Miesten Ykkösen kausiennakko – TPS aloittaa juhlakauden Tammisaaressa

Jalkapallon miesten Ykkönen potkaistaan käyntiin maanantaina 18. huhtikuuta. Alkava kausi on Turun Palloseuralle satavuotisjuhlakausi. Ensimmäisellä kierroksella TPS kohtaa Ekenäs IF:n Tammisaaressa klo 16 alkavassa ottelussa.

TPS-kannattajat järjestävät kannattajamatkan kauden avaukseen Tammisaareen. Mukaan voit ilmoittautua TPS-kannattajien sivuilta: https://tps-kannattajat.net/site/kannattajamatka-ykkosen-avaus-eif-tps-18-4/

Tepsin joukkueeseen on talven aikana saatu kahdeksan uutta vahvistusta: maalivahti Aati Marttinen, puolustaja Joonas Lakkamäki, keskikenttäpelaajat Daniel Rantanen ja Anthony Annan sekä hyökkääjät Simo Roiha, Demba Savage, Olli Jakonen ja Linus Rönnberg.

TPS vietti kauden avajaistilaisuutta vierailukeskus Joen tiloissa aiemmin tällä viikolla. Youtube-videolla on nyt nähtävissä tilaisuudessa taltioidut kapteeni Rasmus Holman, maalivahti Jere Koposen, hyökkääjä Olli Jakosen ja päävalmentaja Jonatan Johanssonin haastattelut:

 

Turun Palloseuran joukkue kaudella 2022

Maalivahdit: Jere Koponen ja Aati Marttinen.

Ilman mustavalkoisia värilasejakin voi sanoa, että Tepsin maalivahtiosasto on Ykkösen paras. Jere Koponen valittiin viime kauden päätteeksi Ykkösen parhaaksi maalivahdiksi. Koposen tavoin myös Aati Marttisella on jo kokemusta Veikkausliiga-peleistä.

Puolustajat: Rasmus Holma, Juri Kinnunen, Kalle Taimi, Samba Benga, Joonas Sundman, Joonas Lakkamäki, Severi Pöysä ja Roope Pakkanen.

Puolustuspäässä on paljon jatkuvuutta viime kauden joukkueesta, joka päästi Ykkösen joukkueista vähiten maaleja. Toppari Rasmus Holma ja laitapuolustaja Juri Kinnunen aloittavat kumpainenkin jo kahdeksannen kautensa Turun Palloseurassa. Puolustuksen kokeneisiin johtohahmoihin kuuluu myös Suomen A-maajoukkueessa kaksi maaottelua urallaan pelannut Kalle Taimi, joka pystyy pelaamaan sekä laitapuolustajana että topparina.

Nopeutta ja fyysisyyttä Palloseuran puolustukseen tuovat viime kauden joukkueesta tutut laitapuolustaja Joonas Sundman ja senegalilaistoppari Samba Benga. TPS-puolustuksen uusi vahvistus on nuorten maajoukkueessakin esiintynyt 20-vuotias laitapuolustaja Joonas Lakkamäki. Pakiston nuoreen kaartiin kuuluvat myös 19-vuotiaat Roope Pakkanen ja Severi Pöysä. Pöysä teki Ykkösen debyyttinsä viime kaudella, Pakkasella debyytti on edessä tällä kaudella.

Keskikenttä ja hyökkäys: Kasper Hämäläinen, Anthony Annan, Daniel Rantanen, Jesper Karlsson, Santeri Pohjolainen, Albijon Muzaci, Jasper Jalonen, Simo Roiha, Demba Savage, Olli Jakonen, Linus Rönnberg ja Onnipekka Pajula.

Keskikentällä TPS:llä on huima määrä taitoa ja kokemusta. Turun oma poika Kasper Hämäläinen on pelannut 63 A-maaottelua Huuhkaja-paidassa. Keskikentän pohjalla viihtyvä Anthony Annan on uransa aikana edustanut Ghanaa 64 A-maaottelussa. Annan pelasi täydet minuutit Ghanan kaikissa otteluissa jalkapallon MM-lopputurnauksessa Etelä-Afrikassa vuonna 2010.

Yksi Ykkösen mielenkiintoisimpia seurattavia on ehdottomasti TPS:n keskikentän pallotaituri Daniel Rantanen, jonka potkutekniikka on todellista taidetta. Seiskapaitaa kantavan Rantasen kaukovedot, vaparit, kulmapotkut ja oivaltavat syötöt ovat Tepsille merkittävä ase alkavalla kaudella.

Keskikentän luottosotureihin kuuluu seuran oma kasvatti Jesper Karlsson, jonka valmennusjohto voi heittää kentälle tilanteessa kuin tilanteessa. Päävalmentaja Jonatan Johansson ja urheilujohtaja Mika Laurikainen ovat povanneet Karlssonista yhtä kauden läpimurtopelaajaa. Karlssonin lisäksi Tepsin lahjakkaisiin omiin kasvatteihin lukeutuu keskikenttäpelaaja Santeri Pohjolainen. Kokeneet maajoukkueratsut Hämäläinen ja Annan pystyvät varmasti auttamaan nuoria keskikenttämiehiä ottamaan seuraavat kehitysaskeleet.

Yksi kiehtovimmista tarinoista TPS:n joukkueessa kietoutuu Jasper Jalosen ympärille – Jasper on nimittäin jo kolmannen polven tepsiläinen. Isä Jasse Jalonen pelasi TPS:n edustusjoukkueessa kausina 1992–1995 sekä 2000–2001 yhteensä 128 sarjaottelua. Jasper Jalosen isoisä Jouni ”Pappa” Jalonen kuului puolestaan seuran kultaiseen sukupolveen ja hän oli voittamassa ainoana TPS-pelaajana kaikkia neljää Suomen mestaruutta vuosina 1968, 1971, 1972 ja 1975. Jouni Jalonen valittiin viime syksynä postuumisti TPS Jalkapallon Kunniagalleriaan. 16-vuotias Jasper Jalonen on ollut poikien maajoukkueessa isossa roolissa. Debyyttinsä miesten peleissä hän teki viime vuonna vain 15 vuoden iässä.

Täksi kaudeksi muuttokuorman Turkuun roudannut hyökkääjä Simo Roiha pelasi viime kaudella uransa parhaan kauden Rovaniemen Palloseurassa ja iski Ykkösen peleissä 13 maalia. Verkko on heilunut lupaavasti TPS-paidassakin, viimeksi Roiha iski kaksi maalia Suomen Cupin ottelussa Valkeakoskella.

31-vuotiaan Roihan tavoin TPS:n hyökkäyspään konkareihin lukeutuu 33-vuotias hyökkääjä Demba Savage. Savage on aktiivipelaajista eniten maaleja Veikkausliigassa tehnyt pelaaja. Suomen pääsarjassa Savage on iskenyt peräti 80 maalia. Savage tuo joukkueeseen runsaasti kokemusta voittamisesta: Suomen mestaruuden Savage on voittanut neljästi, Suomen Cupin kaksi kertaa ja Liigacupin kolmeen otteeseen. Lisäksi hän on voittanut Ruotsin Cupin.

Sukunimi Jakonen on varmasti tuttu monille TPS:ää seuraaville. Hyökkääjä Olli Jakosella on vahvat sukusiteet TPS:ään. Ollin isä Petri Jakonen pelasi aikanaan TPS:n maalilla ja toimi peliuransa jälkeen Tepsin urheilujohtajana ja toimitusjohtajana. Ollin isoveli Oskari Jakonen pelasi Tepsissä vuodet 2015–2021. Pelipaikkansa Tepsiin Olli Jakonen on kuitenkin raivannut omilla ansioillaan: viime kaudella hän naulasi EIF:lle kuusi maalia Ykkösessä ja sitä edellisellä kaudella 10 maalia SalPalle Kakkosessa.

Uusi tuttavuus hyökkäyksessä on 19-vuotias Linus Rönnberg. Poikien maajoukkueessakin esiintynyt Rönnberg on esittänyt ennakkoluulottomia otteita harjoituskauden peleissä. Motivaatiota ja rohkeutta tältä nuorelta lupaukselta ei puutu, sillä tulevaisuudentavoitteekseen hän ilmoittaa jalkapalloammattilaisuuden Euroopan huippusarjoissa.

Laituri Albijon Muzaci on TPS:n väsymätön työmies, joka antaa aina kaikkensa kentällä. Alkava kausi on Muzacille jo neljäs Tepsissä. ”Albin” arvoa joukkueelle ei mitata pelkästään maaleissa, mutta niitäkin hän on tehnyt Ykkösessä tasaisella tahdilla: viime kaudella kuusi maalia ja kaudella 2019 seitsemän maalia.

Hyökkääjä Onnipekka Pajula loukkaantui juuri kauden alla ja on sivussa ainakin kaksi kuukautta, sillä hänen vammansa vaatii leikkaushoitoa. Toivotaan, että nuori TPS-kasvatti saa itsensä taas pian pelikuntoon ja pääsee näyttämään taitonsa.


Vastustajajoukkueet Ykkösessä

Turun Palloseuran kilpakumppanit Ykkösessä ovat EIF Tammisaaresta, FF Jaro Pietarsaaresta, Gnistan Helsingistä, sarjanousija JäPS Järvenpäästä, KPV Kokkolasta, Veikkausliigasta pudonnut KTP Kotkasta, MP Mikkelistä, sarjanousija PEPO Lappeenrannasta, sarjanousija PIF Paraisilta, PK-35 Helsingistä ja sarjanousija SJK Akatemia Seinäjoelta.

Joukkueen nimeä klikkaamalla pääset lukemaan miesten Ykkösen sivuilta kausiennakon kyseisestä joukkueesta.


Otteluohjelma

TPS:n Ykkösen otteluohjelma löytyy täältä: https://fc.tps.fi/miestenykkosen-kauden-2022-otteluohjelma-on-julkaistu

Lauantaina 18. kesäkuuta pelattava TPS–KPV kannattaa merkitä omaan kalenteriin jo nyt, sillä kyseessä on Turun Palloseuran satavuotisjuhlaottelu.

Voit ladata Tepsin miesten edustusjoukkueen ja Kolmosessa pelaavan TPS U23 -reservijoukkueen matsit omaan kalenteriisi täältä: https://fc.tps.fi/fi/seura/kalenteri

Kausikortit ja liput Tepsin kotiotteluihin myy Tiketti: https://www.tiketti.fi/fc-tps-kausikortti-2022-veritas-stadion-turku-lippuja/78624?b=1


Näin Ykkönen pelataan

Ykkönen pelataan 12 joukkueen sarjana. Aluksi pelataan kaksinkertainen runkosarja, jonka päätteeksi jakaannutaan ylempään jatkosarjaan (runkosarjassa sijoille 1–6 sijoittuneet joukkueet) ja alempaan jatkosarjaan (runkosarjassa sijoille 7–12 sijoittuneet joukkueet), joissa pelataan yksinkertainen sarja. Jatkosarjoja pelataan jatkumona runkosarjalle, jolloin runkosarjassa saadut pisteet ja maalit seuraavat mukana sellaisenaan jatkosarjoihin ilman muutoksia.

Ylemmässä jatkosarjassa joukkueet sijoittuvat kokonaiskilpailussa sijoille 1–6 ja alemmassa jatkosarjassa sijoille 7–12 riippumatta lopullisista pisteistä, jotka on saatu jatkosarjoissa.

Ylemmän jatkosarjan päätyttyä kilpailun voittaja nousee suoraan Veikkausliigaan kaudeksi 2023.

Ykkösen karsintapelit Veikkausliigan karsintaan pääsemisestä: Sijoille 3 ja 4 sijoittuneet joukkueet pelaavat ensin yksiosaisen karsintaottelun kolmanneksi sijoittuneen kotikentällä. Voittaja etenee karsinnan toiseen vaiheeseen. Mikäli ottelu on varsinaisen otteluajan jälkeen tasan, pelataan jatko-ottelu. Voittaja on jatko-ottelussa enemmän maaleja tehnyt joukkue. Jos kumpikaan joukkue ei tee maaleja jatko-ottelussa, niin suoritetaan rangaistuspotkukilpailu.

Karsinnan toisessa vaiheessa ylemmän jatkosarjan toiseksi sijoittunut pelaa yksiosaisen karsintaottelun ensimmäisen karsintaottelun (3. vs 4.) voittajaa vastaan toiseksi sijoittuneen kotikentällä. Voittaja etenee Veikkausliigan kaksiosaiseen nousukarsintaan. Mikäli ottelu on varsinaisen otteluajan jälkeen tasan, pelataan jatko-ottelu. Voittaja on jatko-ottelussa enemmän maaleja tehnyt joukkue. Jos kumpikaan joukkue ei tee maaleja jatko-ottelussa, niin suoritetaan rangaistuspotkukilpailu.

Ykkösessä 10., 11. ja 12. sijalle sijoittuneet joukkueet putoavat suoraan Kakkoseen kaudelle 2023.


Televisiointi

Ruutu näyttää kaikki miesten Ykkösen ottelut suorina ja selostettuina lähetyksinä. Ruudun tilaajana näet EIF–TPS-ottelun tästä linkistä: https://www.ruutu.fi/stream/4067711

Lisää uutisia