Mika Laurikainen siirtyy sivuun TPS:n taustajoukoista

TPS Jalkapallon kaikkien aikojen pitkäaikaisin päävalmentaja Mika Laurikainen siirtyy sivuun seuran taustajoukoista. 60-vuotias Laurikainen ehti tehdä ainutlaatuisen uran seurassa ja hänellä onkin vyöllään koko seurahistorian eniten valmennettuja otteluita edustusjoukkueen päävalmentajana. Hän aloitti TPS:n edustusjoukkueen uutena päävalmentajana jo kaudella 2001. Laurikainen on toiminut sen jälkeen seuran päävalmentajana kolmena eri ajanjaksona, yhteensä yhdeksän kauden ajan. Hän valmensi seuraa viimeisen kerran menneellä kaudella.

Laurikainen on johtanut TPS-urallaan lisäksi koko seuran valmennusta vuosina 2004–05, luoden silloin koko seuralle uuden valmennuslinjan. TPS Jalkapallon urheilujohtajaksi hänet valittiin syksyllä 2020. Hän ehti hoitaa urheilujohtajan toimea melko tarkalleen kaksi vuotta. Laurikainen tulee olemaan aina yksi TPS:n suurista taustahenkilöistä ja hänen vaikutuksensa 2000-luvun Palloseuraan on poikkeuksellisen merkittävä.

Seurajohto kutsui Laurikaisen päävalmentajaksi silloin, kun seura oli suurimpien rakenteellisten ja taloudellisten haasteiden edessä. Hän loihti TPS:n edustusjoukkueita kokoon suhteellisen pienillä budjeteilla ja aloitti niissä suunnitelmalliset ja määrätietoiset projektit, jotka johtivat kahdesti Veikkausliiga-nousuun.

Kymmenet nuoret pelaajat ovat saaneet vastuuta TPS:n edustusjoukkueessa ensimmäisen kerran Laurikaisen johdolla. Muun muassa Niklas Moisander, Mika Ääritalo, Kasper Hämäläinen, Miro Tenho ja Onni Valakari debytoivat edustuksessa Laurikaisen johdolla.

– On vaikea kiteyttää näitä vuosia muutamaan sanaan, mutta aika paljon hienoja hetkiä ja asioita tässä on koettu koko seurayhteisön kanssa. Tähän hommaan ovat kuulunut myös tunteiden kirjo laidasta laitaan. On paljon unohtumattoman hienoja hetkiä, jonkin verran myös niitä pettymyksiä, mutta ennen kaikkea tämä on ollut päivittäistä arkea ja raakaa työtä hienoissa joukkueissa. Kaikkein tärkein asia tässä seurayhteisössä ovat olleet ne kaikki hienot ihmiset, joiden kanssa olen saanut työskennellä, Laurikainen kiittelee.

– Edustusjoukkueessa jatkettiin jo viime kaudella alkanutta nuorennusleikkausta ja myös valmennuksessa tehtiin rohkeita valintoja, mikä oli varmasti ihan oikea ratkaisu. Toivotan Miika Nuutiselle ja muulle joukkueelle kaikkea hyvää.

Laurikainen jättää siis nyt Turun Palloseuran taustatehtävät, mutta hän toivoo löytävänsä vielä uusia mielenkiintoisia haasteita kotimaisen jalkapallon parista.

– Minulle on valmennustyön lisäksi kertynyt kokemusta myös muista eri tehtävistä tämän lajin parissa. Ehdoton tavoitteeni on hyödyntää kokemustani, oppia edelleen vielä uutta ja jatkaa suomalaisen jalkapallon kehittämistä. Tarvitaan vaan sopivan tavoitteellinen haaste ja realistinen rooli, Laurikainen tietää.

TPS Jalkapallon taustayhtiön toimitusjohtaja Janne Kytölä yritti parhaansa mukaan sanoittaa Laurikaisen lähtöön liittyviä tunnelmia.

– Eihän tässä nyt sanat oikein vaan riitä. Mika on ollut erittäin monipuolinen, mutta ennen kaikkea loistava työntekijä. Hän on johtanut seuraa myös todella vaikeiden vaiheiden yli, mutta tehnyt yleensäkin mittaamattoman arvokasta työtä. Mikan jälki jää onneksi seuraan elämään. Saan kunnian kiittää Mikaa nyt koko seurayhteisön puolesta. Tähän yhtyvät varmasti kaikki yksittäiset tepsiläiset kannattajista entisiin pelaajiin, Kytölä tietää.

Laurikainen on ehtinyt toimia suomalaisen huippujalkapallon valmennus- ja esimiestehtävissä jo pian kolmen vuosikymmenen ajan. Hän suoritti UEFA Pro -valmentajatutkinnon vuonna 2005.

Laurikaisen työantajia ovat TPS:n lisäksi olleet muun muassa MYPA, Jaro, Suomen Palloliitto sekä Eerikkilän Urheiluopisto.

Valokuva: Tiina Pirilä

Lisää uutisia