Naiset kohtaavat lauantaina EBK:n – edelleen ilman kotiyleisöä

Palloseuran ottelut Naisten Ykkösessä jatkuvat lauantaina, kun espoolainen EBK saapuu Urheilupuiston yläkentälle. EBK aloitti kautensa häviämällä RoPS:lle 1-0, mutta seuraavalla kierroksella Ilves/2 kaatui 4-3 lukemilla. VIFK:n kanssa EBK tasasi pisteet 1-1 lukemilla, mutta TuWe kaatui 5-0 ja HauPa 0-3. Espoolaiset ovat viiden ottelun jälkeen sarjataulukossa neljäntenä.

TPS kohtasi edellisellä kierroksella PKKU:n. Tuusulassa pisteet tasattiin maalittomalla tasapelillä ja mustavalkoiset löytyvät tällä hetkellä Ykkösen kärjestä kolmellatoista pisteellä. Palloseuran toukokuu oli pelitahdiltaan kiireinen ja tämä näkyi myös joukkueen harjoittelussa, sillä vasta kuun viimeisellä viikolla voitiin pitää normaali treeniviikko. Päävalmentaja Akusti Salonen oli ehjästä treeniviikosta tyytyväinen.

– Viimeksi olemme saaneet pitää normaalin treeniviikon vappuviikolla, joten kyllä tässä hetki on mennyt. Saimme taas harjoitella asioita nousujohteisesti läpi viikon, eikä tarvinnut vain hoitaa välttämättömiä asioita lyhyessä ajassa. Nyt pääsimme taas kehittämään kuormitusta taktisissa asioissa ja hiomaan määrättyjä asioita paremmaksi.

Vaikka joukkueen osalta uusi treeniviikko alkoi vasta maanantaina, piti Salosen siirtää muun valmennustiimin kanssa katseet tulevaan viikkoon heti lauantain ottelun jälkeen. Torstain harjoitusten jälkeen pystyttiin jo vähän katsomaan, miten viikon treenit olivat onnistuneet. 

– Käytiin lauantaina jo bussissa läpi peliä, mutta kun olimme saaneet pohtia asioita yön yli, alkoivat isommat keskustelut. Ensin käytiin vanha peli läpi kokonaisuudessaan ja sitten lähdettiin keskittymään asioihin henkilökohtaisemmalla tasolla. Olemme saaneet viikon treeneissä tuotua omat ajatukset esiin hyvin.

Palloseura on kuuden ottelun jälkeen Naisten Ykkösen kärjessä ja vaikka tässä vaiheessa kautta ei vielä pitkälle meneville analyyseille ole tarvetta, on Salonen kauden alusta tyytyväinen.

– Kuudesta ottelusta viisi nollapeliä ja neljä voittoa. Kyllä siitä ihan tyytyväinen voi olla, sillä ollaan saatu mitä ollaan ansaittu. Emme kuitenkaan jää joukkueena liikaa miettimään sitä, että kauden alku on ollut hyvä, vaan lähdemme kehittämään itseämme entistäkin paremmiksi. Jokainen haluaa olla aina parmepi kuin eilen oli.

Naisten Ykkösessä alkukausi on ollut tasainen, eikä selkeitä pelejä ole nähty. Salonen korostaa sitä, että jokaiseen otteluun pitää löytää sama, laadukas peli-ilme. Vaikka lauantain vastustaja EBK lähti kauteen nousijana, ei sitä saa lähteä aliarvioimaan millään tasolla.

– Kaikkia joukkueita vastaan on valmistauduttava hyvin ja aina pitää olla valmiina, sillä hyvänä päivänä ketä tahansa pystyy kääntämään ottelun itselleen. Esimerkiksi EBK lähti kauteen nousijana, mutta alkukausi on ollut tuloksellisesti hyvä. EBK:n pelitapa on melko selkeä ja siitä näkee, miten he haluavat peliä edistää ja miten he haluavat puolustaa. Hyökkäyspäässä on muutama pelaaja, jotka ovat maaleja iskeneet vähän enemmän ja tämäkin on tietysti meidän päässä huomioitu.

Koronarajoituksista johtuen myös kauden neljäs kotiottelu joudutaan pelaamaan ilman kotiyleisön tukea.  

– Onhan se pettymys, että päätöksenteko ei ole tasa-arvoista, tai loogista, eikä yleisö peliin pääse. Yleisesti ottaen tilanne on käytännössä jokaisella mittarilla hyvä, mutta joka kerta kun on herännyt toivoa tasa-puolisista päätöksistä, on valitettavasti joutunut pettymään. Katsotaan, saadaanko ottaa lainkaan yleisöä ennen juhannusta.

Palloseuran puolustuksessa pelaava Selja Leiwo sai tällä viikolla hyviä uutisia, sillä hänet on valittu Suomen U18-maajoukkueen kesäkuun leirille. Leiwo oli valittu jo vuoden 2020 leireille, mutta koronarajoitusten takia ne jäivät välistä. Nyt paluu maajoukkueeseen onkin tavallistakin mukavampaa.

– Todella kiva taas mennä taas maajoukkueen leirille, sillä niitä ei nyt hetkeen ole ollut! Viime vuonna leirit piti koronan takia perua, mutta nyt siitä saa vain lisää latausta. Maajoukkueessa on tietysti aina hienoa olla, sillä siellä pääsee maistamaan ammattilaisen arkea, sillä kaikki pyörii vain jalkapallon ympärillä. Vaikka Tepsissä antaa aina kaikkensa, tuntuu siltä, että maajoukkueessa löytyy vielä jokin ylimääräinen vaihde ja jaksan painaa vielä kovempaa!

Leiwo debytoi edustusjoukkueessa kauden 2020 lopussa ja peliaika jäi vielä vähäiseksi, mutta nyt hän on pelannut täydet minuutit. Vastuu on maistunut hyvin.

– Tuntuu todella hyvältä, että olen päässyt saavuttamaan yhden tavoitteen, mutta se on vaatinut kovaa työtä joka harjoituksessa ja pelissä. On kuitenkin hienompaa, että olen voinut auttaa joukkuetta voittamaan pelejä. Meillä on todella hyvä henki ja jokainen haluaa vain parempaa niin kentällä, kuin sen ulkopuolella.

Kauden 2020 lopussa Siiri Välimaa ja Mira Andersson siirtyivät kentältä toisiin tehtäviin ja heidän mukanaan poistui paljon vastuuta. Leiwo kuitenkin korostaa, että sen jakaminen on onnistunut hyvin.

– Mimmu ja Siiri jättivät isot saappaat täytettäväksi, mutta olemme onnistuneet siinä. Meillä on paljon nälkäisiä pelaajia, jotka haluavat ottaa vastuuta ja sitä kautta jokaisen pitää kehittää omaa pelaamistaan. Tämä näkyy hyvin myös sarjataulukossakin ja jos katsoo pelien tuloksia, niin olemme saaneet pidettyä oman pään puhtaana viidessä pelissä. Se kertoo paljon siitä, että joukkue kommunikoi hyvin kentällä ja sen ulkopuolella.

Sopimusuutisen yhteydessä Leiwo totesi, että hänen piti pohtia tarkkaan, suuntaako hän Kansalliseen Liigaan vai Ykköseen. Lopulta päätös jäämisestä tuntui parhaalta ratkaisulta, eikä sitä ole tarvinnut katua.

– Päätös oli oikea. Olen saanut hyvin peliaikaa ja treenien sisältö on hyvää. Tiedostan toki myös sen, että itselläni on myös parannettavaa. En ole päässyt ihan kaikkia mahdollisia taitojani esittelemään, mutta jokainen peli on uusi mahdollisuus.

Seuraava mahdollisuus taitojen näyttämiseen on lauantaina EBK:ta vastaan. Vaikka espoolaiset eivät olekaan kovin tuttuja, on Leiwo varma siitä, että molemmat tulevat peliin kovalla asenteella.

-Odotan peliä innoissani. Olen varma, että pelistä tulee kova ja joudumme vääntämään pisteistä kovaa, mutta lähdemme tietysti sillä ajatuksella, että pisteet jäävät lauantainakin Turkuun. Olen vähän tutkinut EBK:n pelaajia ja muutaman myös Kansallisessa Liigassa pelaavan pelaajan olen tunnistanut, mutta muuten joukkue on itselleni tuntematon. Vastustajalla ei omalla tavallaan toki ole mitään väliä, sillä aina pitää antaa kaikkensa!

Vaikka Leiwon keskittyminen onkin otteluiden aikana itse pelissä, on myös yleisön puute näkynyt. Toive yleisön pääsystä peleihin onkin kova. 

– Olisihan se ihan mahtavaa, jos saisimme pelata yleisön edessä, sillä kotiyleisö tuo aina oman tunnelman ja lisälatauksen. Toivotaan, että kotiyleisö olisi mahdollisimman pian yläkentällä meidän tukena, mutta sitä odotellessa toivon, että mahdollisimman moni löytää ruutujen ääreen ja tukee meitä lauantaina etänä.

 

TPS – EBK, 29.5. 13:00

Koronarajoituksista johtuen ottelu pelataan ilman yleisöä, mutta voitte seurata ottelua tämän linkin kautta.

Lisää uutisia