Mikko Känkänen jatkaa TPS-maalivahtien tukena ja turvana

Maalivahtivalmentaja Mikko Känkänen jatkaa TPS:n palveluksessa myös tällä kaudella. 47-vuotias Känkänen on aloittanut Palloseurassa jo kolmannen kautensa. Salolainen Känkänen liittyi mustavalkoisten riveihin, kun Tommi Pikkarainen aloitti Palloseuran päävalmentajana. Viime kausi oli aikamoisen raskas koko TPS:n organisaatiolle. Seura joutui turvautumaan päävalmentajan vaihtamiseen kesken koronan runteleman kauden ja syksy päättyi kaiken kukkuraksi putoamiseen.

– Ihan hienoilla mielin tässä jatketaan. Kaikki on tapahtunut vähän kuin puolivahingossa. Tulin mukaan alun perin Tommin kautta ja sen jälkeen tässä on aika paljon vaihtunut porukka ympärillä. Oikeastaan kaikki valmentajat. Monenlaista haastatta on ollut, mutta olen viihtynyt tässä seurassa erittäin hyvin. Uskallan sanoa, että työskenteleminen on täällä myös hauskaa, Känkänen myöntää.

– Kun aloitettiin harjoittelu melkein heti kauden jälkeen, ajattelin alkuun, että nyt tulee kaikki vähän liian nopeasti. Siitä se kuitenkin lähti ja saatiin nopeasti uusi projekti käyntiin. Kausi oli poikkeuksellisen haastava ja raskas, ensin tuli korona ja sen jälkeen vaihdettiin valmentajaa. Viime kauden putoaminen siihen päälle oli kaikille suuri pettymys, mutta jäihän siitä myös ihan terveellä tavalla asioita hampaankoloon, hän pohdiskelee.

– Ajan melkein joka päivä Salosta Turkuun, yhden päivän olen yrittänyt pysyä poissa. Minulla on maalivahtivalmennuksen lisäksi muutakin hommaa. Nykyään on todella paljon erilaista dataa käytettävissä, laitoin juuri lauantain pelistä menemään klippejä Tintille (Jonatan Johansson). Siinä tulee kollektiiviseseti huomioitua koko joukkue, ei pelkkää maalivahtitouhua siis, Känkänen tarkentaa.

Känkänen on saanut valmentaa Tepsissä kolme maalivahtia kerrallaan. Tämän kauden maalivahtikolmikolta ei laatua puutu. Myös reservijoukkueessa on nälkäisiä veskareita, joiden kaikkien tähtäimessä on seuran edustusjoukkue. Viime kaudella kaikki liigapelit torjuneella Jere Koposella on kaksi mitat täyttävää haastajaa, kun Santeri Aaltonen ja Ville Seppä koettavat saada oman osansa peliminuuteista.

– Joka vuosi ollut kovia nimiä ja olen saanut paiskia hommia edustuksessa aina kolmen eri maalivahdin kanssa. Tämä on hieno ryhmä, eikä tosiaan pidä unohtaa reservejä ja omia junnuja. Väitän, että olemme harjoitelleet paremmin kuin koskaan, kauden alun lähestyessä pitää vähän keventää. Kaikki painaa ihan hulluna hommia, ja kokonaisuus on hyvällä mallilla, Känkänen tietää.

Jonatan Johansson sai aloittaa alusta asti ensimmäisen oman kautensa päävalmentaja. Johansson toi Skotlannista Turkuun irlantilaisen luottomiehensä, Jon Dalyn. Irlannista kotoisin oleva Daly on vakuuttanut osaamisellaan ja intohimollaan kaikki. Känkänen on ollut porukasta kaikkein kauimman aikaa TPS-valmennuksessa, sillä myös fysiikkavalmentaja Mira Sakselin aloitti ensimmäisen kautensa seurassa.

– Jon on mieletön tyyppi, jolla on ihan huima työmäärä. Kaikki on suunnitelmallista, kaikki ohjelmat on aina odottamassa viipaloituna. Se helpottaa myös minun työtäni todella paljon. Saatiin ammattimies todellakin. Pelaajien on myös helppo lähestyä häntä, mutta auktoriteettiä silti riittää. Jon paljastui Eerikkilässä todella kovaksi hengennostattajaksi ja hän järjesti koko porukalle oheisohjelmaa harjoittelun lomaan.

– Mira tulee kokonaan jalkapallon ulkopuolelta, mikä voi olla hyväkin asia. Myös hän on pääsyt hienosti tähän mukaan. Tintti päättää viime kädessä kaikesta ja johtaa meitä. Pikku hiljaa huomasin itsekin, että omia mielipiteitä voi esittää ihan vapaasti. Tintin läpi ei mene mikään suoralta kädeltä, vaan hän analysoi tarkasti joka asian. Tässä porukassa on helppo toimia. Myös palaute tulee nopeasti, mikä helpottaa työntekoa, Känkänen kiittelee.

Känkäsen vauhdikkaan vuoden kruunasi Suomen Palloliiton organisoima uusi kansainvälinen maalivahtivalmentajan tutkinto. UEFA GK B koulutus on suunnattu nykymuotoisen MV C:n tai UEFA C:n ja MV C:n täydennyskurssin suorittaneille valmentajille. Palloliiton koulutusta johtaa Tepsin entinen maalivahtivalmentaja Eemeli Reponen. Känkänen kuului UEFA GK B -koulutettavien pilottiryhmään. Hän pääsee jatkossa itsekin kouluttamaan tulevaisuuden veskarivalmentajia.

– Kyseessä on UEFA:n ensimmäinen B-lisenssikoulutus maalivahdeille, sain ne paperit myös ulos. Reponen on pääkouluttajana ja pääsin itsekin mukaan kouluttajaksi. Odotellaan, että nämä olosuhteet jossain vaiheessa normalisoituu, niin päästään siihenkin hommaan kunnolla käsiksi. Se motivoi aina, kun tulee tulosta ja on samalla mukavaa, Känkänen vielä huikkaa.

Lisää uutisia