Mira Anderssonin komea ura päättyy sunnuntaina

Turun Palloseuran naisten edustusjoukkueen pitkäaikainen kapteeni Mira Andersson päättää peliuransa huomenna pelattavaan PK-35 Vantaan ja TPS:n väliseen otteluun. Andersson on ennen viimeistä otteluaan edustanut Tepsiä 258:ssa ottelussa. 

– Päätös lopettamisesta ei ollut nopea, vaan se kypsyi mielessä pitkään. Se ei ollut kiinni yhdestä, tai kahdesta asiasta, vaan se on monen tekijän summa. Nyt tuntuu siltä, että tämä hetki on oikea tälle päätökselle. Kahden eri työn sovittaminen yhteen alkaa olla jo melko rankkaa. Jalkapallo on aina ollut iso osa omaa elämää ja tulee sitä olemaan myös jatkossa.

Andersson liittyi Turun Palloseuran vahvuuteen vuoden 2007 lopussa, kun TPS palasi pääsarjatasolle SC Raision luovuttua sarjapaikastaan. SM-tasolla pelaaminen Turun Palloseuran paidassa oli Mimmulle vastustamaton tarjous.

– Olen syntynyt mustavalkoiseen perheeseen ja TPS on aina ollut iso ja tärkeä osa meidän perhettä. Olin pitkään haaveillut kovemmista peleistä ja SM-sarjasta. Kun tuli mahdollisuus päästä pelaamaan SM-tasolla ja vielä mustavalkoisissa väreissä, ei tilaisuutta voinut jättää hyödyntämättä, vaan lähdettiin Ristolaisen Tepin kanssa kohti uusia haasteita.

Mimmun yli vuosikymmenen kestäneellä peliuralla on tullut vastaan runsaasti kokemuksia ja hyviä ystäviä. Palloseurasta ei tullut Mimmulle vain joukkue, vaan siitä tuli vuosien saatossa toinen perhe.

– Ura on ollut pitkä. Liityin joukkueeseen nuorena ja olen Tepsissä vietettyjen vuosien varrella saanut todella hienoja muistoja ja elinikäisiä ystäviä. Olen todella kiitollinen kaikista näistä vuosista. TPS on paljon enemmän, kuin yksi joukkue ja juuri se tekee lopettamisesta niin vaikeaa.

Mimmun uran aikana Palloseurassa on käynyt runsaasti pelaajia, mutta ei varmasti ainuttakaan sellaista, jolla olisi hänestä jotain pahaa sanottavaa. Ystävien merkitys onkin ollut Mimmulle tärkeä asia.

– Olen todella kiitollinen kaikista niistä ystävistä, jotka olen saanut niin Tepsin, kuin ylipäätään jalkapallon kautta. Olen saanut ystäviä, jotka tulevat pysymään rinnalla aina, vaikka pelit päättyvätkin. Ei sitä kuitenkaan osaa sanoin kuvailla, kuinka iso palanen elämästä katoaa jalkapallon mukana. Toivon vain, että mahdollisimman monen ihmisen kanssa ollaan tekemisissä vielä pitkään.

Mimmuja kapteenin nauha ovat kaikille turkulaisille jalkapallon ystäville erittäin tuttu asia, sillä hän nousi joukkueen kapteeniksi jo kaudella 2011. Tästä lähtien Mimmu on kuulunut Palloseuran johtohahmoihin ja avainpelaajiin vuosi toisensa jälkeen. Mimmu arvostaakin kapteenin titteliään erittäin korkealle.

– Sain kapteenin nauhan ensimmäistä kertaa kaudella 2011. Ennen minua sitä kantoi oma idolini Johanna ”Joska” Björklund, mutta kesken kauden nauha siirtyi omaan käteeni.  Aika monta vuotta sitä on siis saanut kädessä pitää. En muista, miten nauha aikoinaan käteeni päätyi, mutta siitä lähtien olen ylpeänä saanut sitä kantaa. Kapteenin nauha Turun Palloseurassa on yksi elämäni suurimpia saavutuksia. Joka kausi olen jännittänyt, tuleeko nauha vielä käteeni ja joka vuosi se on ollut yhtä hieno uutinen, kun sen kunnian olen saanut. Kapteenina oleminen on itselle sydämenasia ja olen aina yrittänyt olla sen arvoinen.

Mimmu on joukkueen vanhimpia ja kokeneimpia pelaajia. Vuosien aikana Palloseurassa on ollut paljon nuoria pelaajia, joille Mimmu on toiminut esikuvana ja mentorina. Mimmulle on ollut tärkeää, että hän on pystynyt auttamaan nuoria pelaajia eteenpäin.

– Vaikea sanoa itse, kuinka paljon nuoret ottavat itsestäni mallia, mutta olen aina yrittänyt johtaa heitä oman esimerkkini kautta. Olen yrittänyt näyttää, mitä pelaajilta vaaditaan, kun he pukevat Tepsin paidan päälleen. Olen yrittänyt auttaa nuorempia pelaajia mahdollisimman paljon, jotta he pärjäisivät tällä tiellä ja osaisivat vältellä niitä kuoppia, joissa olen itse joskus käynyt. Olen aina parhaani mukaan ohjannut ja kannustanut kaikkia, jotta he pääsevät eteenpäin. Olen myös parhaani mukaan pehmentänyt sitä puhetta, joka nuorilla on oman pään sisällä ja auttanut pistämään asioita oikeaan perspektiiviin. Kun on enemmän kilometrejä kentällä, osaa asioita katsoa eri tavalla.

Vaikka moni on varmasti sitä mieltä, että Mimmu jättää isot saappaat täytettäväksi, ei Mimmu itse koe, että hän veisi mukanaan jotain korvaamatonta, vaan usko Palloseuran valoisaan tulevaisuuteen on vankalla pohjalla.

– En omasta mielestäni jätä kovin isoja saappaita täytettäväksi. Ehkä ennemminkin melko äänekkäät, temperamenttiset ja aggressiiviset saappaat. En kuitenkaan usko, että mukanani lähtee mitään sellaista, mitä joukkue ei pysty korvaamaan. Olen nähnyt vuodesta 2007 asti, miten seura on vienyt meidän tekemistä eteenpäin askel kerrallaan ja jos jatketaan hyvää työtä, niin näen vain valoisan tulevaisuuden. Nyt käydään hakemassa vähän vauhtia Ykkösestä, mutta tullaan vaan takaisin entistä suuremmalla vauhdilla ja voimalla. Minulla on vankka usko tähän seuraan ja siihen, että eteenpäin mennään.

Mimmun uran aikana on tapahtunut paljon erilaisia tapahtumia, mutta sitä parasta ei tarvi miettiä pitkään. 

– Vaikka TPS on tarjonnut paljon hienoja muistoja ja kokemuksia, ei sitä parasta tarvi pitkään miettiä, vaan se on ehdottomasti vuoden 2016 SM-hopea.

Mimmu haluaa vielä sanoa lyhyet kiitokset ja terveiset kaikille mustavalkoisille niin kentällä, kuin sen ulkopuolellakin.

– Kiitos näistä vuosista, joiden aikana olen saanut edustaa Tepsiä kentän puolella. Olen todella kiitollinen, ylpeä ja onnellinen ajastani Tepsissä. Nähdään jatkossa katsomon puolella!

Mimmun otteita kentällä on mahdollisuus seurata vielä kerran, kun TPS kohtaa kauden viimeisessä ottelussaan PK-35 Vantaan Myyrmäen jalkapallostadionilla huomenna 8.11. kello 14:00. Ottelu on nähtävissä myös Ruutu+ kautta osoitteesta https://www.ruutu.fi/stream/3727062

Lisää uutisia