Mika Laurikaisesta TPS:n päävalmentaja – Kasper Hämäläinen ja Jesse Saarinen liittyvät valmennusryhmään mukaan

TPS Jalkapallon taustayhtiön, FC TPS Turku Oy:n, hallitus on valinnut seuran miesten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi Mika Laurikaisen ja pelaajavalmentajaksi Kasper Hämäläisen. Seuran maalivahtivalmentajana jatkaa Mikko Känkänen. TPS:n uusi talenttivalmentaja Jesse Saarinen ottaa vastuulleen edustusjoukkueen nuoret pelaajat. TPS:n valmennusryhmä tulee täydentymään vielä fysiikkavalmentajalla.

Turun Palloseuran päävalmentajaksi haluttiin valmentaja, jolla on vahvat näytöt nuorten pelaajien kehittämisestä, ja joka on osoittanut kotimaan kentillä pystyvänsä tekemään tulosta vastuuvalmentajana.

– TPS:lle on erittäin tärkeää, että seuran omia kasvatteja ja varsinaissuomalaisia pelaajia nähdään mahdollisimman paljon edustusjoukkueessa ja että pelaajat pystyvät Tepsissä nousemaan uudelle tasolle. Mika Laurikaisella on vankat näytöt nuorten pelaajien kehittämisestä, sanoo FC TPS Turku Oy:n toimitusjohtaja Janne Kytölä.

Mika Laurikainen on toiminut Turun Palloseuran päävalmentajana kahteen otteeseen aiemminkin, vuosina 2001–03 ja 2014–18. Laurikaisen aiempien valmennuspestien aikana moni nuori pelaaja on ottanut merkittäviä kehitysaskeleita urallaan. Kasper Hämäläisen lisäksi muun muassa Niklas Moisander, Onni Valakari ja Miro Tenho ovat ottaneet aikuisuransa alun merkittävät kehitysloikat Laurikaisen valmentamassa TPS:ssä.

– Nuorten pelaajien kehittäminen on aina ollut kaikkein tärkein juttu minulle valmentajana. Uskon ymmärtäväni, mitä nuoret pelaajat tarvitsevat uransa alkuvaiheessa. Meidän pitää kasvattaa edustusjoukkueen runko omista pelaajistamme, Laurikainen painottaa.

Nuorten pelaajien kehittämisen lisäksi Laurikaisen rooliin kuuluu myös seuran omien nuorten valmentajien mentorointi. Seurassa odotetaan, että nuoren polven turkulaisvalmentajat Kasper Hämäläinen, 36, ja Jesse Saarinen, 33, kasvavat vähitellen suurempaan vastuuseen.

– Seurassamme on pitkä perinne, että seuran omat kokeneemmat valmentajat kouluttavat nuorempia valmentajia vastuuseen. Mika on kokemuksellaan juuri oikea henkilö toimimaan nuorten valmentajiemme opettajana, Kytölä tietää.

Talenttivalmentajana vuoden 2023 alussa aloittava Saarinen tulee tekemään töitä TPS:n lahjakkaimpien nuorten pelaajien kanssa niin edustusjoukkueen, TPS Akatemian kuin seuran B-juniorijoukkueen harjoituksissa.

Hämäläinen jatkaa peliuraansa Turun Palloseuran edustusjoukkueessa kaudella 2023 ja ottaa nyt roolin myös valmennuspuolella. Hän on ottanut valmennusuransa ensi askeleet kuluvan vuoden aikana toimimalla Tepsissä juniorivalmentajana.

– Olen aloittanut peliurani miesten tasolla Mikan valmennuksessa, joten siltä pohjalta on helppoa liittyä valmennusryhmään. Haluan auttaa kaikin tavoin Turun Palloseuraa – edelleen pelaajana, mutta nyt myös valmentajana, Hämäläinen kertoo.

– ”Kappe” toimii linkkinä minun ja pelaajiston välillä. Hän on viime kaudet ollut johtavia pelaajiamme, mutta nyt hänen roolinsa korostuu, kun hän on myös osa valmennusryhmää, Laurikainen tarkentaa.

TPS aloitti kartoittamaan potentiaalisia päävalmentajakandidaatteja jo kesällä, mutta toden teolla rekrytointiprosessissa päästiin etenemään vasta sen jälkeen, kun kauden 2023 sarjataso oli selvinnyt liigakarsinnoissa lokakuun lopulla.

– Liigakarsintojen päättyminen tappioon luonnollisesti vaikutti siihen, keitä valmentajia oli saatavilla. Haastattelimme toistakymmentä valmentajakandidaattia, Kytölä taustoittaa.

Viimeisen kahden vuoden ajan TPS Jalkapallon urheilujohtajana työskennelleen Laurikaisen päävalmentajasopimus on 1+1-vuotinen. Laurikaisen valinta päävalmentajaksi vaikuttaa siihen, että urheilujohtajan toimenkuvan vastuut organisoidaan toistaiseksi uudelleen.

– Urheilujohtajan työtehtävät jaetaan toistaiseksi toimitusjohtajan ja valmennuksen kesken. Se on varmasti toimiva ja tässä maailmantilanteessa myös taloudellisesti seuran kannalta järkevin ratkaisu, Kytölä uskoo.

Valmennusryhmän kuva median käyttöön

Lisää uutisia