Mira Andersson liittyy naisten edustusjoukkueen valmennustiimiin

Pelaajauransa kauden 2020 lopussa päättänyt Mira Andersson liittyy naisten edustusjoukkueen valmennustiimiin joukkueen psyykkisenä valmentajana kauden 2021 kattavalla sopimuksella. Vaikka peliuran päättymisestä oli vain hetki, oli päätös Miran mukaan suhteellisen helppo.

– Päätös ei tosiaan ollut vaikea, vaan se oli jopa tietyllä tapaa oma toiveeni, kun päätin lopettaa pelaamisen. Nyt TPS ja jalkapallo pysyvät vahvasti läsnä omassa arjessa. Vaikka jo peliurani aikana yritin tukea muita henkisesti, on kyseessä silti itselle uusi aluevaltaus. Olenkin jo aloittanut työhön liittyvän koulutuksen, jotta pystyn toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla, sillä vain se riittää.

Pitkän peliuransa aikana Mira on ehtinyt tulla tutuksi niin Palloseuran pelaajille, kuin vastustajille. Hän kokeekin, että tästä on paljon apua uudessa roolissa.

– Kun puhutaan henkisestä puolesta, on tärkeää, että olisin kaikille sellainen ihminen, jolle on helppo puhua. Sitä kautta on hyvä kehittää niin itseäni, kuin auttaa joukkuetta tuomaan ongelmia esiin. Ehdin oman peliurani aikana huomata, kuinka tärkeää se on, että pelaajat voivat puhua mieltä painavista asioista. Tulevalla kaudella autan avaamaan mahdollisia solmukohtia niin joukkueena, kuin yksilötasolla. Haluan olla pelaajille se henkilö, jolle on aina helppo puhua mistä tahansa ja auttaa tätä kautta jokaista saavuttamaan oma huipputasonsa.

Mentaalinen valmennus on viimeisten vuosien aikana ollut hyvässä nousussa ja Andersson korostaakin, että näiden asioiden huomioiminen on tärkeää.

– Osaan jo omalta kokemukselta sanoa, että henkisen puolen asioilla on todella iso rooli siinä, miten asiat kentällä sujuvat. Joku on joskus sanonut, että ketä tahansa voi pelata jalkapalloa, mutta huipputasolle pääsee vain, jos henkinenkin puoli on kunnossa. Suurin osa työstä tehdään korvien välissä. On siis todella tärkeää, että näihin kiinnitetään huomiota.

Vaikka psyykkisen valmentajan rooli on Anderssonille uusi kokemus, on hänellä hyvät lähtökohdat, sillä peliuransa lisäksi Andersson on kouluttautunut puheterapeutiksi ja kaksi eri työtä liittyy toisiinsa monella tavalla.

– Olen tosiaan työskennellyt jalkapallon ohessa puheterapeuttina ja koen itse, että siitä on iso apu myös tulevassa roolissa, sillä koulutuksen kautta olen jo oppinut paljon. Edessä on kuitenkin todella paljon työtä. Aivan kuten kentällä, haluan antaa myös psyykkisenä valmentajana kaikkeni. Haluan kehittyä aina vain paremmakseni, jotta pystymme joukkueen kanssa hyödyntämään tämän roolin mahdollisimman hyvin. Lähden innoissani antamaan parastani myös tulevalla kaudella. 

Palloseuran päävalmentaja Akusti Salonen on todella tyytyväinen siitä, että Andersson saatiin mukaan joukkueen taustatiimiin.

– Kun kuulin, että Mira suunnittelee peliuransa lopettamista, halusin keskustella uudesta roolista joukkueen sisällä. Pienten keskustelujen jälkeen psyykkisen valmentajan rooli oli Miralle sopivin ja uskonkin, että tämä rooli sopii hänelle erittäin hyvin. 

Salosen korostaa, että päävalmentajana joukkueen henkinen ja fyysinen jaksaminen ovat tärkeitä asioita, mutta kiireen keskellä jotain saattaa jäädä huomaamatta. Näiden seikkojen takia onkin tärkeää, että on psyykkinen valmentaja, joka voi keskittyä vain henkiseen puoleen.

– Näin päävalmentajana on paljon asioita, joita pitää pohtia, niin jotain saattaa mennä ohi. Valmentajana näkee tietysti sen, mitä kentällä tapahtuu, mutta myös sen ulkopuolella tapahtuu todella paljon. Nyt Miran avulla on mahdollisuus kiinnittää enemmän huomiota pelaajien henkiseen jaksamiseen ja tarjota apua, kun pään sisäiset rajat alkavat lähestyä. Mira on tunnettu pelaaja ja uskon, että pelaajien on helppoa puhua hänelle. Nyt ei tarvi ensin tutustua täysin uuteen ihmiseen, vaan Mira tuntee pelaajat ja pelaajat Miran. Tästä on hyvä lähteä rakentamaan eteenpäin ja Mira saa minulta täyden tuen työhönsä.

Salosen mukaan joukkueen taustojen rakentaminen on käynnissä kovalla tahdilla.

– Ollaan tehty paljon työtä ja se alkaa tuottamaan tulosta taustojen rakentumisessa. Tiedotamme muista taustoista heti, kun se on mahdollista.

Lisää uutisia