

Seuraavaa vaarallista paikkaa saatiin odotella hetki, mutta kun niitä tuli, tuli niitä useampi. Ensin TPS sai rakenneltua hyvän hyökkäyksen, mutta viimeinen syöttö meni niukasti ohi jalan. Heti perään TPS sai pelattua pallon maaliviivalle asti, mutta maalivahti sai pelastettua viimeisellä mahdollisella hetkellä. 

TPS jatkoi kotijoukkueen puolustuksen painostamista ensimmäisen puoliajan loppuun asti ja lopulta se tuotti myös tulosta, kun Linnala upotti vasemmalla jalallaan pallon maaliverkkoihin ja TPS siirtyi 0-2 johtoon. Lisämaaleja ei enää nähty, vaan tauolle mentiin samoissa lukemissa.

VJS aloitti myös toisen puoliajan aktiivisesti, mutta ensimmäisestä vaarallisesta paikasta vastasi kuitenkin TPS. Jenni Kauppi tarjosi Jenni Rannukselle paikan hyvään nousuun, eikä tämä jättänyt sitä käyttämättä. Rannus nousi terävästi maalille ja lopulta pallo päätyi vapaana olleelle Meri-Tuulia Reposelle, mutta tämän kokeilu leijaili maalin yli.

Reilun tunnin kohdalla vaihdosta kentälle tullut Ronja Wirtanen nousi vahvasti hyökkäyspäähän ja hankki mustavalkoisille kulman. Se leijaili kauniisti keskelle boksia, jossa Östlund oli valmiina ja puski kauniisti kohti maalia. Maalivahti ehti pallon eteen, mutta irtopallo päätyi suoraan Kaupille. Tämä ei kuitenkaan saanut kunnollista osumaa, vaan pallo leijaili maalin yli.

TPS jatkoi vahvaa peliään ja myös seuraava vaarallinen paikka tuli kulmapotkusta. Amanda Aatsinki keskitti keskelle boksia, jossa Östlund oli jälleen valmiina. Tällä kertaa maalivahti ei enää ehtinyt puskun eteen, mutta ylärima pelasti VJS:n kolmannelta takaiskulta.

VJS yritti ottelun loppuun asti rakennella kirinä, mutta TPS piti pelinsä tiiviinä, eikä kiri päässyt kunnolla käyntiin. Lopulta viiden minuutin lisäajan jälkeen tuomari puhalsi pelin päättyneeksi ja TPS pääsi kotimatkalle täyden pistepotin kanssa. Ottelun alla oli puhetta siitä, mikä on ensimmäisen ottelun merkitys, joten päävalmentaja Akusti Salonen oli tuloksesta erittäin tyytyväinen.

– Juttelimme ottelun alla valmennuksen kesken, että tänään tärkeintä on se, ettemme häviä ottelua, vaan saamme hyvän alun. Joukkueelle puhuimme paljon siitä, että pitää uskaltaa epäonnistua ja tehdä virheitä. Ei saa liikaa murehtia siitä, miltä peli näyttää, sillä voitto on tyyliä tärkeämpää. Pelaajissa näkyi pientä jännitystä ja hermoilua, joiden kautta päästettiin vastustaja peliin mukaan ja annettiin paikkoja. Saatiin kuitenkin se, mitä haluttiin ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Harjoituskaudella ei onnistuttu haastavia tilanteita kääntämään, mutta nyt onnistuttiin siinä ja napattiin pisteet.

Ottelun alussa VJS nappasi pallonhallinnan itselleen ja vaikka tämä ei Salosta yllättynyt, ei TPS päässyt alussa toteuttamaan omaa pelisuunnitelmaansa. Vaikka vantaalaiset pitivät palloa, ei se kuitenkaan näkynyt maalipaikoissa.

– VJS tuli alussa kuvaa ja tiedettiin, että pitää olla valmiina. Tavoitteena oli se, että oltaisiin pystytty omalla pelillä eliminoimaan se, mutta siinä ei meinattu onnistua tarpeeksi hyvin. Sitten saimme 0-1 maalin ja peli helpotti. Maali herätti itsessäni helpotusta ja tyytyväisyyttä, koska erikoistilanteet ovat olleet yksi niistä asioista, joita olemme harjoitelleet enemmän. Vaikka VJS piti palloa, niin meillä ei ollut mitään hätää, vaan meillä oli useampikin paikka iskeä pallo maaliin, kun taas omassa päässä ei paljon paikkoja ollut. Pelattiin kauden ensimmäinen puoliaika ihan hyvin.

Ottelun ennakossa nousi esiin haasteet viimeisellä kolmanneksella, mutta tänään ne eivät näkyneet. Kahden maalin lisäksi mustavalkoiset kolisuttelivat maalikehikoita ahkerasti ja VJS:n puolustus pysyi kiireisenä läpi ottelun.

– Luotiin paikkoja useampaankin maaliin ja oli pienestä kiinni, etteivät lukemat olisi olleet isommat, mutta tänään 0-2 riitti. Niin kauan, kun vastustaja ei tee maalia, niin tolpat ja läheltä piti tilanteet eivät ole ongelma, mutta jos vastustaja iskee maaleja, niin pitää vain iskeä tätäkin tehokkaammin palloja sisään omista paikoista.

VJS aloitti toisen puoliajan aktiivisesti ja TPS joutui alussa olemaan puolustavalla kannalla. Salonen ottaa itse vastuuta tästä tilanteesta.

– Olisi pitänyt painottaa vielä tiukemmin sitä, että pelataan selkeää peliä, eikä aiheuteta itselle ongelmia, sillä oli selvää, että 0-2 tilanteessa vastustaja tulee kopista kovaa. Siitä voi ehkä valmennus ottaa piikkiinsä, ettei sitä painotettu vielä enemmän.

Vaikka moni voisi jakaa paljon kehuja kahdesti osuneelle Linnalalle, haluaa Salonen korostaa, että hänen lisäkseen koko joukkue ansaitsee paljon kiitosta, sillä juuri joukkueena pisteet napattiin.

– Laura teki sen, mikä hänen tehtävänsä on, mutta hänen lisäkseen moni muukin pelasi hienon pelin. Meri-Tuulia Reponen pelasi oikeana pakkina hyvän pelin, Selja Leiwo ja Amalia Härkönen puolustivat hyvällä asenteella ja Inkeri Niemi teki maalilla hyvää työtä. Saija oli keskikentällä hyvä, Spets raastoi kovaa, Kauppi painoi hyökkäys päässä tiukalla tahdilla ja Rannus vasemmalla laidalla. Rosa Niemi pelasi hyvin, mutta kortin takia hänet piti ottaa vaihtoon ja rauhoitella peliä. Tässä voisi käydä kaikki pelaajat läpi, sillä napattiin juuri joukkueena hyvä voitto.

Jos kauden avaus oli herkullinen ja tunteikas, on sitä varmasti myös seuraava ottelu, sillä TPS kohtaa Turun derbyssä TuWen.

– Tämä päivä nautitaan voitosta ja huomenna katseet kohti derbya. Mietitään, miten valmistellaan joukkue paikalliskamppailuun!

Laura Linnala aloitti edustusjoukkueessa vahvasti, sillä maaliverkot heiluivat kahdesti. Linnalan olikin helppoa olla ottelun jälkeen tyytyväinen.

– Nyt on kyllä aika hyvät fiilikset. En osannut odottaa, että heti kauden ensimmäisessä pelissä heiluttelen maaliverkkoja saati sitten kahdesti. Ekassa maalissa kulmapotku tuli takatolpalle ja pääsin puskemaan sen sisään. Pääpeli on juuri se, mitä olen hakenut, joten hyvä onnistuminen siinä. Toinen maali olikin sitten pieni vasemman jalan suonenveto, josta pallo upposikin takanurkkaan.

Linnalan ensimmäistä maalia edeltävä nousu yllätti vähän häntä itseäänkin, mutta hän on ratkaisusta tyytyväinen.

– Kun sain ensimmäisen kosketuksen oli ajatuksena jakaa palloa eteenpäin, mutta siltä ei löytynyt ketään, joten piti tehdä omia ratkaisuja. Lähdin nousemaan laidasta aina päätyyn asti ja se ratkaisu toimi lopulta hyvin.

Ennakossa Netta Laasio puhui paljon ensimmäisen ottelun jännityksestä ja Linnala myöntää sen näkyneen myös omassa pelissään. Se ei kuitenkaan muodostunut ongelmaksi, vaan voimavaraksi.

– Kyllähän omassa pelissä jännittyneisyys näkyi ja tuli epäonnistumisiakin, mutta juuri niiden avulla saatiin myös onnistuneita ratkaisuja ja päästiin eteenpäin. Nyt fiilis on todella hyvä ja uskon, että jokainen tarvitsi tätä. Nyt loistavalla fiiliksellä kohti derbyä!

Lisää uutisia